1. Few guessed that this quiet, parentless girl growing up in New York City would one day become the First Lady of the United States. Even fewer thought she would become an author and lecturer and a woman much admired and loved by people throughout the world.
2. Born Anna Eleanor Roosevelt in 1884 to wealthy, but troubled parents who both died while she was young, Roosevelt was cared for by her grandmother and sent to school in England. In 1905, she married her distant cousin, Franklin Delano Roosevelt. She and her husband had six children. Although they were wealthy, her life was not easy and she suffered several personal tragedies. Her second son died when he was a baby. In 1921 her strong athletic husband was stricken with polio, which left him physically disabled for life.
3. Eleanor Roosevelt was a remarkable woman who had great intelligence and tremendous strength of character. She never let things get her down. She nursed her husband back to good health and encouraged him to remain in politics. She then helped him to become governor of New York, and in 1933, president of United States.
4. While he was president, she took a great interest in all the affairs of the country. She became her husband’s legs and eyes, she visited prisons and hospitals; she went down into mines, up scaffoldings, and into factories. Roosevelt was tireless and daring. During the depression she travelled all over the country bringing goodwill, reassurance, and help to people without food and jobs. During World War II she visited American soldiers in camps all over the world. The United States had never known a First Lady like her.
5. Roosevelt also kept in touch with the American people through a daily newspaper column called “My Day”. She broadcast on the radio and delivered lectures, all firsts for a First Lady.
Attempt the following questions on the basis of the passage you have read:
(a) Eleanor’s husband was struck by __________.
(iii) a brain disease
(iv) Parkinson’s disease
Correct Option is (i) polio
(b) Eleanor Roosevelt was ___________.
(i) an author
(ii) a lecturer
(iii) the first lady of the US
(iv) all of the above
Correct Option (iv) all of the above
(c) Before becoming the President of the United States, Franklin Roosevelt was the Governor of New York. (True/False)
(d) Eleanor Roosevelt did not retire even after her husband’s death. (True/False)
(e) When Eleanor was young, after her parents’ death, she was cared for by her ___________.
(f) Eleanor married her distant cousin ________.
Franklin Delano Roosevelt
(g) The daily newspaper column through which Eleanor Roosevelt kept in touch with people was
(h) Find the word from the passage which means the same as “huge”. (para 3)