NCERT Solutions - What, Where, How And When? Class 6 Notes | EduRev

NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12)

Class 6 : NCERT Solutions - What, Where, How And When? Class 6 Notes | EduRev

The document NCERT Solutions - What, Where, How And When? Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12).
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Imagine

Q1. You have to interview an archaeologist. Prepare a list of five questions that you would like to ask her/him.
Ans: List of five questions are:

  • What is archaeology?
  • What is the importance of archaeology?
  • How do archaeologists gather data?
  • What are the various types of archaeology?
  • How do archaeologists determine the time period of any finding?

Let's Recall

Q1. Match the following:

Narmada ValleyThe first big kingdom
Magadha Hunting and gathering
Garo hills Cities about 2500 years ago
Indus and its tributariesEarly agriculture
Ganga ValleyThe first cities

Ans:

Narmada ValleyHunting and gathering
MagadhaThe first big kingdom
Garo hillsEarly agriculture
Indus and its tributaries The first cities
Ganga ValleyCities about 2500 years ago


Q2. List one major difference between manuscripts and inscriptions.

Ans:Manuscripts are written by hand which were usually written on palm leaf, or on the specially prepared bark of a tree while inscriptions were engraved either on hard surfaces such as stone and metal. NCERT Solutions - What, Where, How And When? Class 6 Notes | EduRevAn Ancient Manuscript

Let's Discuss

Q3. Return to Rasheeda’s question. Can you think of some answers to it?

Ans: Rasheeda’s question is, “How could anyone know what had happened so many years ago?” We can know what had happened so many years ago by reading books that were based upon findings by historians and archaeologists through past remains such as manuscripts, inscriptions, tools, weapons, etc.

Q4. Make a list of all the objects that archaeologists may find. Which of these could be made of stone?

Ans: List of all the objects that archaeologists may find are:

  • Remains of buildings
  • Paintings and sculpture
  • Tools
  • Weapons
  • Pots
  • Ornaments
  • Coins
  • Bones of birds, animals, fish etc.
  • Tools, weapons, sculpture, could be made of stone.NCERT Solutions - What, Where, How And When? Class 6 Notes | EduRevArchaeologists Tool Kit

The objects that could be made up of stones are given below

  • Buildings
  • Tools
  • Weapons
  • Ornaments

Q5. Why do you think ordinary men and women did not generally keep records of what they did?

Ans: The ordinary men and women did not generally keep records of what they did because they weren’t doing any notable works. They are living their ordinary life also they didn’t know about reading and writing.


Q6. Describe at least two ways in which you think the lives of kings would have been different from those of farmers.

Ans: Two ways in which the lives of kings are different from farmers:

  • Farmers had to work in their field while the king’s duty was to protect his citizens.
  • Kings fought battles and kept records of their victories while farmers led their ordinary life and they didn’t keep any records.

Let's Do

Q7. Find the word crafts persons on page 1. List at least five different crafts that you know about today. Are the craftspersons — (a) men (b) women (c) both men and women?

Ans: Weaving, Carpentry, Dyeing, Pottery-making, Carpet-making are five crafts that exist today. In today’s world, both men and women are craftspersons.


Q8. What were the subjects on which books were written in the past? Which of these would you like to read?

Ans: The books which are in the past dealt with all kinds of subjects such as religious beliefs and practices, the lives of kings, medicine and science. Also, epics, poems, and plays were written. I would like to read (name of the book you like).

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

MCQs

,

study material

,

How And When? Class 6 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions - What

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Exam

,

video lectures

,

NCERT Solutions - What

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solutions - What

,

practice quizzes

,

How And When? Class 6 Notes | EduRev

,

Summary

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

How And When? Class 6 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Important questions

,

Free

,

Semester Notes

,

Where

,

Where

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Where

,

mock tests for examination

;