NCERT Solutions - Three Questions Class 7 Notes | EduRev

English Honeycomb Class 7

Created by: Gunjan Lakhani

Class 7 : NCERT Solutions - Three Questions Class 7 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Three Questions Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course English Honeycomb Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Ques 1: Why did the king want to know answers to three questions?

Ans : The king wanted to know the answers to the three questions because he thought that he would never fail once he knew the answers to the questions.

Ques 2: Messengers were sent throughout the kingdom 
(i) to fetch wise men.
(ii) to find answers to the questions
(iii) to look for the wise hermit.
(iv) to announce a reward for those who could answer the questions.
Mark your choice

Ans : Messengers were sent throughout the kingdom to announce a reward for those who could answer the questions.

Ques 3 : Complete the following sentences by adding the appropriate parts of the sentences given in the box.

1. Many wise men answered the king's questions, ______
2. Someone suggested that there should be a council of wise men, ____
3. Someone else suggested that the king should have a timetable ______
4. The king requested the hermit ________.
5. The king washed and dressed the bearded man's wound ________ 

  • but the bleeding would not stop.
  • to answer three questions. 
  • but their answers were so varied that the king was not satisfied. 
  • and follow it strictly. 
  • to help the king act at the right time.

Ans : 
1. Many wise men answered the king's questions, but their answers were so varied that the king was not satisfied.
2. Someone suggested that there should be a council of wise men to help the king act at the right time.
3. Someone else suggested that the king should have a timetable and follow it strictly.
4. The king requested the hermit to answer three questions.
5. The king washed and dressed the bearded man's wound, but the bleeding would not stop.


Working with the Text
Answer the following questions:

Ques 1 : Why was the king advised to go to magicians?

Ans : The king was told that in order to decide the right time for doing something, it was necessary to look into the future. Since only magicians could do so, he was advised to go to magicians.

Ques 2: In answer to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?

Ans: The second question also got varied responses. As answer to this question, some said that the people most necessary to the king were his councillors. Hence, their advice would be the most important. Others said that the priests were the most important. A few others chose the doctors. And yet others said that his soldiers were the most important.

Ques 3: What suggestions were made in answer to the third question?

Ans: In answer to the third question, some said that the most important thing was science. Others said fighting; and yet others chose religious worship.

Ques 4: Did the wise men win the reward? If not, why not?

Ans: No, the wise men did not win the reward. As he got very different answers to his questions, the king was not satisfied, and therefore, he chose not to give the reward to anyone.

Ques 5: How did the king and the hermit help the wounded man?

Ans: When the king and the hermit saw the large wound on the man's stomach, the king washed and covered it with his handkerchief. Since the blood did not stop flowing, he re-dressed the wound until it stopped bleeding. When the man felt better, he gave fresh water to him. Then, with the help of the hermit, he took the wounded man into the hut and laid him on the bed. This is how they helped the wounded man.

Ques 6: (i) Who was the bearded man?
 (ii) Why did he ask for the king's forgiveness?

Ans: (i) The bearded man an enemy of the king. The king had put the man's brother to death and had also seized his property. That is why he wanted to take revenge on the king.
(ii) He had come with the intention of killing the king. When he left his hiding place, the king's bodyguard recognized him and thus, wounded him. He managed to escape, but would have died if the king had not taken care of him and dressed his wounds. Ironically, he was saved by the very person whose life he wanted to take. That is why he asked for the king's forgiveness.

Ques 7: The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?

Ans: The king forgave the man. He showed his forgiveness by telling him that he would send his servants and his own doctor to look after him. He also promised to give back the man his property.

Ques 8: What were the hermit's answers to the three questions? Write each answer separately. Which answer do you like most, and why?
Ans: In answer to the first question, the hermit said that there is only one time that is important and that time is 'Now'. It is the only time when one has any power to act.
The hermit answered the second question by saying that the most necessary person is the person you are with at a particular moment. This is because no one knows what will happen in the future and whether we will meet anyone else.
The hermit's response to the third question was that the most important thing is to do good for the person one is with. This is because all are sent into this world for that purpose alone.
All the answers are linked to each other and have their own significance.


Working with language

Ques 1 : Match items in List A with their meanings in List B.

A

B

(i) wounded

 got up from sleep

(ii) awoke

 give back

(iii) forgive

 small patches of ground for plants

(iv) faithful

 severely injured

(v) pity

 pardon

(vi) beds

 loyal

(vii) return

 feel sorry for

Use any three of the above words in sentences of your own. You may change the form of the word.

Ans:

A

B

(i) wounded

 severely injured

(ii) awoke

 got up from sleep

(iii) forgive

 pardon

(iv) faithful

 loyal

(v) pity

 feel sorry for

(vi) beds

 small patches of ground for plants

(vii) return

 give back

Sentences:
I will ask my parents to forgive for my bad behaviour.
Dog is faithful animal of man.
I am feeling pity for my shameful act.

Ques 2: Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.
 (i) The ______________ said that only fresh evidence would make him change his _____________. (judge)
 (ii) I didn't notice any serious ___________________of opinion among the debaters, although they _________________from one another over small points. (differ)
 (iii) It's a fairly simple question to _________________,but will you accept my _____________as final? (answer)
 (iv) It isn't ___________________that _______________should always be the mother of invention. (necessary)
 (v) Hermits are _____________________men. How they acquire their ____________no one can tell. (wise)
 (vi) The committee has __________________to make Jagdish captain of the team. The _______________is likely to please everyone. (decide)
 (vii) Asking for ______________is as noble as willingness to______________. (forgive)

Ans: 
(i)The judge said that only fresh evidence would make him change his judgement.
(ii) I didn't notice any serious difference of opinion among the debaters, although they differed from one another over small points.
(iii) It's a fairly simple question to answer, but will you accept my answer as final?
(iv) It isn't necessary that necessity should always be the mother of invention.
(v) Hermits are wise men. How they acquire their wisdom no one can tell.
(vi) The committee has decided to make Jagdish captain of the team. The decision is likely to please everyone.
(vii) Asking for forgiveness is as noble as willingness to forgive.

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

ppt

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Exam

,

practice quizzes

,

NCERT Solutions - Three Questions Class 7 Notes | EduRev

,

pdf

,

video lectures

,

NCERT Solutions - Three Questions Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Important questions

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Free

,

study material

,

Summary

,

NCERT Solutions - Three Questions Class 7 Notes | EduRev

;