NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 54:

Question 1: What was the difference in the scene that Omana saw from the train on the first day and on the second day?
Answer: On the first day, Omana boarded the train from her hometown, Ahmedabad. There, the weather was hot and dry. On the second day, when she woke up in the morning, she was at Madagaon, passing through the state of Goa. There, the weather was cool and pleasant. She saw beautiful green fields and hills covered with trees.


Page No 55:

Question 1: Omana saw many kinds of vehicles at the level-crossing. Which of them run on diesel or petrol?
Answer:
Among the vehicles that Omana saw at the level-crossing, the ones running on petrol or
diesel were buses, cars, autorickshaws, trucks, motorcycles and scooters.

Question 2: Why was there so much smoke and noise from the vehicles at the level crossing?
Answer:
There were a lot of vehicles at the level-crossing waiting for the train to pass. Some people did not switch off the engines of their vehicles. As a result, there was a lot of smoke and noise.

Question 3: Have you ever seen a scene like the one Omana saw in Goa? Describe it.
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings to enhance their observation skills. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 56:

Question 1: Have you seen any bridges? Where?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: Have you ever crossed a bridge? Where?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3: What was the bridge built over?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Generally, the bridges are built over a river.

Question 4: What did you see below the bridge?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 5: Find out why bridges are made.
Answer: Bridges are made across rivers to connect the two places separated by those rivers. It makes communication and transportation much easier.


Page No 57:

Question 1: Have you ever been through a tunnel? How did you feel?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interact actively with their surroundings and share their experience. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: The route from Goa to Kerala has a total of 2000 bridges and 92 tunnels! Why do you think there are so many bridges and tunnels?
Answer:
The states, Goa and Kerela, are located far away from each other, with many rivers and mountains on the way. The route has a several bridges to cross the rivers and tunnels through the mountains.

Page No 58:

Question 1: Imagine and draw in your notebook what Omana saw under the bridge when her train crossed it?
NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev
Answer:
Disclaimer : This is a sample answer. Students are advised to think and find out what else would have been seen.

Question 2: Imagine, if on the way there had been no tunnels and bridges, how would Omana’s train have crossed the mountains and rivers?
Answer:

If there had been no tunnels and bridges, it would have not been possible for Omana’s train to cross the mountains and rivers.

Question 3: Which languages do you speak at home?
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to make the students share more about themselves. Keeping this in mind, it is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 4: On the way from Gujarat to Kerala Omana’s train went through several states of our country. Find out and list which states it crossed.
Answer: The train started from Gujarat and crossed Maharashtra, Goa and Karnataka to reach Kerala.

Page No 59:

Question 1: Find out in which states these languages are spoken?

NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev
Answer:

NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev

Question 2:

NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev|
Answer:
NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev
Disclaimer : This are the names which are generally taken in northern India. A student’s answer might vary from this depending on the region where he stays.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

Exam

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - From The Window Class 4 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

study material

,

Summary

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Free

,

past year papers

;