NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Accountancy Class 11

Commerce : NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

The document NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes is a part of the Commerce Course Accountancy Class 11.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Question 7:
Prepare double column cash book from the following information for 
July 2017 :
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

 Answer: NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Question 8:Enter the following transaction in a double column cash book of M/s Mohit Traders for January 2017:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

 Answer: 
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Question 9: Prepare double column cash book from the following transactions for the year August 2017:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Answer:
 [[S]]

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes


Question 10:  M/s Ruchi trader started their cash book with the following balances on Dec. 01 2005 : cash in hand Rs 1,354 and balance in bank current account Rs 7,560. He had the following transaction in the month of July, 2017
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Prepare bank column cash book
Answer:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes


Page No 156:
Question 11: Prepare petty cash book from the following transactions. The imprest amount is Rs 2,000.
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Answer:NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes


Question 12:Record the following transactions during the week ending January. 30, 2017  with a weekly imprest Rs 500
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Answer:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Question 13: Enter the following transactions in the Purchase Journal (Book) of M/s Gupta Traders of  July 2005:
 01 Bought from Rahul Traders as per invoice no. 20041
   40 Registers @ Rs 60 each
   80 Gel Pens @ Rs 15 each
   50 note books @ Rs 20 each
   Trade discount 10%.
 15 Bought from Global Stationers as per invoice no. 1132
   40 Ink Pads @ Rs 8 each
   50 Files @ Rs 10 each
   20 Color Books @ Rs 20 each
   Trade Discount 5%
 23 Purchased from Lamba Furniture as per invoice no. 3201
    2 Chairs @ 600 per chair
    1 Table @ 1,000 per table
 25 Bought from Mumbai Traders as per invoice no. 1111
    10 Paper Rim @ Rs 100 per rim
    400 drawing Sheets @ Rs 3 each
    20 Packet water colour @ Rs 40 per packet

Answer:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Note: Furniture purchased from Lamba Traders will not be recorded in the Purchases Book as furniture is not to be considered as goods for the M/s Gupta Trader. This is  because as per the transactions M/s. Gupta traders deals in stationery and not in furniture.

Note: Slight change in the Performa of subsidiary book is done. Here 'Details' column has been added in Purchase Book.

Page No 157:
Question 14: Enter the following transactions in sales (journal) book of M/s. Bansal electronics:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
 Answer:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Question 15: Prepare a purchases return (journal) book from the following transactions for April 2017 
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Answer:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Question 16: Prepare Return Inward Journal (Book) from the following transactions of M/s Bansal Electronics for July 2017:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Answer:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

 Question 17: Prepare proper subsidiary books and post them to the ledger from the following transactions for the month of February 2017:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
Answer:

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Question 18: The following balances of ledger of M/s Marble Traders on April 01, 2017
 NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Journalise the above transactions and post them to the ledger.
Answer:
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes
NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2), Class 11, commerce | EduRev Notes

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

practice quizzes

,

past year papers

,

Exam

,

commerce | EduRev Notes

,

mock tests for examination

,

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2)

,

commerce | EduRev Notes

,

Class 11

,

video lectures

,

Extra Questions

,

study material

,

Class 11

,

ppt

,

pdf

,

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2)

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

NCERT Solution - Chapter 4 : Recording of Transactions-II(Part 2)

,

commerce | EduRev Notes

,

Class 11

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

Summary

;