NCERT Solutions - Spicy Riddles Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - Spicy Riddles Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Spicy Riddles Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 201

Ques 1: Find out which spices are used in your house for cooking. Make a list and look at your friends’ lists too.
Ans: Spices used in my home are red chilli powder, turmeric powder, coriander powder, cumin powder and pepper powder.
Disclaimer:
The purpose of this section is to make the students interactive and share their knowledge about spices. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Ques 2: When your grandparents were young, which spices were used most in their kitchens? Find out from them and write here.
Ans:
Disclaimer:
Students are advised to find this out and prepare the answer on their own.

Ques 3: Name one spice which is put into both sweet and salty things.
Ans: Pepper is a spice which is put into both sweet and salty things.

Ques 4: Find out what is put into food to make it taste sour.
Ans: Tamarind is a spice put into food to make it taste sour.


Page No 202

Ques 1: Find out whether any spices are grown in your area. Write their names here.
Ans:
Disclaimer:
Students are advised to find this out and write the answer on their own.

Ques 2: Bring some whole spices to class. Write their names in the table. Close your eyes and try to recognise each spice by smelling and touching each one in turn. Put a (✓) mark in front of the ones you recognise. If you do not recognise any, put a (✕) mark.

 No. Smell Touch Name of the spice
 1.


 2.


 3.


 4.


 5.


Ans:

 No. Smell Touch Name of the spice
 1. ✓ ✕ Tamarind
 2. ✓ ✕ Red chilli
 3. ✓ ✕ Coriander
 4. ✓ ✓ Cumin
 5. ✓ ✓ Cinnamon

Disclaimer:
This is a sample answer considering all the given spices in form of powder. The answer of the students may vary from this.

Page No 203

Ques 1: 1. Did you enjoy the potato chaat?
2. Just imagine, if there were no spices to make the potato chaat, how would it taste?
3. Try to learn and make a different kind of chaat and enjoy it with all your friends in class.
4. How do spice-less and very spicy things feel on your tongue?

Ans: 1. Yes, I enjoy potato chaat.
Disclaimer: This is a sample answer. The answer of the students may differ from this.
2. Potato chaat would be tasteless without spices.
Disclaimer: This is a sample answer. The answer of the students may differ from this.
3. Disclaimer: Students are advised to attempt this section on their own.
4. The spicy things taste good. However, at times the spicy things create a burning sensation on the tongue whereas the spice-less things can be eaten easily.
Disclaimer: This is a sample answer. The answer of the student may differ from this.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Important questions

,

past year papers

,

NCERT Solutions - Spicy Riddles Notes | EduRev

,

video lectures

,

Free

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

pdf

,

MCQs

,

NCERT Solutions - Spicy Riddles Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

Summary

,

NCERT Solutions - Spicy Riddles Notes | EduRev

,

ppt

,

Objective type Questions

,

study material

;