Important Questions (Part - 5) - World Geography UPSC Notes | EduRev

Geography for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Important Questions (Part - 5) - World Geography UPSC Notes | EduRev

The document Important Questions (Part - 5) - World Geography UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Geography for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Important Questions

Question 1. A volcanic eruption is most likely to be violent when _____
 Answer: 
The lava is viscous.

Question 2. If the lava is of ‘acidic’ in nature, the eruption will be  of _____
 Answer:
Explosive type.

Question 3. The ‘Hawaiian type volcano are characterised by _____
 Answer:
Silent effusion of lava without any explosive activity.

Question 4. The most violent type of all the eruptions is _____
 Answer: 
Pelean type

Question 5. The most important constituent of volcanic gases, which contributes nearly 90% of the total content of volcanic gases, is _____
 Answer:
Steam

Question 6. The ‘Light House of the Mediterranean’ is _____
 Answer: 
Stromboli volcano.

Question 7. Visuvious is an example of _____
 Answer: 
Dormant volcano.

Question 8. ‘The Valley of Ten Thousand Smokes’ is _____
 Answer:
Katmai valley.

Question 9. Who propounded The Elastic Rebound Hypothesis of Earthquake?
 Answer: 
H.F. Reid.

Question 10. At the time of earthquake, the shaking is the strongest near the _____
 Answer:
epicentre.

Question 11. The place of origin of an earthquake inside the earth is called, its _____
 Answer:
focus.

Question 12. ‘Isodiastrophic’ is _____
 Answer:
line of equal damage.

Question 13. Observations have shown that most of the earthquakes originate at a depth _____
 Answer:
from 50 to 100 km.

Question 14. Several interconnected mountains constitute a _____
 Answer:
range.

Question 15. A well will always contain water if _____
 Answer: 
the bottom of the well is far below the water table.

Question 16. The formation of a river delta involves the processes of _____
 Answer:
deposition, corrosion and transport.

Question 17. The erosive power of a river depends most upon its _____
 Answer:
speed and volume.

Question 18. Deposition by a river increases when _____
 Answer: 
the volume of water in the river increases.

Question 19. The load of river comes mainly from _____
 Answer:
the bluffs which are undercut by the river in its upper course.

Question 20. Most rivers flow slowly near the sea level and in consequence their main action is depositional. A river in this stage would not show signs of _____
 Answer: 
deposits of large boulders.

Question 21. A drainage system which is no way related to the structure of the region where it occurs is called _____
 Answer: 
superimposed drainage pattern.

Question 22. The features, which may suggest that a drainage system has been rejuvenated, are _____
 Answer: 
knick points, paired river terraces and incised meanders.

Question 23. “The wearing away of the sides and bottom of a river’s channel by the load carried by a river” is called _____
 Answer:
corrosion.

Question 24. Chemical weathering takes place most effectively when it is _____
 Answer:
hot and wet.

Question 25. The ‘Geanticlines’ mean _____
 Answer: 
the warped up sedimentary area during crustal bending.

Question 26. When compression takes place on the crust due to endogenetic forces a part of the crust is raised up and is known as _____
 Answer
: folds.

Question 27. In the folds, when one limb lines over the other in a horizontal position it is known as _____
 Answer: 
recumbent fold.

Question 28. A ‘Fanfold’ is _____
 Answer:
a great anticline which has many small anticlines and synclines.

Question 29. A broken and separated limb of a recumbent fold when found away from its place is known as _____
 Answer:
Nappe.

Question 30. ‘Gouge’ is _____
 Answer: 
a kind of rock-waste, produced by the movement of blocks.

Question 31. In a fault, the block that moves up is called _____
 Answer: 
Hanging wall.

Question 32. Which pair is wrong?
    (i)     Hanging wall—the block that moves up (upthrust side).
    (ii)     Food wall—the block that moves down (down-throw side)
    (iii)     Escarpment—when a block slips down along the fault plane.
Answer: None.

Question 33. The land form produced by faults are _____
 Answer: 
Grabben, Horst, Drag.

Question 34. Example of exogenetic forces are _____
 Answer:
Rivers, Animals, under -ground water.

Question 35. Rift valleys are caused by _____
 Answer:
endogenetic forces.

Question 36. The forces which start to destroy the uneveness on the law surface are known as _____
 Answer:
exogenetic forces.

Question 37. ‘Step fault’ is a situation in which _____
 Answer:
the crust is broken into several parallel faults and looks like a flight to stairs.

Question 38. ‘Traction’ is a process in which _____
 Answer: 
transportation of debris by river through creeping and rolling takes place.

Question 39. Physical weathering becomes important in _____
 Answer:
arid climates.

Question 40. ‘Freeze-thaw’ is an example of _____
 Answer:
physical weathering.

Question 41. ‘Tor’ is _____
 Answer:
weathered blocks of rocks in round-edged shape.

Question 42. Which rocks are formed under high pressure and high temperature?
 Answer:
metamorphic.

Question 43. ‘Geographical cycle’ means _____
 Answer:
the evolution of landscape in a cycle in which the various stages of development pass through in a definite order.

Question 44. “Any landform is a function of its structure, process and time”, propounded by _____
 Answer:
Penck.

Question 45. Who  divided the evolution of landforms in three stages viz. youth, maturity and old stage?
 Answer:
Davis.

Question 46. What makes the water flow from higher to lower levels?
 Answer:
gravity.

Question 47.  ‘Valley deepening’ does not depend on _____
 Answer: 
solution action.

Question 48. ‘Rock Benches’ are associated with _____
 Answer:
cross profile of a river.

Question 49. ‘Beheaded stream’ is a special case of _____
 Answer: 
obsequent valleys.

Question 50. A valley which is neither determined by the structure of the land nor the nature of the slope, is called _____
 Answer: 
insequent valley.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important Questions (Part - 5) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

study material

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

Important Questions (Part - 5) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

ppt

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Free

,

Viva Questions

,

Important Questions (Part - 5) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

Summary

,

Exam

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

pdf

;