Solution of Control and Coordination (Page No - 115)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of Control and Coordination (Page No - 115)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of Control and Coordination (Page No - 115)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 1:
Name the two systems of control and coordination in higher animals.
Solution :
Nervous system and Endocrine system.

Question 2:
What are the two parts of the vertebrate nervous system ?
Solution :
Central nervous system and Peripheral nervous system.

Question 3:
If we happen to touch a hot object unknowingly, we immediately pull back our hand. What is this type of action known as ?
Solution :
Reflex action.

Question 4:
Name the three components of a neuron (or nerve cell).
Solution :
Cell body, dendrites and axon.

Question 5:
(a) What are the short fibres of a neuron known as ?
What is the long fibre of a neuron known as ?
Solution :
(a) Dendrites.
(b) Axon.

Question 6:
Name the most important part of the human brain.
Solution :
Cerebrum.

Question 7:
Which part of the brain maintains posture and balance of the body ?
Solution :
Cerebellum.

Question 8:
State one function each of cerebellum and pons.
Solution :
Function:
(a) Cerebellum ? It helps in maintaining posture and balance of the body.
(b) Pons ? It regulates the respiration process.

Question 9:
Name one hormone secreted by the pituitary gland.
Solution :
Growth hormone.

Question 10:
Where are hormones made in the human body ?
Solution :
Endocrine glands.

Question 11:
What is the name of the system of glands which produces hormones ?
Solution :
Endocrine system.

Question 12:
Which gland secretes the growth hormone ?
Solution :
Pituitary gland.

Question 13:
Name the hormones secreted by (a) testes, and (b) ovaries
Solution :
(a) Testosterone.
(b) Progesterone and oestrogen.

Question 14:
What are the scientific names for the following receptors in animals ?
(a) receptors for light
(b) receptors for heat
(c) receptors for sound
(e) receptors for smell
(e) receptors for taste
Solution :
(a) Photoreceptors.
(b) Thermoreceptors.
(c) Phonoreceptors.
(d) Olfactory receptors.
(e) Gustatory receptors.

Question 15:
Name the disease caused by the deficiency of insulin hormone in the body.
Solution :
Diabetes.

Question 16:
Name, the disease caused by the deficiency of thyroxine hormone in the body.
Solution :
Goitre.

Question 17:
Which halogen element is necessary for the making of thyroxine hormone by the thyroid gland ?
Solution :
Iodine.

Question 18:
Why are some patients of diabetes treated by giving injections of insulin ?
Solution :
The people having severe diabetes are treated by giving injections of insulin.

Question 19:
What is the name of in-built ‘arrangement’ in our body which controls the timing and amount of hormones released by various endocrine glands in the body ?
Solution :
Feedback mechanism.

Question 20:
Name one gland each :
(a) which acts only as an endocrine gland.
(b) which acts only as an exocrine gland.
(c) which acts both as an endocrine gland as well as an gxocrine gland.
Solution :
(a) Thyroid gland.
(b) Salivary glands.
(c) Pancreas.

Question 21:
What part does the diet play in helping us to have a healthy thyroid gland ?
Solution :
Diet provides iodine for making thyroxine hormone which keeps the thyroid gland healthy.

Question 22:
If sugar is detected in the urine of a person, name the disease he is suffering from.
Solution :
Diabetes.

Question 23:
Name two parts of the body which contain receptors of chemical stimuli.
Solution :
Nose and Tongue.

Question 24:
Which part of the eye contains cells which are sensitive to light ?
Solution :
Retina.

Question 25:
What are the two main communications systems in an animal’s body ?
Solution :
Nervous system and endocrine system.

Question 26:
Which one term in each of the following includes the other three ?
(a) thyroid, ductless gland, thymus, pituitary, ovary
(b) adrenalin, insulin, hormone, thyroxine, estrogen
Solution :
(a) Ductless gland.
(b) Hormone.

Question 27:
Which parts of the body form the central nervous system ?
Solution :
Brain and spinal cord.

Question 28:
Give three examples of reflex actions.
Solution :
(i) Knee jerk reflex.
(ii) Sneezing.
(iii) Coughing.

Question 29:
Why do you need iodine in your diet ?
Solution :
Because iodine is necessary for making thyroxine hormone.

Question 30:
State whether coughing is a voluntary action or reflex action.
Solution :
Reflex action.

Question 31:
Fill in the following blanks with suitable words :
(a) The two examples of effectors are…………. and………………
(b) Our…………. system allows Us to react to our surroundings. Information from receptors passes along…………. neurons to our brain. Our brain sends impulses along………… neurons to our muscles.
(c) A neuron which carries an impulse to the brain is called a……………….
(d) The neuron which carries a message for action to a muscle or gland is known as a……………….
Solution :
(a) Muscle; glands.
(b) Nervous; sensory; motor.
(c) Sensory.
(d) Motor.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

ppt

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

past year papers

,

pdf

,

Free

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 115)- Biology by Lakhmir Singh

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 115)- Biology by Lakhmir Singh

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

Exam

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 115)- Biology by Lakhmir Singh

;