One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes

Social Studies (SST) Class 7

Class 7 : One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes

The document One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Q1. What was the residence of the Mughal empire?

Ans: Red Fort

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes

Fig: Red Fort

Q2. From their mother’s side, they were descendants of whom?

Ans: Genghis Khan

Q3. From their father’s side, they were successors of whom?

Ans: Timur

Q4. Who was Mughal’s Mongol competitor?

Ans: Uzbeks

Q5. When did Timur capture Delhi?

Ans: 1398

Q6. Who was the first Mughal emperor? Tell his ruling time?

Ans: Babur[1526-1530]

Q7. When was he succeeded to the throne of Ferhagana?

Ans: In 1494

Q8. When did he seize Kabul?

Ans: 1504

Q9. When and where did he defeat Ibrahaminium Lodi?

Ans: 1526 in Panipat

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes

Fig: Panipat in 1926

Q10. In 1527 he defeated which ruler at Kahuna?

Ans: Rana Sanga

Q11. In 1528 he defeated the Rajputs at which place?

Ans: Chanderi

Q12. Who defeated Humayun at Chausa and Kannauj?

Ans: Sher Khan

Q13. In Iran, he received help from whom?

Ans: Safavid Khan

Q14. What was the capital of Chittoor?

Ans: Sisodiya

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes

Fig: Chittorgarh

Q15. Who was the brother of Mirza Hakim?

Ans: Akbar

Q16. From which year to which year did Akbar ruled

Ans: 1556-1605

Q17. What was the previous name of Jahangir?

Ans: Salim

Q18. Who was Nur Jahan?

Ans: Wife of Jahangir

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes

Fig: Nur Jahan

Q19. What was the previous name of Shah Jahan?

Ans: Khurram

Q20. Who rebelled against Shah Jahan?

Ans: Khan Jahan Lodi

Q21. In which year Ahmednagar was finally annexed?

Ans: 1632

Q22. During which Kings period was the size of the empire largest?

Ans: Aurangzeb

Q23. Balkh was a region under control of whom?

Ans: Uzbeks

Q24. In which year did Aurangzeb defeat the atoms?

Ans: 1663

Q25. Who was the Maratha chieftain who was defeated by Aurangzeb?

Ans: Shivaji

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire, SST, Class 7 | EduRev Notes

Fig: Shivaji Maharaj

Q27. When was Golconda annexed?

Ans: 1687

Q28. What was Aurangzeb’s ruling period?

Ans: 1658- 1707

Q29. What were the 2 successions in the Mughal empire?

Ans: Primogeniture, coparcenary

Q30. What was the meaning of manual?

Ans: Rank

Q31. What was the revenue of mansabdars called?

Ans: Jagirs

Q32. Who was Akbar's revenue minister?

Ans: Today mal

Q33. Who wrote the Akbarnama?

Ans: Abul Fazl

Q34. What was the 3rd volume called?

Ans: Ain-i-Akbari

Q35. Empire was divided into province called______.

Ans. Subas

Q36. It was governed by ____.

Ans. Subedar

Q37. Who married Jahangir in 1611?

Ans. Mehrunnisa

Q38.What was universal peace?

Ans. Sulh-I kul

Q39. Where did Ottawa rule?

Ans: Turkey

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Summary

,

SST

,

Class 7 | EduRev Notes

,

Objective type Questions

,

Class 7 | EduRev Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

SST

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Sample Paper

,

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire

,

Class 7 | EduRev Notes

,

pdf

,

Extra Questions

,

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire

,

SST

,

Important questions

,

video lectures

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

MCQs

,

ppt

,

One Word Questions Answer - Chapter 4: The Mughal Empire

,

Exam

,

Free

;