Important Questions (Part - 6) - World Geography UPSC Notes | EduRev

Geography for UPSC (Civil Services) Prelims

UPSC : Important Questions (Part - 6) - World Geography UPSC Notes | EduRev

The document Important Questions (Part - 6) - World Geography UPSC Notes | EduRev is a part of the UPSC Course Geography for UPSC (Civil Services) Prelims.
All you need of UPSC at this link: UPSC

Important Questions

Question 1. The Cauvery river of India is a good example of _____
 Answer: 
antecedent river.

Question 2. When the stream erodes the overlying cover of strata and flows on the exposed underlying strata in the same direction, such streams are called _____
 Answer: 
resequant.

Question 3. ‘Inversion of relief’ is a situation in which _____
 Answer:
anticline becomes lower than adjoining syncline.

Question 4.    The lava of volcanoes sometimes fills the valleys so that these valleys appear as ridges. Davis calls it _____
 Answer: 
inversion of topogra phy.

Question 5. The drainage pattern which give an impression of a tree is _____
 Answer: 
pinnate.

Question 6. The rivers like, Godavari, Krishna and Cauvery have drainage pattern as _____
 Answer: 
dendritic.

Question 7. Dendritic pattern is found on a land with _____
 Answer:
rock of similar resista nce.

Question 8. The streams draining the lesser Himalayas make a____
 Answer: 
parallel pattern.

Question 9. A series of rapids are called _____
 Answer:
cascade.

Question 10. ‘Discordant junction’ are formed where _____
 Answer: 
two hanging valleys meet.

Question 11. ‘Inverted streams’ are _____
 Answer: 
after the river capture, the water which moved in other direction begins to move in the direction of the capturing stream.

Question 12. ‘River Meandering is _____
 Answer:
when the stream flows in a plain and widens its valley.

Question 13. ‘Cuesta’ occurs in the valley _____
 Answer:
in the old age of a river.

Question 14. The ‘Yazoo’ river is a good example of _____
 Answer: 
deffered junction.

Question 15. The ‘Mississipi delta’ is a good example of _____
 Answer: 
Bird’s foot-delta.

Question 16. The Elbe, Ob, and Vistula rivers have deltas of _____
 Answer:
Esuarine.

Question 17. ‘Bogas” are associated with _____
 Answer:
limestone region.

Question 18. Who for the first time gave the description of cycle-system in a Karst region?
 Answer: 
Cvijic.

Question 19. The waves of equal height go on braking at an equal distance from the cost and change into _____
 Answer: 
surfs.

Question 20. ‘Sponting horn’ is a name given to _____
 Answer:
blow holes.

Question 21. ‘Solifluction’ is _____
 Answer:
the flow of ice layer in semi-frozen conditions.

Question 22. ‘Periglacial process’ is _____
 Answer:
The glacial process in Tundra, a little distant from the ice-sheets.

Question 23. ‘Ablation’ refers to _____
 Answer:
a situation in which the frontal parts of the glaciers are destroyed by melting and the glaciers appear to be retreating.

Question 24. ‘Dust well’ is found in _____
 Answer: 
glacier region.

Question 25. ‘Nunatak’ is _____
 Answer:
the rock peaks surrounded by ice.

Question 26. ‘Fosse’ is _____
 Answer: 
a depression near the sides of glaciers.

Question 27. In the Rouch Moutonnes or sheep rocks, plucking action is the main activity on the _____
 Answer:
descending side.

Question 28. The phrase ‘fluvio - glacial erosion’ refers to _____
 Answer:
the melting of the mouth of glacier followed by a current of water flow causing erosion.

Question 29.  ‘Erratics’ are _____
 Answer:
such pebbles which are dissimilar to those of the bedrock.

Question 30. ‘Hamada’ is a/an _____
 Answer: 
erosional feature.
 
Question 31. The horns of a dune point towards the direction opposite to that of the blowing wind are _____
 Answer:
Parabolic dunes.

Question 32. Fore dunes are _____
 Answer:
Ridge like deposits of wind borne sand formed along the coast of sea or lakes.

Question 33. The space between the dunes is called _____
 Answer: 
glassis.

Question 34.The Wular lake of Kashmir is _____
 Answer: 
an ox-bow lake.

Question 35. The ‘colair lake’, an example of river lake, is formed between _____
 Answer: 
two deltas of the Godawari river in India.

Question 36. ‘Guyots’ are _____
 Answer: 
mountains found on oceans floors with flat summits.

Question 37. The Boroadest continental shelves are found in _____
 Answer: 
Arctic ocean.

Question 38. ‘Dogger Banks’ and ‘Grand Banks’ are situated on the _____
 Answer: 
continental shelf.

Question 39. Satellites photos & Demos belong to _____
 Answer: 
Mass.

Question 40. An example of a cold planet is _____
 Answer: 
Jupiter.

Question 41. A light year is a unit of _____
 Answer:
Distance.

Question 42. The most abundant power resources occur in _____
 Answer: 
Sedimentary rocks.

Question 43. ‘Weathering’ is affected most of _____
 Answer: 
Climate.

Question 44. The process of abrasion involves _____
 Answer: 
Grinding away the coarse particle.

Question 45. Coral reefs are landforms produced by _____
 Answer:
Organisms.

Question 46. Mass wasting is mainly caused by the action of _____
 Answer: 
the force of gravity.

Question 47. Valleys are deepened by _____
 Answer:
Erosion.

Question 48. Alluvial fans are formed _____
 Answer: 
In the foot hill region.

Question 49. Predominant in the arid region is _____
 Answer: 
Deflation.

Question 50. Lagoons are found _____
 Answer: 
between the coast & off sea bar.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of UPSC

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Important Questions (Part - 6) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Exam

,

Free

,

Viva Questions

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Summary

,

mock tests for examination

,

Important Questions (Part - 6) - World Geography UPSC Notes | EduRev

,

ppt

,

Sample Paper

,

Important Questions (Part - 6) - World Geography UPSC Notes | EduRev

;