NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 195:

Question 1: You can also make a small report comparing Abu Dhabi with the place where you live. You can use some of these points mentioned below while writing the report. You can also draw pictures or put photographs.

• The climate and weather

• What people wear

• The trees and plants

• The kind of buildings

• The traffic on the roads (kinds of vehicles)

• The common food items

• The language
Answer:
Disclaimer:
Students are advised to observe their surroundings well and prepare the answer on their own.

Question 2: Why do you think many trees cannot grow in desert areas?

Answer: Many trees cannot grow in desert areas because of scarcity of water. Such type of trees need more water due to loss of water from their leaf surface.

Question 3: Do you have any relatives who live in another country?

Answer:
Disclaimer:
Students are recommended to prepare the answer on their own.


Page No 196:

Question 1: How long have they lived there? Did they go there for studies or for work? Was there any other reason?

Answer:

Disclaimer:
Students are advised to prepare the answer on their own.


Question 2: Look at these currency notes Write the value of each note in the box near its picture.
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev
Answer:
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev


Page No 197:

Question 1: To which country does this currency belong? How did you know?
Answer: This currency belongs to India. It can be recognised by the name of the country written on the currency.

Question 2: Whose picture can you see on the notes?
Answer: On the notes we can see the pictures of Mahatma Gandhi.


Question 3: Can you find any number on the notes (other than the value)?
Answer: Yes, a nine digit code can be seen on the note. It is the serial number of the note. For example, the code given on the Rs 500 note is 4DG 809854.


Question 4: Do you think that two notes can have the same number?

Answer: No. Two notes can never have the same serial number.


Question 5: Take a ten rupee note and observe it carefully. How many languages can you see on the note?
Answer: In addition to English and Hindi, 15 more languages can be seen on a ten rupee note. This can be seen in the figure given below.
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev
Question 6: Write the name of the bank given on the note.
Answer: Reserve Bank of India

Question 7: How many of these coins do you recognise?
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev
Answer:
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev
The coins that I can recognise are that of rupees 1, 2 and 5 as well as that of 50 paise. 


Page No 198:

Question 1: What is written on each coin other than the value?
Answer: Other than the value, each coin has the name of the country (India) and the year in which it was made.

Question 2: Look at these notes. Do they all belong to India? Put a circle around notes that are not Indian. Find out which country do they belong to.
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev
Answer:
NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

past year papers

,

Viva Questions

,

MCQs

,

Important questions

,

study material

,

Free

,

Exam

,

NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev

,

pdf

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

NCERT Solutions - Home and Abroad Class 4 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Objective type Questions

;