NCERT Solutions - Anita And The Honeybees Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - Anita And The Honeybees Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Anita And The Honeybees Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

PAGE NO 40:

Ques 1: How much money did you spend on your books this year?
Ans:
Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Ques 2: What kind of a school uniform would you like to wear? Draw a picture of it in your notebook and colour it.
Ans:
Disclaimer: The purpose of this section is to enhance the creativity and thinking ability of the students. The answer may vary from student to student based on their thoughts and creativity. It is highly recommended that the students develop the answer on their own.

Ques 3: Make two groups in the class. Debate the topic – ‘We should have uniforms in school.’ 
Ans: In favour of the topic ‘We should have uniforms in school’:
School is the temple of knowledge and it is the place where each student spends 12 long years of his/her life. I strongly believe that we should have uniforms in school. Wearing the same uniform brings the feeling of equality among students no matter how rich or poor they are. It also saves money on buying new clothes for school. Uniform brings discipline among the students and keeps them away from any distinction based on class or category. This helps the students to focus more on their studies. Wearing the same uniform also gives a feeling of commonness among the students. Last but not the least, uniform proves to be very helpful in various school trips as teachers can easily recognise their students in a crowd of people.
Thus, we should have uniforms in school as they bring unity among the students and help in building self-confidence in every student.
Against the topic ‘We should have uniforms in school’:
In this world, every people has his or her own identity. Every person has a different way of expressing himself or herself. Wearing uniform in school deprives the students of their right to wear what they want. In most of the private schools, the school uniforms are very expensive, which a middle class person may not be able to afford. It leads to stress on the students as well as on the parents, which I think is not right. Wearing the same uniform does not cut down on bullying as notorious students will always find a way to make fun of other students regardless of the dress policy.
Thus, in my opinion, we should not have uniforms in schools.
Disclaimer:
Sample answers have been provided both in favour and against the topic. They may vary from student to student based on their thoughts and reasoning.

Ques 4: Do you know someone who wanted to study, but could not do so? Talk about them in the class.
Ans:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage students to interact actively with people. Keeping this in mind, it is highly recommended that students prepare the answer on their own.

PAGE NO 41:

Ques 1: Have you seen any insects near flowers? Find out their names and write.
Ans:
Disclaimer: The purpose of this section is to make student interact actively with their surroundings. The answer may vary from student to student based on their observations. It is highly recommended that the students write the answer on their own.

Ques 2: Draw and colour their pictures in the notebook.
Ans: Disclaimer:
The purpose of this section is to enhance the creativity and the thinking ability of the students. It is highly recommended that the students write the answer on their own.

Ques 3: Why do you think they come to the flowers? Find out.
Ans: Insects come to the flowers to collect the nectar produced by the flowers.

Ques 4: When honeybees fly, there is a kind of sound. Can you try to copy this sound?
Ans:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and use their creativity and imagination. It is highly recommended that the students perform the activity.

PAGE NO 43:

Ques 1: What do people in your area put on the part of the body where the bee has stung?

Ans: People apply onion, vinegar or ice on the part of the body where a bee has stung. Also, they are seen applying some toothpaste or rubbing iron article on the part where bee has stung.

Ques 2:Draw a picture of a honeybee in your notebook. Colour it and give it a name.

NCERT Solutions - Anita And The Honeybees Class 4 Notes | EduRev

I will call it Kitty.
Ans:
Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary from student to student based on their thinking ability and creativity.

Ques 3: The litchi trees come to flower in February. I put all my four boxes near the litchi orchards. I got 12 kilograms of honey from each box. I sold this honey in the market. This was my first earning from my bees. Now I have 20 boxes.

• What will be the total cost of Anita’s 20 boxes?

Ans: Cost of 1 box = Rs 2000 (Given in the passage) Cost of 20 boxes = 20 × 2000 = Rs 40,000
Hence, the total cost of Anita’s 20 boxes is Rs 40,000.

PAGE NO 44:

Ques 1: Anita and others in her village get Rs.35 for one kilogram of honey. How much does one kilogram of honey cost in your town?

Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students observe and interact actively with their environment. It is highly recommended that they write the answers on their own.


Ques 2: What are the different colours of honey that you have seen?

Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students observe and interact actively with their environment and observation. It is highly recommended that the students write the answer on their own.

Ques 3: Is honey used in your house? For what is it used?
Ans:Yes, honey is used in my house. It is used
1. as a sweetening agent
2. to heal cuts and wounds
3. for cough and sore throat
4. as a moisturiser for chapped skin
Disclaimer:
This is a sample answer. The answer may vary from student to student based on their experiences.

PAGE NO 45:

Ques 1 : Which are some other insects that live together in a group, like honeybees?
Ans: Ants, termites and wasps are some insects that live together in a group likehoneybees.

Ques 2: Have you seen where ants live?
Ans: Ants live usually under the ground or soil surface in large groups called colonies.

Ques 3: What kind of eatables bring ants to them? List them.
Ans: Sweets or sugary food bring ants to them. Some of these eatables are:
1. Candy
2. Juice
3. Cookie
4. Sugar syrup
5. Fruit

Ques 4: Look at a line of ants. What is its colour?
Ans: It is black for black ants and reddish brown for red ants.

Page No 46:

Ques 1: Have you been bitten by an ant? What was the ant like – black or red, big or small?
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage students to share their experiences. The answer may vary from student to student based on their experiences. It is highly recommended that students prepare the answer on their own.

Ques 2: Do ants ever come near you? When?
Ans:
Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage students to share their experience. The answer may vary from student to student based on their experiences. It is highly recommended that students prepare the answer on their own.

Ques 3: Look carefully at some big and small ants. How many legs does an ant have? Big ant ________________ Small ant ________________
Ans
:Big ant − 6 legs Small ant − 6 legs

Ques 4: Draw an ant in your notebook and colour it.
Ans:
Disclaimer
: The purpose of this section is to enhance the creativity of the students. It is highly recommended that students answer it on their own.

Ques 5: While eating peanuts you probably throw away the shells. Why don’t you try to make some insects by using the shells. Do not forget to colour them.
Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to enhance the thinking and creativity of the students. It is highly recommended that students perform the activity on their own.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Exam

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

pdf

,

MCQs

,

Free

,

NCERT Solutions - Anita And The Honeybees Class 4 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions - Anita And The Honeybees Class 4 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

NCERT Solutions - Anita And The Honeybees Class 4 Notes | EduRev

,

Important questions

,

study material

,

ppt

;