Solutions of Sources of Energy (Page No- 140) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solutions of Sources of Energy (Page No- 140) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solutions of Sources of Energy (Page No- 140) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Lakhmir Singh Physics Class 10 Solutions Page No:140

Question 1: A hydro-power plant converts one form of energy into another. Name the two forms of energy.

Solution : Potential energy into electrical energy.

Question 2: What type of energy is possessed by flowing water ?

Solution : Kinetic energy.

Question 3: Flowing water can rotate a turbine. Which type of energy is used up by the turbine ?

Solution : Kinetic energy of water.

Question 4: Name the original source of wind energy.

Solution : Sun.

Question 5: What should be the minimum wind speed for the satisfactory working of a wind-powered electric generator ?

Solution : 15 km/hr.

Question 6: Write one use of wind energy (a) in the past (b) at present.

Solution : Use of wind energy
(a) in the past – in flour mills
(b) at present – for generating the electricity through wind-powered generators.

Question 7: Why is the copper tube of a solar water heater painted black from outside ?

Solution : Copper tube of solar water heater is painted black because black colour is good absorber of heat.

Question 8: What type of reactions occurring inside the sun produce solar energy ?

Solution : Nuclear fusion.

Question 9: Name some of the solar energy devices.

Solution : Solar water heater.
Solar cooker.
Solar cell.

Question 10: What type of reflector is used in a box-type solar cooker ?

Solution : Plane mirror reflector.

Question 11: What is the range of temperature which can be achieved in a box-type solar cooker in two to three hours ?

Solution : About 1000C to 1400C

Question 12: Name the device which converts sunlight into electricity.

Solution : Solar cell.

Question 13: How much solar energy will be received by 1 m2 area in one hour if the solar constant be 1.4 kW/m2 ?

Solution : Solar constant is 1.4kW/m2 or 1.4 kJ/s/m2.
Solar energy received by 1 m2 area in 1 s = 1.4 kJ
Solar energy received by 1 m2 area in one hour (or 3600 s) = 1.4 x 3600 = 5040 kJ

Question 14: Fill in the following blanks with suitable words :
 A solar cell converts………. energy into…………. energy.

Solution : sunlight; electrical.

Question 15: (a) What is the difference between a thermal power plant and a hydro power plant ?
 (b) Which of the two causes serious air pollution and how ?

Solution : (a) Difference between thermal power plant and hydro power plant:
Thermal power plant uses non-renewable sources of energy like coal, oil or gas; whereas hydro power plant uses renewable source of energy i.e. water.
Thermal power plant causes pollution due to the burning of fossil fuels; whereas hydro power plant is environment friendly.
(b) Thermal power plant causes serious air pollution because it emits harmful gases and fly-ash into the air.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

Summary

,

practice quizzes

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

study material

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 140) - Physics By Lakhmir Singh

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

ppt

,

Semester Notes

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Free

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Viva Questions

,

Exam

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 140) - Physics By Lakhmir Singh

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 140) - Physics By Lakhmir Singh

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

video lectures

;