MCQ - Synthetic Fibers And Plastics, Science, Class 8 | EduRev Notes

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : MCQ - Synthetic Fibers And Plastics, Science, Class 8 | EduRev Notes

The document MCQ - Synthetic Fibers And Plastics, Science, Class 8 | EduRev Notes is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

1. Fibre obtained by chemical treatment of wood pulp is called ___________. 

A. Natural silk

B. Rayon

C. Nylon

D. Polyester

2. Nylon is obtained by __________

A. Treating wood pulp

B. Solidifying water

C. Mixing coal, air and water

D. Mixing chemicals

3. _____________ is stronger than steel wire.        

A. Cotton fibre

B. Silk thread

C. Plastic thread

D. Nylon fibre

4. ________ is polyester used for making bottles, utensils, films.     

A. Leather

B. Nylon

C. PET

D. Plastic

5. Polyester is repeating units of _______.         

A. Ether

B. Beads

C. Carbon

D. Ester

6. _______ is a synthetic fibre used for making woollen clothes.        

A. Acrylic

B. Polyester

C. Fibre

D. Cotton

7. You must not wear synthetic fibres while working with fire because _______.        

A. They make you feel cold and so you may get a frost-bite

B. They are lustrous and so they shine under the flame

C. They melt on heating and stick to your body when they catch fire

D. None of the above

8. Synthetic fibres are made using ______ as raw materials.        

A. Woolen products

B. Polymers

C. Cotton

D. Petrochemicals

9. _________ is used commonly for making parachute ropes.        

A. Polythene

B. Polyester

C. Nylon

D. Silk

10 . ___________ is a popular polyester.        

A. Plastic

B. Polythene

C. Rayon

D. Terelyne


Answers:

1. b

2. c

3. d

4. c

5. d

6. a

7. c

8. d

9. c

10. d


Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Class 8 | EduRev Notes

,

Summary

,

Important questions

,

Science

,

Free

,

video lectures

,

MCQ - Synthetic Fibers And Plastics

,

MCQ - Synthetic Fibers And Plastics

,

ppt

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

MCQ - Synthetic Fibers And Plastics

,

Science

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 8 | EduRev Notes

,

practice quizzes

,

Class 8 | EduRev Notes

,

Science

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Exam

,

study material

;