NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 139:

Question 1: Why did Nandita have to bring her mother from the village to Mumbai?
Answer: Nandita had to bring her mother from the village to Mumbai for her treatment.


Question 2: Nandita used to feel like vomiting when at first she had to use the toilet where Mama lived. Why?

Answer:

At first, Nandita would feel like vomiting when she had use the toilet where Mama lived because the toilet was very dirty and smelled very bad.


Page No 140:

Question 1: In what ways did Nandita find her Mama’s house to be different from her house in the village?

Answer: Nandita Mama’s  house had only one room in which they would sit, sleep, cook, wash and eat, while Nandita’s house in the village had separate places for cooking and bathing. There was also a courtyard outside her house.


Question 2: What differences did Nandita find between getting water from the public tap and in the village?

Answer:

For getting water from the public tap, Nandita had to get up at 4 o’clock and stand in a queue. There were many fights for water at the public tap. However, in the village, there were no fights for water due to the presence of rivers and ponds from where people could take plenty of water.


Question 3: Was there electricity at the place where Nandita’s Mama lived? Guess.

Answer: Yes, there was electricity at the place where Nandita’s Mama lived because he lived in Mumbai, which is a big city.


Page No 141:

Question 1: 1. Do you know anyone who was admitted to a hospital?

• For how many days was he or she in the hospital?

• Did you visit the person in the hospital?

• Who was looking after the patient at the hospital?

2. Have you ever seen a tall building? Where?

• How many floors did the building have?

• How many floors did you climb?

Answer:

Disclaimer:
This question requires the students to share their own experiences and observations. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students prepare the solutions on their own.


Page No 142:

Question 1:When Nandita first came to Mumbai, what were the things that she was afraid to do?

Answer: When Nandita first came to Mumbai, she was afraid of going out as it was a very crowded city. She was afraid of travelling in a crowded bus and travelling in a lift.


Page No 143:

Question 1: What were the differences between the houses where Mama lived and the houses in the high-rise buildings?
NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev
Answer:
NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev

Question 2: Discuss why there were differences.

Answer: The difference is perhaps because of the financial conditions. The houses in high-raised buildings are expensive. It can be said that the people who live in such expensive houses are very rich. On the other hand, houses in area where Nandita’s mama lived are not expensive. It can be said that due to poor financial conditions mama could afford such type of houses only.


Page No 145:

Question 1: Why does Mama have to change his house?

Answer: Mama has to change his house because a hotel is to be constructed at the place where his house is currently located.


Question 2: Have you ever moved from your house? If yes, why did you have to move?

Answer:

Disclaimer: This question requires the students to share their own experiences and observations. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students prepare the solutions on their own.

Question 3: Do people in your family have to go far for their work? Where do they go? How far do they have to go?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to interact actively with their family members. Keeping this in mind, it is strongly recommended that the students perform the activity and draw conclusions on their own.


Question 4: Is it right that Mama and others have to move because a hotel is going to be built there?

Answer:

No, it is not right that Mama and others have to move because a hotel is going to be built there as they have been residing at that place for many years. The work places of the people living there are also close to their houses. Thus, moving to a new place will disturb the lives of every member of every family in some way or the other.


Question 5: Who will benefit from this?

Answer: The people who are making the hotel will benefit from this.


Question 6: Who will face difficulties?

Answer: Mama and the other people who have to leave their homes will face difficulties.


Question 7: Do you know of any people who have faced problems similar to Nandita’s Mama? Talk about it in class.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

pdf

,

Exam

,

Free

,

Semester Notes

,

past year papers

,

Summary

,

video lectures

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

study material

,

Important questions

,

ppt

,

NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

NCERT Solutions - Nandita in Mumbai Class 4 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

;