Solution of Life Processes (Page No - 72(Part - 1))- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of Life Processes (Page No - 72(Part - 1))- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of Life Processes (Page No - 72(Part - 1))- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 1:
What is the name of tissues which transport :
(a) food in a plant ?
(b) water and minerals in a plant ?
Solution :
(a) Phloem.
(b) Xylem.

Question 2:
What substance/substances are transported in plants by :
(a) xylem vessels and tracheids ?
(b) sieve tubes (or phloem) ?
Solution :
(a) Water.
(b) Food.

Question 3:
Which organ acts as a pump in the circulatory system ?
Solution :
Heart.

Question 4:
Veins and arteries carry blood. Which of these carry blood :
(a) away from the heart ?
(b) back to the heart ?
Solution :
(a) Arteries.
(b) Veins.

Question 5:
Where does blood absorb oxygen ?
Solution :
Capillaries.

Question 6:
What stops blood from flowing backwards through the heart ?
Solution :
Valves stop the blood from flowing backward through the heart.

Question 7:
Name (i) largest artery, and (ii) largest vein, in our body.
Solution :
(i) The largest artery in the human body is ‘Aorta’.
(ii) The largest vein in the human body is ‘Vena Cava’.

Question 8:
What gaseous waste products are excreted by plants ?
Solution :
Carbon dioxide, water vapour and oxygen.

Question 9:
Where is the dirty blood in our body filtered ?
Solution :
Glomerulus present in kidneys.

Question 10:
Name the procedure used in the working of artificial kidney.
Solution :
Dialysis.

Question 11:
From the following terms, choose one term which includes the other four :
Plasma, Platelets, Blood, RBC, WBC
Solution :
Blood.

Question 12:
What are the components of the transport system in highly organised plants ?
Solution :
Xylem and phloem.

Question 13:
Out of xylem and phloem, which one carries materials :
(a) upwards as well as downwards ?
(b) only upwards ?
Solution :
(a) Phloem.(b) Xylem.

 

Question 14:
Name two liquids which help in the transport of substances in the human body.
Solution :
Blood and lymph.

Question 15:
What is the other name of main vein ?
Solution :
Vena Cava.

Question 16:
Name the conducting tissue of plants which is made of sieve tubes alongwith companion cells.
Solution :
Phloem.

Question 17:
Name the conducting tissue in plants which is made of (a) living cells, and (b) dead cells.
Solution :
(a) Phloem.
(b) Xylem.

Question 18:
State the term used for the transport of food from leaves to other parts of plant.
Solution :
Translocation.

Question 19:
Which process in a plant is accomplished by utilising energy from ATP : transport of water and minerals or transport of food ?
Solution :
Transport of food.

Question 20:
Name the two types of transport systems in the human beings.
Solution :
Blood circulatory system and lymphatic system.

Question 21:
Name a waste gas released by the plants (a) only during the day time, and (b) only during the night time.
Solution :
(a) Oxygen.
(b) Carbon dioxide.

Question 22:
Name one animal having single circulation of blood and another having double circulation.
Solution :
A fish has single circulation of blood and a frog has double circulation of blood.

Question 23:
State whether the following statements are true or false :
(a) Some organisms store wastes in body parts.
(b) The value of systolic pressure is always lower than that of diastolic pressure.
Solution :
(a) True.
(b) False.

Question 24:
Name the two parts of a plant through which its gaseous waste products are released into the air.
Solution :
Stomata in the leaves and lenticels in the stems are two parts through which a plant releases its gaseous waste products into the air.

Question 25:
What happens to the glucose which enters the nephron tubule alongwith the filtrate ?
Solution :
Glucose passes through the glomerulus alongwith the filtrate and gets collected in the Bowman’s capsule.

Question 26:
Name the two waste products of the human body which are produced in the body cells.
Solution :
Carbon dioxide and urea.

Question 27:
What is the role of glomerulus in the kidney ?
Solution :
The function of glomerulus is to filter the blood passing through it and initiate urine formation.

Question 28:
What is the the other name of ‘high blood pressure’ ?
Solution :
Hypertension.

Question 29:
Fill in the following blanks with suitable words :
(a) Gums and resins are the………….. products of plants.
(b) Bowman’s capsule and tubule taken together make a…………….
(c) The organs which extract the nitrogenous wastes from the blood are……………….
(d) The extracellular fluid which always flows from body tissues to the heart is called…………………
(e) The………… blood cells make antibodies whereas…………… blood cells help in respiration.
Solution :
(a) Waste.
(b) Nephron.
(c) Kidneys.
(d) Lymph.
(e) White, red.

Question 30:
What is xylem tissue ? Name the two kinds of cells in xylem tissue. State whether these cells are living or dead.
Solution :
Xylem tissue is a vascular tissue in plants which carries water and minerals from the roots to the various of the plant. Xylem tissue has two types of cells ? Xylem vessels and tracheids. Both these tissues are dead cells.

Question 31:
What is phloem tissue ? Phloem contains two types of cells joined side by side. Name these two types of cells. State whether these cells are living or dead.
Solution :
Phloem tissue is a vascular tissue which transports the food materials made in the leaves to the other parts of the plant. Phloem is made up of many cells joined end to end to form long tubes. The cells of the phloem are sieve tubes and companion cell. These are living cells.

Question 32:
(a) What is transpiration ?
What do you mean by ‘translocation’ with respect to transport in plants ?
Which plant tissue is involved in translocation : xylem or phloem ?
Solution :
(a) The evaporation of water from the leaves of the plants is called transpiration.(b) The transport of food from the leaves to the other parts of the plant is called translocation.(c) Phloem.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

past year papers

,

Solution of Life Processes (Page No - 72(Part - 1))- Biology by Lakhmir Singh

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Summary

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Free

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Important questions

,

study material

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Solution of Life Processes (Page No - 72(Part - 1))- Biology by Lakhmir Singh

,

Objective type Questions

,

Solution of Life Processes (Page No - 72(Part - 1))- Biology by Lakhmir Singh

,

video lectures

,

Sample Paper

,

pdf

,

practice quizzes

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

;