Class 7  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Short and Long Question Answers - Water

Short and Long Question Answers - Water - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Short Q & A :

Q1: Define salinity.

Ans : Salinity is amount of salt in grams present in 1000 gm of water. The average salinity of the ocean is 35 parts per thousand.

Q2: Define vertical distribution of sea water.

Ans : When surface water gets heated by sun, water evaporates and increases the concentration of salts. Surface water becomes denser sinks and sub surface water rises up. Thus, salinity of sea water causes vertical circulation.

Q3: What is ocean wave?

Ans :  When the water on the surface of the ocean rises and falls alternatively they are called waves.

Q4: What is flood tide and ebb tide?

Ans :  The rise of sea level is called the flood tide and fall is called the ebb tide.

Q5: Why ocean bodies and sea contain salty water?

Ans : Because it contains the large amount of dissolved salts. Most of the salt is sodium chloride.

Q6: Name the factors which are responsible for the movement of oceanic water?

Ans : 

The factors are-

  1. Winds
  2. Temperature
  3. Coriolis force
  4. Attraction of moon and sun depending upon its distances.

 

Q7: Name the two types of current and its movement on earth.

Ans : Ocean currents are broadly of two types of warm and cold currents. The warm currents flow from low latitudes in tropical zones towards the high latitudes in the temperate and sub polar zones. The cold current flow from high latitudes to low latitudes.

Q8: How tides are formed?

Ans : Tides are periodic rise and fall in the level of water in seas and ocean caused by the attraction of the moon and the sun. Twice a day, about every 12 hours and 26 minutes, the sea level rise and it falls.

Q9: What is an ocean current?

Ans : Ocean currents are stream of water flowing constantly on the ocean surface in definite direction.

 

Long Q & A :

Q1: Our unique planet earth is covered by different categories of water. Give the distribution of water in percentage.

Ans :  We all know that three fourth of the earth surface is covered by water. Water plays a major role on the earth surface for the survival of different modes of life. The different categories of the water according to their catchment area are-

Ocean 97%, ice caps 02.0%, ground water 0.68%, fresh water 0.009%, Inland seas and salt lakes 0.009%, atmosphere 0.0019%, rivers 0.0001%

The document Short and Long Question Answers - Water - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
82 videos|295 docs|60 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Extra Questions

,

study material

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Summary

,

pdf

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

MCQs

,

Short and Long Question Answers - Water - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Important questions

,

Short and Long Question Answers - Water - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Exam

,

Short and Long Question Answers - Water - Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

;