NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

EVS for Class 4

Created by: Yashina Kapoor

Class 4 : NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev is a part of the Class 4 Course EVS for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Page No 84:

Question 1: Have you ever seen so many flowers grow together anywhere? where?

Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: How many differently coloured flowers have you seen?
Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3: Write their colours. ______________  ______________  ______________  ______________ ______________  ______________  ______________  ______________
Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. The answer may vary according to the students’ observations and
experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 85:

Question 1: Now you were just left counting, weren’t you?

Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and be interactive. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: Look at the designs made by your friends as well.

Answer:

Disclaimer:
The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 86:

Question 1: Here are some pictures of flowers. Mark a (✔) on the flowers which you recognise. Write their names too if you know.
NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev
Answer:
NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

Question 2:

NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev
Answer:
NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

Page No 87:

Question 1: Which flowers can you recognise by their scent, even with your eyes closed?

Answer:

Rose, and jasmine can be recognised by their scent, even with our eyes closed.

Question 2: Which flowers bloom all the year round?

Answer: Sadabahar and rose


Question 3: Which flowers bloom only in certain months?

Answer: Flowers such as rajnigandha usually blooms from April to September.

Disclaimer : This is a sample answer. There can be other flowers that bloom in certain months.

Question 4: 1. Have you ever seen a board like this put up anywhere?
2. Do people pluck flowers even when this board is there?
3. Why do you think they do this?
4.Should they do this?
5. What would happen if everybody plucked flowers?

Answer: 1.Yes, such kind of boards are often seen in parks and gardens.

2. Yes, some people pluck flowers even when such a board is present.

3. They do this because they do not respect the rules and think that plucking a flower does not cause any harm to the place. They may even do this for fun.

4. No, people should not pluck flowers.

5. If everybody starts plucking flowers, then there would be no flowers in the gardens and the parks. Without flowers, there would be no beauty and no colours in such places. Also, new flower plants would not grow.


Page No 88:

Question 1: 1. What is the colour of the flower?

2. What kind of a scent does it have?

3. What does it look like – a bell, a bowl, a brush or anything else?

4. Do these flowers grow in bunches?

5. How many petals does it have?

6. Are all the petals joined together or separate?

7. Outside the petals, can you see any green leafy structure? How many are there?

8. Inside the petals, in the middle of the flower, can you see some thin structures? Write its colour.
9.When you touch these, do you find a powdery thing on your hands?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 89:

Question 1: What differences do you find between a flower and a bud?

Answer:

A small part that grows on a plant and develops into a flower is called a bud. A flower, developed from a bud, is the reproductive structure of a plant. Buds actually form the very early phase of flower formation.

Question 2: Draw the picture of a bud and its flower in your notebook.
Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to show their imaginative and creative skills. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3: Can you tell how many days will a bud take to bloom into a flower? Let us try and find out.
• Choose a bud that is growing on a plant and look at it everyday. Write the name of the plant.
• When you first saw this bud, the date was _________. Now when the bud has bloomed into a flower, the date is _______. How many days did the bud take to become a flower?
• Ask your friends the names of the different flowers that they have seen. How much time did it take their buds to become flowers?
• Also observe how many days the same flower took to dry.

Answer:
Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 90:

Question 1: Find out names of any two flowers which are used for making medicines?

Answer: Two flowers that are used for medicinal purposes are rose and hibiscus.

Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary according to the students’ observations and experiences.

Question 2: How is rose water used in your house? Is it used as medicine, sweets, lassi or something else? Find out and tell others.
Answer:

Rose water is used as medicine for the eyes and the skin. It is also used for making gulkand, which is a sweet. It can also be used in cosmetics, perfumes, garlands, etc.

Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary according to the students’ observations and experiences.


Page No 91:

Question 1: Find out and write the names of some more flowers that are used for making colours.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Question 2: Can you think of a colour of which there is no flower?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the thinking abilities of the students. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3: Write the names of such flowers which are used to make scents.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. The answer may vary according to the students’ observations. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 92:

Question 1: 1. Do you know when such songs are sung?

2. Do you or anybody else at home know other such songs? Collect songs, poems, etc., on flowers. Write them down and put them up in the classroom.

3. Are any special flowers used on certain occasions by your elders? Make a list of different occasions and the flowers used at each.
NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

Answer:
NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRevDisclaimer:
The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 93:

Question 1:What are the different flowers that they sell? Ask them the names of three flowers.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2: Where do they bring these flowers from?
Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3:Why do people buy flowers?
Answer:

People buy flowers for various purposes. They use these flowers for worshipping Gods, for decoration, for giving as gift to others and for medicinal or cosmetic purposes.

Question 4: In what forms do flower-sellers sell their flowers? Look at these picture. Tick against those forms that you have seen.
NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

 Any other form that you have seen –

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe and interact actively with their surroundings. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.


Page No 94:

Question 1: Some flowers are used in different forms – like rose and marigold are used in garlands and as loose petals too.

• Find out the prices of these different forms. One garland
_____________________________ One strand   _____________________________ One flower  _____________________________

• Has the flower-seller learnt to make bouquets or a net of flowers from anybody? From whom?

• Would they like the other members of their family to do this work? Why?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe their surroundings and interact with others. The answer may vary according to the students’ observations and experiences. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 4

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

MCQs

,

NCERT Solutions - The Valley Of Flowers Class 4 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

Summary

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

past year papers

,

Semester Notes

,

ppt

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

study material

,

Free

,

pdf

,

shortcuts and tricks

;