Practice Questions: Spotting Errors Verbal Notes | EduRev

Verbal Aptitude

CAT : Practice Questions: Spotting Errors Verbal Notes | EduRev

The document Practice Questions: Spotting Errors Verbal Notes | EduRev is a part of the CAT Course Verbal Aptitude.
All you need of CAT at this link: CAT

Easy Level

These questions are targeted to improve your knowledge of basic concepts, though easy questions are rare in CAT. These are extremely important for conceptual understanding at the foundation level.

Direction for Questions: In each of the following sentences, five options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all cases.
Example 1: If he was to decide to go to college, one would recommend that he plan to go to IIM, Ahmedabad.
(a)
If he was to decide to go to college, one would recommend that he plan to go to IIM, Ahmedabad.
(b) 
If he were to decide to go to college, one would recommend that he plan to go to IIM, Ahmedabad.
(c) 
Had he decided to go to college, one would recommend that plan to go to IIM, Ahmedabad.
(d) 
In the event that he decides to go to college, one would recommend that plan to go to IIM, Ahmedabad.
(e) 
Had he decide to go to college, one would recommend that he go to IIM, Ahmedabad.
Ans. 
(b)
Solution: b is the best way of expressing the idea.

Direction for Questions: In each of the following sentences, five options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all cases.
Example 2: When one reads the Hindi literature of the twentieth century, you find a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
(a) 
When one reads the Hindi literature of the twentieth century, you find a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
(b) 
When you read the Hindi literature of the twentieth century, one finds a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
(c)
When one reads the Hindi literature of the twentieth century, he finds a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
(d) 
If one reads the Hindi literature of the twentieth century, you find a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
(e) 
When one reads the Hindi Literature of the twentieth century, one finds a striking contrast between the writings of Munshi Premchand and later day writers of popular Hindi fiction.
Ans.
(c)
Solution: The improper use of the pronouns one and you are corrected in Choice c.

Direction for Questions: In each of the following sentences, five options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all cases.
Example 3: Had he realized how close he was to failing, he would not have gone to the party.
(a) Had he realized how close he was to failing, he would not have gone to the party.
(b) If he would have realized how close he was to failing, he would not have gone to the party.
(c) Had he had realized how close he was to failing, he would not have gone to the party.
(d) When he realized how close he was to failing, he did not go to the party.
(e) If he would realize how close he was to failing, he should not have gone to the party.
Ans. (a)
Solution: There is no error in the original sentence (a).

Direction for Questions: In each of the following sentences, five options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all cases.
Example 4: Poor product quality angers Mr. Garbole, who wonders if it is part of a strategy by marketers.
(a) 
Poor product quality angers Mr. Garbole, who wonders if it is part of a strategy by marketers.
(b) 
Poor product quality angers Mr. Garbole, who wonders if marketers are part of the strategy.
(c) 
Poor product quality angers Mr. Garbole, that wonders if it is part of a strategy by marketers.
(d) 
Poor product quality angers Mr. Garbole, who wonders if they are part of a strategy by marketers.
(e)
Poor product quality angers Mr. Garbole, who wonders if it is part of a strategy.
Ans. (a)
Solution: No error. Poor product quality is singular, so the singular noun ‘ it’ must also be correct.

Question 1:Direction for Questions: In each of the following sentences, four options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all the cases.

Q. The Indian cricket team’s winning it’s first game of the 2007 World Cup excited the fans of the team.

Question 2:Direction for Questions: In each of the following sentences, four options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all the cases.

Q. Because of his tennis elbow injury, Limba Ram has not and possibly never will be able to pick up the bat again.

Question 3:Direction for Questions: In each of the following sentences, four options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all the cases.

Q. Except for you and I, everyone brought a present for the little birthday boy.

Question 4:Direction for Questions: In each of the following sentences, four options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all the cases.

Q. Ambikesh noticed the cat’s soft hair, sharp paws, and keen sense of hearing.

Question 5:Direction for Questions: In each of the following sentences, four options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all the cases. 

Q. Having bowed our heads, the priest in the temple led us in prayer.

Question 6:Direction for Questions: In each of the following sentences, four options are given. You are required to identify the best way of writing the sentence in the context of the correct usage of standard written English. While doing so, you have to ensure that the message being conveyed remains the same in all the cases. 

Q. My grandmother seldom ever wants to try and face the facts.

Medium Level

Almost 70% of questions in CAT are Medium based questions. Though conceptually they seem easier, the trick is to solve the calculations faster & we curated problems for you to help you do problems easier.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 1: The matter was referred back to the expert committee since the solution to the problem was different from the one proposed earlier.
(a) 
referred back to the expert committee since the solution to the problem was different from the one proposed earlier.
(b) 
referred to the expert committee since the solution to the problem was different from the one proposed earlier.
(c) 
referred back to the expert committee since the solution to the problem was different than the one proposed earlier.
(d) 
referred to the committee since the solution to the problem was different than the one proposed earlier.
(e) 
referred back to the committee since the solution for the problem was different than the one proposed earlier.
Ans. 
(b)
Solution: In (b) Referred back is redundant. The prefix re means “back.”

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 2:  Completing the physical examination, the tonsils were found to be diseased.
(a) 
Completing the physical examination, the tonsils
(b) 
Having completed the physical examination, the tonsils
(c) 
When the physical examination was completed, the tonsils
(d) 
The physical examination completed, the tonsils
(e) 
Completion of the physical examination, the tonsils
Ans.
(b)
Solution: Option B is the best way to convey the message.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 3: The smaller firms in any industry sell either on a price or quality-of-workmanship basis.
(a) 
The smaller firms in any industry sell either on a price or quality-of workmanship basis.
(b) 
The smaller firms in any industry either sell on a price or quality-of workmanship basis.
(c) 
The smaller firms in any industry sell on either a price or a quality-of-workmanship basis.
(d) The smaller firms in any industry sell on either a price or on a quality of-workmanship basis.
(e) 
The smaller firms of any industry sell-off either on a price or quality of-workmanship basis.
Ans.
(c)
Solution: The either-or structure should always be as close as possible to the things that they are attached to.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 4: Being in the need of a variety of clothing, he founded Azam Lucman, a Bihari tailor in Patna who could produce any type of uniform in a couple of days. 
(a) 
He founded Azam Lucman, a Bihari tailor in Patna who could produce any type of uniform in a couple of days.
(b) 
A Bihari tailor Azam Lucman found him in Patna who could produce any type of uniform in a couple of days.
(c) 
A Bihari tailor Azam Lucman was found by him a couple of days later, who could produce any type of uniform.
(d)
He founded Azam Lucman tailors, a Bihari tailor in Patna who could produce any type of uniform in a couple of days.
(e) 
A Bihari tailor Azam Lucman was founded by him in Patna who could produce any type of uniform in a couple of days.
Ans. (d)
Solution: 

  • In 'd' the modifier ‘Being in the need of a variety of clothing’ qualifies for the pronoun ‘he’. 
  • As a general rule, the modifier must be placed as near to the noun or pronoun it qualifies, as possible. 
  • Option d is both grammatically and structurally correct.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 5: Reared in a village where computers and the internet were objects of curiosity, Purty today hardly gives a thought to the immense possibilities that the internet revolution has thrown open to him.
(a) 
Reared in a village where computers and the internet were objects of curiosity
(b) 
Curious to know that computers and the internet were objects of curiosity in the village he was reared up
(c) 
Being reared in the village where the computers and the internet are objects of curiosity
(d) 
Reared in a village where computers and the internet were an object of curiousness
(e) 
Rearing in a village where computers and the internet were objects of curiosity
Ans.
(a)
Solution:

  • In 'a' the ‘first principle’ of sentence correction questions is, ‘never make an unnecessary correction.’ 
  • There is nothing wrong with the original sentence. The modifier is correctly used and the part also follows ‘subject-verb agreement'.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 6: Balancing a home delivery pizza with one hand and gripping a six-pack carton of Coke with another, the young boy Vijay, paused in front of the guard room of the building.
(a) 
Balancing a home delivery pizza with one hand and gripping a six-pack carton of Coke with another
(b) 
Balancing a home delivery pizza with one hand and having gripped a six-pack carton of Coke with another
(c) 
Having a balance of a home delivery pizza with one hand and gripping a six-pack of a carton of Coke with the other
(d) 
Balancing a home delivery pizza with one hand and gripping a pack of six Cokes with the other
(e) 
Balancing a home delivery pizza in one hand and gripping a six-packed carton of Coke with another
Ans. (d)
Solution: A question on parallelism. Two ‘actions’ are being described in the underlined part of the sentence, and both the ‘actions’ must be in the same form.

Question 7:Directions for Questions: For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.

Q. Current economic conditions demand that we not only cut jobs and prices but also reduce the rate of interest on PF deposits.

Question 8:Directions for Questions: For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.

Q. All rounders in any cricket team, in theory, make good sense; in actuality, however, they are normally difficult to discover.

Question 9:Directions for Questions: For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.

Q. Aamir was sitting with his friends when the Premier, in accompaniment with his only social secretary, entered the garden.

Question 10:Directions for Questions: For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.

Q. In the attempt to destroy them with completeness, the Indian team has launched a coordinated attack on the opposing team.

Hard Level

Around 25% of these type of questions come in CAT - If your target is above 95%ile, we recommend you to solve these questions as well.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 7: Armed with the talents of high intellect, an actor with extraordinary gifts, and an ingenious criminal, Charles Sobhraj played an overbearing role in the sensationalization of crime during the later part of the 20th century in the Indian subcontinent.
(a) 
An actor with extraordinary gifts and an ingenious criminal,
(b) 
An ingenious actor and an extraordinarily gifted criminal,
(c) 
A gifted actor and an ingeniously criminal,
(d) 
An extraordinarily gifted actor and an ingenious criminal,
(e) 
An actor with extraordinary gifts of an ingenious criminal,
Ans.
(d)
Solution: 

  • Option A is incorrect as it uses the adjective after the noun it qualifies. 
  • Options B and C are eliminated as they change the meaning of the sentence. 
  • Hence, the correct option is D.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 8: In the fall of 1996, the Indian government dispatched samples of the cells of the militants to those four US scientists, who were only the Americans authorized to test them.
(a)
dispatched samples of the cells of the militants to those four US scientists, who were only the Americans authorized to test them.
(b) 
dispatched samples of the militant’s cells to those four US scientists, the only Americans authorized to test them.
(c) 
dispatched samples of the cells of militants to those four US scientists who were authorized to test them.
(d) 
dispatch the samples of the cells of the militants to those four US scientists, who were the only Americans authorized to test them.
(e) 
dispatched samples of cells of militants to those four US scientists, of the only Americans, authorized to test them.
Ans.
(b)
Solution: 

  • The only problem with the original sentence is its structure. 
  • ‘cells of the militants’ should be replaced with ‘the militant's cells’. 
  • Moreover, the use of the modifier ‘only’ at the appropriate place can make the sentence correct. 
  • Option C changes the meaning of the sentence, and hence it is eliminated.

Directions for Questions: For each of the following questions, a part of the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.
Example 9: To prepare himself, he subjected himself to two weeks of total abstinence and intensive training in the open fields of the Panipat, climbing the hills nearby 30 times, spend nights in the open and to test to see how long he could hold out without food.
(a) 
climbing the hills nearby 30 times, spend nights in the open and to test to see
(b) 
climbed the hills nearby 30 times, spending nights in the open and tested to see
(c) 
spending nights in the open by climbing the hills nearby 30 times and tested for seeing
(d) 
climbing the hills nearby 30 times, spending nights in the open and testing to see
(e) 
climbing the nearby hills 30 times, spend nights in the open and tested to see
Ans. (d)
Solution: 

  • A question on parallelism. As the sentence has several ‘actions’, all the ‘actions’ must be in the same form. 
  • Only option D takes care of it. None of the other options follows the rule of parallelism.

Question 11:Directions for Questions: For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.

Q. Dr. Pam Saxena, an Indian specialist in drug rehabilitation medicine, advises against going easy on rehabilitated drug addicts for the fear of their relapsing into addiction.

Question 12:Directions for Questions: For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been underlined. You have to find the best way of writing the underlined part of the sentence.

Q. In November 1984, the Vesuvius volcano, started showing seismic activity, and later beginning belching gases, fumes and water and rumbled with the force of millions of tones of molten rock beneath the earth.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Objective type Questions

,

Free

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Practice Questions: Spotting Errors Verbal Notes | EduRev

,

Practice Questions: Spotting Errors Verbal Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Exam

,

study material

,

Summary

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

practice quizzes

,

video lectures

,

past year papers

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Practice Questions: Spotting Errors Verbal Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

;