MCQ's (with Solutions) - The Rime of the Ancient Mariner Class 10 Notes | EduRev

Literature Reader Class 10

Class 10 : MCQ's (with Solutions) - The Rime of the Ancient Mariner Class 10 Notes | EduRev

The document MCQ's (with Solutions) - The Rime of the Ancient Mariner Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Literature Reader Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Read the following and write the most appropriate option from the ones given to you.

1. It is an ancient mariner,
 And he stoppeth one of three
 By thy long grey beard and glittering eye,
 How wherefore stopp’st thou me?

(i) Whom does the ancient mariner stop?

(a) someone from the wedding band

(b) a wedding-guest

(c) some sailor

(d) the bridegroom

(ii) Where were they going?

(a) To sail in the sea

(b) To a friend’s house

(c) To the wedding

(d) For some party

(iii) What is the most striking feature of the mariner?

(a) his shabby clothes
(b) thick beard
(c) glittering eyes
(d) weak hands

(iv) How do the looks of the mariner affect that person?

(a) intimidating
(b) mesmerising
(c) impressive
(d) ineffective

(v) Point out the poetic device used in the third line of the above stanza.

(a) Simile
(b) Alliteration
(c) Metaphor
(d) Pathetic Fallacy

Answer :

(i) (b)

(ii) (b)

(iii) (c)

(iv) (b)

(v) (b)

2. He holds him with his skinny hand,
 ‘There was a ship,’ quoth he, hold
 off! Unhand me, grey-beard loon!
 Eftsoons his hand dropt he.

(i) Why does the mariner use physical force to hold on to that person?

(a) he is very strong

(b) he likes the wedding-guest

(c) the wedding-guest does not wish to be detained

(d) He wants to impress him

(ii) Explain the reaction of the other speaker. What is the reason of his anger?

(a) he hates the mariner

(b) mariner is very dirty and shabby

(c) he is desperate to attend the wedding

(d) he is tired

(iii) Point out an archaic word from the above stanza.

(a) unhand

(b) eftsoons

(c) loon

(d) dropt

(iv) Explain ‘grey-beard loon’.

(a) dirty appearance

(b) old and sick looking

(c) crazy and mad

(d) eccentric

Answer :

(i) (c)

(ii) (c)

(iii) (b)

(iv) (c)

3. The bride hath paced into the hall,
 Red as a rose is she,
 Nodding their heads before her goes
 The merry minstrelsy.

(i) Point out the manner in which the bride makes her appearance.

(a) very slowly

(b) delicately and gracefully

(c) with quick speed

(d) holding her head high

(ii) Discuss the figure of speech in line 2.

(a) Metaphor
(b) Imagery
(c) Simile
(d) Personification

(iii) Who are the merry-minstrels that accompany the bride?

(a) the wedding guests

(b) the bridegroom

(c) the musicians, singers

(d) the guests from the side of the bride.

Answer : 

(i) (b)

(ii) (c)

(iii) (c)

4. The ice was here, the ice was there,
 The ice was all around.
 It cracked and growled, and roared and howled
 like noises in a swound!

(i) The above stanza is known for its musical sounds. Mention the words that create the sound effect.

(a) swound

(b) cracked and growled

(c) around

(d) there

(ii) What do the first two lines convey?

(a) feelings of happiness

(b) feelings of wonder and surprise

(c) helplessness of being trapped

(d) feeling of coldness

(iii) What is the poetic device used in the first line?

(a) Irony
(b) Transferred epithet
(c) Alliteration
(d) Imagery

(iv) Describe the atmosphere created by being trapped by ice

(a) strangeness

(b) horror and loneliness

(c) isolation and hope

(d) defeat and hopelessness

(v) Name the poetic device that helps create the effect of sound words.

(a) Alliteration
(b) Onomatopoeia
(c) Imagery
(d) personification

Answer : 

(i) (b)

(ii) (c)

(iii) (d)

(iv) (d)

(v) (b)

5. At length did cross an Albatross,
 Through the fog it came,
 As if it had been a ‘Christian soul’
 We hailed it in God’s name.

(i) How is the coming of the albatross favourable?

(a) It relieves the sailors of boredom

(b) It is good-looking

(c) They wish to pet him

(d) It brings south wind to help the ship to move

(ii) Why was the albatross called ‘A Christian soul’?

(a) Christianity teaches charity

(b) They wish to show compassion like true Christians

(c) The bird brought new hope like Lord Jesus

(d) The bird was very gentle

(iii) What reception does the albatross receive?

(a) It angers the mariners

(b) It is welcomed as a blessing

(c) It is driven away

(d) It is beaten up

Answer :

(i) (d)

(ii) (c)

(iii) (b)

6. Nor dim nor red, like God’s own head
 the glorious Sun uprist.
 Then all averred, I had killed the bird
 That brought the fog and the mist.

(i) The sun is compared to something. Identify it.

(a) fog

(b) mist

(c) head of God

(d) bird

(ii) Why has the sun become ‘glorious’?

(a) It can be seen clearly

(b) It shines brilliantly

(c) Sun rays are reflected by the snow

(d) The mariners are facing the sun

(iii) Change of surroundings changed the attitude of the sailors. How?

(a) They start feeling too cold

(b) The atmosphere grows dark and menacing

(c) They start hating the bird and think of killing him.

(d) They lose interest in the bird

(iv) How does the above stanza reflect the attitude of the sailors?

(a) kind

(b) have charitable spirit

(c) opportunistic and fickle-minded

(d) clever

Answer :

(i) (c)

(ii) (a)

(iii) (b)

(iv) (c)

7. Ah! well a-day! what evil looks
 Had I from old and young!
 Instead of the cross, the Albatross
 About my neck was hung.

(i) Who are ‘old’ and ‘young’?

(a) Ancient mariner
(b) the bird
(c) fellow-sailors
(d) owners of the ship

(ii) Why are the people casting evil looks?

(a) They dislike him

(b) They hold him responsible for their misery

(c) He is not hardworking

(d) His behaviour is bad

(iii) Why is the ‘cross’ removed from the mariner’s neck? What does it indicate?

(a) hatred

(b) appreciation

(c) disbelief in his capacity

(d) punishment

(iv) Why is the dead albatross hung around the sailor’s neck? What does it indicate?

(a) eternal damnation

(b) cruelty

(c) a kind of joke

(d) mockery

Answer : 

(i) (c)

(ii) (b)

(iii) (d)

(iv) (a)

8. Water, water everywhere
 And all the boards did shrink;
 Water, water everywhere
 Nor any drop to drink [C.B.S.E. 2012 (T-2)]

(i) The repetition of the word, 'water' in the above lines conveys

(a) the ship was in water

(b) the water was saline

(c) the ship was sinking in the water

(d) there was a large volume of water surrounding them

(ii) At this point of time, the sailors yearned to

(a) drink water
(b) repent
(c) return home
(d) move forward

(iii) The irony in the above line is that

(a) there is water everywhere yet sailors can't swim ashore.

(b) there is water everywhere yet sailors can't drink it.

(c) there are slimy creatures all around.

(d) the sea had started rolling.

Answer :

(i) (d)

(ii) (a)

(iii) (b)

9. And now there came both mist and snow,
 And it grew wondrous cold,
 And ice, mast high, came floating by
 As green as emerald. [C.B.S.E. 2012 (T-2)]

(i) It grew wondrous cold because

(a) of the change of weather

(b) of the floating ice

(c) the sun did not appear in the sky for days together

(d) the ship had reached the Polar region

(ii) The floating ice was

(a) breaking into pieces

(b) producing a rumbling sound

(c) as high as the mast of the ship

(d) wondrously cold

(iii) The poetic device used in the last line is

(a) Simile

(b) Metaphor

(c) Personification

(d) Alliteration

Answer : 

(i) (c)

(ii) (c)

(iii) (a)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

Exam

,

past year papers

,

Important questions

,

Viva Questions

,

pdf

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

MCQ's (with Solutions) - The Rime of the Ancient Mariner Class 10 Notes | EduRev

,

ppt

,

Free

,

Semester Notes

,

MCQs

,

video lectures

,

MCQ's (with Solutions) - The Rime of the Ancient Mariner Class 10 Notes | EduRev

,

MCQ's (with Solutions) - The Rime of the Ancient Mariner Class 10 Notes | EduRev

;