Humanities/Arts  >  Geography Class 12  >  Important Question & Answer - The World Population

Important Question & Answer - The World Population Notes | Study Geography Class 12 - Humanities/Arts

Document Description: Important Question & Answer - The World Population for Humanities/Arts 2022 is part of The World Population for Geography Class 12 preparation. The notes and questions for Important Question & Answer - The World Population have been prepared according to the Humanities/Arts exam syllabus. Information about Important Question & Answer - The World Population covers topics like and Important Question & Answer - The World Population Example, for Humanities/Arts 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Important Question & Answer - The World Population.

Introduction of Important Question & Answer - The World Population in English is available as part of our Geography Class 12 for Humanities/Arts & Important Question & Answer - The World Population in Hindi for Geography Class 12 course. Download more important topics related with The World Population, notes, lectures and mock test series for Humanities/Arts Exam by signing up for free. Humanities/Arts: Important Question & Answer - The World Population Notes | Study Geography Class 12 - Humanities/Arts
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Ques 1: In demography which gender is considered to be the builder of a nations pillars deep and lift it to the sky.
Ans: Women

Ques 2: What does help us to understand the demographic characteristics of any area?
Ans: Patterns of population distribution and density.

Ques 3: What sort of correlation in there in between economic development and population growth?
Ans: Negative correlation.

Ques 4: Analyze the term ‘Neo-determinism’ or ‘Stop’ and ‘go’ determinism.
Ans: The concept shows that neither is there a situation of absolute necessity more in there a condition of absolute freedom. Human being can conquer nature by obeying it. Men can proceed is their pursuits of development when nature permits the modifications. possibilities can be created within the limits which do not damage the environment and there is no free run without happenings. Neodeterminism nullifies the either-or dichotomy.

Ques 5: In colonial period which of the approaches developed in human geography? Account their broad features in each of the approach.
Ans: (i) Exploration and description approach – Feature – Empirical and trade interests prompted the discovery and exploration of new areas.
(ii) Regional analysis – Feature – Elaborated description of all aspects of a region were undertaken.

Ques 6: Analyze the three components of population change
Ans: There are three components of population change
⇒Births, deaths and migration.
The crude birth rate (CDR) is expressed as number of live births in a year per thousand of women. Death rate plays an active role in population change. Population growth occurs not only by increasing death rate. Crude death rate (CDR) is simply method of measuring mortality of any area. CDR is expressed in terns of number of deaths in a particular year per thousand of population in a particular region. Immigration and emigration also effect the population of an area.

Ques 7: What phenomenal set the stage for the rapid growth of population in the world?
Ans: The expanding world trade during the sixteenth and seventeenth century, set the stage for industrial Revolution the world population exploded Technological advancement achieved so far helped in the reduction of birth rate and provided a stage for accelerated population growth.

Ques 8: On account of what reasons the population growth rate has slowed down in Africa and the commonwealth of Independent states (CIS) and Asia.
Ans: The deadly HIV/AIDS epidemics has pushed up death rates and have reduced average life expectancy in these countries.

Ques 9: Draw distinctions among the following terms of population.
A. Growth of population.
B. Growth rate of population.
C. Natural growth of population.
D. Positive growth of population.
E. Negative growth of population.
Ans: Some basic differences among the above-mentioned terms may be enumerated as follow.
A. Growth of population: - Change of population in particular area between two points of time is known as growth of population i.e. difference is population on decadal basis in absolute number of population for an area/region/country.
B. Growth rate of population: - This is the change of population expressed in percentage.
C. Natural growth of population: - This is the population increased by difference between births and deaths in a particular region between two points of time Natural growth= Births – Deaths. Actual growth of population: this is Births – deaths + migration – Out migration.
D. Positive growth of population: - This happens when the birth rate is more than the death rate between two points of time or when people from other countries migrate percentage to a region.
E. Negative growth of population: - If the population decreases between two points of time it is known as negative growth of population. It occurs when the birth rate falls below the death rate or people migrate to other countries.

Ques 10: Account for the ‘Pull’ and ‘Push’ factors of population migration.
Ans: The pull and Push factors of population migration may be accounted as follows.
Push Factors:-
1. Poverty
2. Political instability
3. Environmental problems
4. Hunger
5. War, Terrorism
6. Economic difficulties
7. Population pressure
8. Unemployment
9. No availability of resources
10. Rural indebtedness
11. Lack of conveniences
Pull Factors:-
1. Opportunities
2. Family union
3. Economic temptation
4. Stability
5. Employment opportunities
6. Consumer Satisfaction
7. Better Facilities
8. Popular Culture
9. Political freedom

The document Important Question & Answer - The World Population Notes | Study Geography Class 12 - Humanities/Arts is a part of the Humanities/Arts Course Geography Class 12.
All you need of Humanities/Arts at this link: Humanities/Arts
59 videos|137 docs|43 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Important Question & Answer - The World Population Notes | Study Geography Class 12 - Humanities/Arts

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

video lectures

,

Viva Questions

,

study material

,

ppt

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Important Question & Answer - The World Population Notes | Study Geography Class 12 - Humanities/Arts

,

Important questions

,

Free

,

pdf

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Important Question & Answer - The World Population Notes | Study Geography Class 12 - Humanities/Arts

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

Exam

;