NCERT Solutions - Changing Families Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - Changing Families Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Changing Families Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 67:

Question 1: Who were the members of Nimmi’s family before the arrival of her baby sister?

Answer: There were five members in Nimmi’s family before the arrival of her baby sister. They were Nimmi, her mother, her father, her grandmother and her uncle.

Question 2: How many members are there in Nimmi’s family now?
Answer: There are six members in Nimmi’s family now.

Question 3: How do you think the lives of Nimmi’s family members have changed after the arrival of the new baby? For example –

1. How will Nimmi spend her day now?

2.What new work will her mother do now?

3.There will be a change in the daily work of Nimmi’s father, grandmother and uncle with the arrival of the new baby. Can you tell how?
Answer:

1. Nimmi will now spend her day by playing with her baby sister.

2. Her mother will now take care of her new baby along with Nimmi. She will feed the baby and change her clothes.
3.Nimmi’s father, grandmother and uncle will now give extra time to the newly born baby.


Page No 68:

Question 1: Has a small brother or sister been born in your home or in any house in your neighbourhood?

1. How does it feel to have a new baby at home?

2. How have things changed at home with the new baby?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: Find out all about the youngest child in your home or in the home of a relative. Then write – 1. When was the baby born? 2. Is the baby a boy or a girl? 3. How are you related to him or her? 4. Where was the baby born? 5. Who does the baby look like? 6. What is the colour of his or her hair? 7. What is the colour of his or her eyes? 8. Does the baby have any teeth? 9. What is the baby’s length? 10. How many hours a day does the baby sleep? 11. What different sounds does the baby make? 12. Who does the baby stay with most of the time? 13. Stick a photograph of the baby or draw a picture in your notebook.
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 70:

Question 1: 1. What will change in Tsering’s family after his father’s transfer?
For example –
• Who from Tsering’s family will live with his father at the new place? Which school will
Tsering go to now? Will he have new friends?
• Has anybody in your family moved to a new place because of work?
• What do you feel about this change?

Answer:
Tsering and his mother will live with his father at the new place. Tsering will now go to a new school in the new city. Yes, he will have new friends.

Disclaimer for the last two parts: The purpose of this section is to encourage the students to share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: Is there anyone in your class or school who has come to your school from another place? If so, talk to him or her.
• Where has she or he come from?

• What was his or her old school like?

• What does he or she find different here?
•  Does he or she like the change?

Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 71:

Question 1: Do you think there will be changes in the home from where the new bride has come? What kind of changes?
Answer: Yes, there will be changes in the home from where the new bride has come. The family members of her family will miss her a lot. They will do the work that she had been doing in her family.


Page No 72:

Question 1: Talk to your mother and aunts in the family. Ask them about where they lived before they got married.
Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: Who were the members in their families then?
Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3: Has anybody in your family been married recently? Who?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 4: Talk to your classmates and write all about what happens during weddings in their families.

1.What kind of special food is cooked?

2. What special clothes do the bride and bridegroom wear?

3. What kinds of songs and dances are performed at weddings?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 5: In Nimmi’s family – ____________________________________________________
Answer:

The reason for the change in Nimmy’s family was the birth of her baby sister.

Question 6: In Tsering’s family – ____________________________________________________
Answer:

The reason for the change in Tsering’s family was the transfer of his father to a new city.

Page No 73:

Question 1: In Nazli’s family – ____________________________________________________
Answer:

The reason for the change in Nazli’s family was the marriage of her elder cousin brother.

Question 2: There can be many reasons for changes in families. Can you think of some more reasons?

Answer:

Changes can occur because of the following reasons:

Transfer of a relative who might come to live with the family

Leaving of a family member for higher education

Death of a family member

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to share their thoughts. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. The answer provided here is just for reference.


Question 3: Talk to three old people – one from your family, one from your friend’s family and one from a family in your neighbourhood. Ask them these questions and fill in the table.
NCERT Solutions - Changing Families Class 4 Notes | EduRev

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their experiences. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. The answer provided here is just for reference.


Page No 75:

Question 1: 1.Upto which class do you want to study? ❆ Upto which class have your parents studied?
2. Till which class did your grandmother get a chance to study ? ❆ At what age did your grandmother get married? ❆ Have you heard of a Law that talks about the ages before which girls and boys must not get married?

Answer:

Disclaimer for the first four parts: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their thoughts. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

1. According to Prohibition of Child Marriage Act, which came into effect from 1st November, 2007, legal age for girls to get married is 18 years and boys to get married is 21 years.

2. If male adult over 18 years of age marries a girl below 18 years of age then he will be punishable.


Page No 76:

Question 1: 1. Are there any such children in your neighbourhood who had to drop out of school? Do they want to go back to school?

2.What are they doing these days?

3.Has anybody in your family got married recently? Who?

4.What was the age of the bride and the groom?

Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact with others and share their thoughts. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. The answer provided here is just for reference.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Important questions

,

Sample Paper

,

NCERT Solutions - Changing Families Class 4 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Exam

,

video lectures

,

Semester Notes

,

pdf

,

Free

,

ppt

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

NCERT Solutions - Changing Families Class 4 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Changing Families Class 4 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

study material

;