RD Sharma Solutions - Ex - 10.1, Unitary Method, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex - 10.1, Unitary Method, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex - 10.1, Unitary Method, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

20 chocolates cost Rs 320. Find the cost of 35 such chocolates.

Answer 1:

Cost of 20 chocolates  = Rs. 320
Cost of 1 chocolate    =  Rs. 320 ÷ 20 =  16
So, cost of 35 chocolates = 35  ×  16 = Rs. 560

 

Question 2:

The cost of 40 metres of cloth is Rs 200. Find the cost of 50 metres of cloth.

Answer 2:

Cost of 40 metres of cloth = Rs. 200
Therefore, cost of 1 metre of cloth = Rs. 200÷40 = Rs. 5200÷40 = Rs. 5
Hence, cost of 50 metres of cloth = Rs. 5(50) = Rs. 250

 

Question 3:

A car can cover a distance of 522 km on 36 litres of petrol. How far can it travel on 14 litres of petrol?

Answer 3:

Distance covered by the car on 36 litres  = 522 km
Distance covered by the car on 1 litre = 522 ÷ 36 
Distance covered by the car on 14 litres = (522 ÷ 36) × 14  = 203 km 

 

Question 4:

Travelling 900 km by rail costs Rs 280. What would be the fare for a journey of 360 km when a person travels by the same class?

Answer 4:

Fare for 900 km of rail travel = Rs. 280
Fare for 1 km =  Rs. 280 ÷  900
Therefore, fare for 360 km = (280 ÷ 900) × 360 =  Rs. 112

 

Question 5:

If 6 oil tankers can be filled by a pipe in 4 1/212 hours, how long does the pipe take to fill 4 such oil tankers?

Answer 5:

Time taken by the pipe to fill 6 oil tankers = 4 1/2 = 9/2 hours
Time taken to fill 1 oil tanker =  92×16 = 34hours92×16 = 34hours
Therefore, the pipe will be able to fill 4 oil tankers in 34×4 = 3 hours.34×4 = 3 hours.

 

Question 6:

3/4 of the salary per month is Rs 600. What is the salary per month?

Answer 6:

Let the salary be Rs. x.
Then, 3/4 of the salary per month = Rs. 600.
That is, (3/4) x = 600
⇒ = (4 × 600) ÷ 3 = Rs. 800
So, the salary = Rs. 800.

 

Question 7:

The cost of 32 tables is Rs 23520. Find the number of such tables that can be purchased for Rs 51450.

Answer 7:

With Rs. 23520, we can buy 32 tables.
Therefore, with Re. 1, we can buy 3223520 3223520  tables.
Hence, the number of tables that we can purchase with Rs. 51450 = 223520×51450223520×51450 = 70.

 

Question 8:

The yield of wheat from 6 hectares is 280 quintals. Find the number of hectares required for a yield of 225 quntals.

Answer 8:

Yield of wheat from 6 hectares = 280 quintals
Yield of wheat from 1 hectare = 280 ÷ 6 =  46.66 quintals
Number of hectares required for a yield of 225 quintals = 225 ÷ 46.66 = 4.8 hectares
So, 4.8 hectares is required for a yield of 225 quintals.

 

Question 9:

Fifteen post cards cost Rs 2.25. What will be the cost of 36 post cards? How many postcards can we buy in Rs 45?

Answer 9:

Cost of 15 postcards = Rs. 2.25
Cost of 1 postcard = Rs. 2.25 ÷ 15  =  Rs. 0.15
Cost of 36 postcards = 36 × (2.25 ÷ 15) =  Rs. 5.4
Number of postcards that can be bought for Rs. 45 = 45 ÷ 0.15 = 300

 

Question 10:

A rail journey of 75 km costs Rs 215. How much will a journey of 120 km cost?

Answer 10:

Fare for a rail journey of 75 km = Rs. 215
Fare for 1 km = Rs. 215 ÷ 75 =  Rs. 2.86
Fare for 120 km = Rs. 120  × 2.86 = Rs. 343.2

 

Question 11:

If the sales tax on a purchase wirth Rs 60 is Rs 4.20. What will be the sales tax on the purchase worth of Rs 150?

Answer 11:

Sales tax on purchase worth Rs. 60 = Rs. 4.20 
Sales tax on purchase worth Re. 1 = 4.20 ÷  60
Therefore, sales tax on purchase worth Rs. 150 = Rs. 150 × (4.20 ÷ 60) = Rs. 10.5.

Question 12:

52 packets of 12 pencils each, cost Rs 499.20. Find the cost of 65 packets of 10 pencils each.

Answer 12:

Cost of 52 packets of 12 pencils each = Rs. 499.20
Cost of 1 packet of 12 pencils = Rs. 499.20 ÷ 52 = Rs. 9.6
Therefore, cost of 12 pencils = Rs. 9.6
So, cost of 1 pencil = Rs. 9.6 ÷ 12 = Rs. 0.8
Cost of 10 pencils = Rs. 10 × (9.6 ÷ 12) = Rs. 8
Therefore, cost of 1 packet of 10 pencils each = Rs. 8
Hence, cost of 65 packets of 10 pencils each =  65  × Rs. 8 = Rs. 520

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Exam

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

pdf

,

Class 7

,

RD Sharma Solutions - Ex - 10.1

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Unitary Method

,

Viva Questions

,

Class 7

,

Unitary Method

,

MCQs

,

RD Sharma Solutions - Ex - 10.1

,

Important questions

,

Class 7

,

Summary

,

RD Sharma Solutions - Ex - 10.1

,

Unitary Method

,

Free

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

ppt

;