NCERT Solutions - A Busy Month Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - A Busy Month Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - A Busy Month Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 130:

Question 1: How many years ago did Gijubhai write this letter?

Answer: Giju bhai wrote this letter in 1936, i.e. 78 years ago.

Question 2: Find out how old your grandfather and grandmother were at that time.

Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage the students to interact with elders of their families. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Question 3: This letter talks about many different birds. How many of these birds have you seen?

Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students write the solution on their own.


Question 4: How many other birds have you seen? Which ones?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students write the solution on their own.


Question 5: Have you seen a bird’s nest? Where did you see it?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students write the solution on their own.


Page No 131:

Question 1: Which is your favourite bird? Can you show your friends in the class how it flies, and what sound it makes?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students perform the activity and write the solution on their own.


Question 2: Guess what this bird is – ‘A crown on the head and coins on the tail, So many shades of blue from top to tail.’ Clue: It is our national bird.

Answer: The given lines refer to the peacock.


Question 3: Do you know of any other bird that makes its nest in a tree trunk like the barbet does?

Answer: Most owls make their nests in tree trunks.

Disclaimer: This is a sample answer. It is strongly recommended that the students try to get more information on their own.


Question 4: If there is a nest inside or around your house, look carefully at it. Remember, do not go too near the nest, and do not touch it. If you do, then the bird will not come to the nest again. Observe the nest for some days and note down the following things:

1. Where is the nest made?

2. What is the nest made of ?

3. Is the nest ready or are the birds still making it?

4. Can you recognise which bird has made the nest?

5. What things does the bird bring to the nest?

6. Is there any bird sitting in the nest?

7. Do you think there are any eggs in the nest?

8. Can you hear any sound like ‘chee chee’ from the nest?

9. If there are chicks in the nest, what do the parent birds bring for them to eat?

10. How many times in one hour do the birds come to the nest?

11. After how many days did the chicks leave the nest?

12. Make a picture of the nest in your notebook.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and use their understanding. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 132:

Question 1: You have seen how birds use many different things to make their nests. Use some of these things and make a nest. Make a small paper bird to put in your nest.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section to enhance students’ imagination and creativity. Keeping this in mind, it is suggested that students use their own ideas and imagination to complete this activity.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

NCERT Solutions - A Busy Month Class 4 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Important questions

,

Free

,

NCERT Solutions - A Busy Month Class 4 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

pdf

,

Exam

,

MCQs

,

ppt

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Summary

,

Extra Questions

,

NCERT Solutions - A Busy Month Class 4 Notes | EduRev

,

study material

,

Objective type Questions

;