NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev

English for Class 1

Created by: Yashina Kapoor

Class 1 : NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev is a part of the Class 1 Course English for Class 1.
All you need of Class 1 at this link: Class 1

Page No 77:

Question 1: Learn New Words
A) Blow
B) Breeze
C) Chanced
D) Kite
E) Sit
Answer:
A) Blow: To send forth a current of air Example sentences:
1) Blow air into the balloon.
2) He asked me to blow the candles.

B) Breeze: A gentle wind Example sentences:
1) The flowers were flowing along with the breeze.
2) Breeze and music together makes me feel fresh.

C) Chanced: When you are not sure about something Example sentences:
1) I chanced to look at my mother dancing.
2) I chanced to solve the problem.

D) Kite: A light paper that is attached with a long string and flown in the wind Example sentences:
1) I enjoy flying kite with my friends.
2) We had a kite flying competition in school.

E) Sit: To be a position in which your bottom is resting on a chair, ground, etc. Example sentences:
1) I have already asked her to sit.
2) I wish I could sit on the clouds.

Page No 78:

Question 1:

  • What does the child wish to be?
  • What does the child wish to do with the breeze?

Answer:

  • The child wishes to be a kite.
  • The child wishes to ride upon the breeze and go whichever way he/she was chanced to blow by the breeze.

Question 2:

  • What would you like to be?
  • Imagine you are a bird in the sky. Describe what you will feel when you see a kite flying near you.

Answer:

  • I would like to be a squirrel, as it runs very fast and is able to climb trees easily.
  • If I were a bird, I would feel very excited to see a kite flying near me. I would follow the kite and try to catch it and tear it off with my beak.

Disclaimer: These are sample answers. Students are advised to write the answers based on their own experiences or observations.

Question 3:
NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRevDo you know more words with these sounds?
Answer:

  • Yes, I know more words with these sounds. They are

NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRevDisclaimer: The first part of the question is to be done by the students themselves. The answer to the second part of the question may vary from student to student.

Question 4:

  • What are different things that fly in the sky?
  • If you had wings, where would you fly?

Answer:

  • Birds, aeroplane, helicopters and bats fly in the sky.
  • If I had wings, I would fly to London.

Disclaimer: These are sample answers. Students are advised to write the answers based on their own experiences or observations.

Question 5: Trace on the rain patterns.
Disclaimer: Kindly refer the textbook for the images.

Answer:
Disclaimer: 
Join the dotted lines to trace the rain patterns.

Page No 79:

Question 1: Use the picture clues to draw pictures of the day sky and night sky in the windows. Colour the pictures.
Disclaimer: Kindly refer the textbook for the images.
Answer:
Disclaimer: 
Such questions are made for increasig self creative skills and should be tried on your own. The students may colour the picture using the colours of their choice.

Question 2: You see them all in the sky.
Fill in the blanks by choosing words from the box.

NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev
NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRevDisclaimer: Kindly refer the textbook for the images.
Answer:
NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 1

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Extra Questions

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Free

,

study material

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

Summary

,

NCERT Solutions - A Kite Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

ppt

,

MCQs

,

pdf

,

Exam

;