NCERT Solutions - Tissues Class 9 Notes | EduRev

NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12)

UPSC : NCERT Solutions - Tissues Class 9 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - Tissues Class 9 Notes | EduRev is a part of the UPSC Course NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of UPSC at this link: UPSC

Page No. 69

Q1. What is a tissue?
Ans: A tissue is a group of cells of the same origin, which are similar in structure and function.

Q2. What is the utility of tissues in multi-cellular organisms?
Ans:

  • Tissues are made up of a group of cells carrying a specialised function. 
  • Each specialised function is taken up by a different tissue. Since these cells of a tissue carry out only a particular function, they do it very efficiently. 
  • Example: In human beings, muscle cells contract or relax to cause movement, nerve cells carry messages, and blood flows to transport gases, food, hormones and wastes materials and so on. Likewise, in plants, vascular tissues (xylem, phloem) conduct water and food from one part of the plant to other parts. 
  • So, multicellular organisms show division of labour through tissues.

Page No. 73
Q1. Name types of simple tissues.

Ans: Simple permanent tissues are of three types:

(i) Parenchyma

(ii) Collenchyma

(iii) Sclerenchyma

Parenchyma tissue is of further two types:
(i) Aerenchyma
(ii) Chlorenchyma

Q2. Where is apical meristem found?
Ans: Apical meristem is present at the growing tips of stems and roots.


Q3. Which tissue makes up the husk of coconut?
Ans: Sclerenchyma tissue makes up the husk of coconut. These tissues cause the plant to become stiff and hard. The cells of this tissue are dead and their cell walls are thickened because of the presence of lignin.

Q4. What are the constituents of phloem?
Ans: The constituents of phloem are:

  • Sieve tubes
  • Companion cells
  • Phloem parenchyma
  • Phloem fibres
Page No. 77

Q1. Name the tissue responsible for movement in our body.
Ans: Two tissues jointly are responsible for the movement of our body, namely:

  • Muscular tissue
  • Nervous tissue

Q2. What does a neuron look like?
Ans: A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm, from which long thin hair-like parts called dendrites arise. Each neuron has a single long part called the axon.

Q3. Give three features of cardiac muscles.
Ans:
Three features of cardiac muscles are:
(i) Cardiac muscles are involuntary.
(ii) Cardiac muscle cells are cylindrical, branched and uninucleate.

(iii) Cardiac muscles show rhythmic contraction and relaxation.

Q4. What are the functions of areolar tissue?
Ans: Areolar tissue acts as a supportive and packing tissue between organs lying in the body cavity, and also helps in the repair of tissues.


Page No. 78

Q1. Define the term "tissue".
Ans: A group of cells that are similar in structure and work together to achieve a particular function is called tissue.

Q2. How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.
Ans: Xylem is composed of the following elements:

  • Tracheids
  • Vessels
  • Xylem parenchyma
  • Xylem fibres


Q3. How are simple tissues different from complex tissues in plants?
Ans:


Q4. Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma, on the basis of their cell wall.
Ans: The differences between cell walls of parenchyma, collenchyma and sclerenchyma are:


Q5. What are the functions of the stomata?
Ans: The functions of stomata are:
(i) Stomata allow gaseous exchange between the plant and the atmosphere. 

(ii) These are sites of transpiration in plants.

Q6. Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.
Or
Draw a well-labelled diagram of various types of muscles found in the human body.
Ans: The three types of muscle fibres are: 
(i) Striated muscles(ii) Smooth muscles (unstriated muscle fibre)(iii) Cardiac muscles


Q7. What is the specific function of the cardiac muscle?
Ans: The cardiac muscles are branched and cylindrical. They are uninucleated and are involuntary in nature. Throughout one’s lifetime, the cardiac muscles bring about the rhythmic contraction and relaxation of the heart.

Q8. Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site/location in the body.
Ans:


Q9. Draw a labelled diagram of a neuron.
Ans:
Q10. Name the following:
(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.
(b) Tissue that connects muscle to bone in humans.
(c) Tissue that transports food in plants.
(d) Tissue that stores fat in our body.
(e) Connective tissue with a fluid matrix.
(f) Tissue present in the brain.
Ans: 

(a) Simple squamous epithelium 
(b) Tendon 
(c) Phloem 
(d) Adipose tissue 
(e) Blood 
(f) Nervous tissue

Q11. Identify the type of tissue in the following: 
Skin, Bark of Tree, Bone, Lining of Kidney Tubule, Vascular Bundle.
Ans:

Skin: Epithelial tissue (Squamous epithelium) 
Bark of Tree: Cork (protective tissue) 
Bone: Skeletal tissue (connective tissue)
Lining of Kidney Tubules: Cuboidal epithelial tissue 
Vascular Bundle: Complex permanent tissue—xylem and phloem

Q12. Name the regions in which parenchyma tissue is present.
Ans: Parenchyma tissues are found in:

  • The pith of stems and roots.
  • When parenchyma contains chlorophyll it is called as chlorenchyma, it is found in green leaves.
  • Parenchyma found in aquatic plants has large air cavities which enables them to float and are hence called aerenchyma.


Q13. What is the role of epidermis in plants?
Ans: Role of the epidermis in plants:
(i) It acts as a protective tissue, covering the plant body. 

(ii) It protects the plant from excessive heat or cold and from the attack of parasitic fungi and bacteria. 
(iii) It allows exchange of gases and transpiration through stomata. 
(iv) The cuticle of epidermis checks the excessive evaporation of water.

Q14. How does the cork act as a protective tissue?
Or
Why are cork impervious to gases and water?
Ans: The cork cells are dead and do not have any intercellular spaces. The cell walls of the cork cells are coated with suberin (a waxy substance). Suberin makes these cells impermeable to water and gases. Thus, it protects underlying tissues from desiccation (loss of water from plant body), infection and mechanical injury.

Q15. Complete the table:

Ans:

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

NCERT Solutions - Tissues Class 9 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

NCERT Solutions - Tissues Class 9 Notes | EduRev

,

Free

,

Summary

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions - Tissues Class 9 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

ppt

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Exam

,

pdf

,

Extra Questions

,

video lectures

,

study material

;