Solutions of Sources of Energy (Page No- 148) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solutions of Sources of Energy (Page No- 148) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solutions of Sources of Energy (Page No- 148) - Physics By Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Physics Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Lakhmir Singh Physics Class 10 Solutions Page No:148

Question 1: What substance is obtained as a residue when wood is burned in a limited supply of air ?

Solution : Charcoal.

Question 2: Name one source of energy which is not derived from solar energy directly or indirectly.

Solution : Geothermal energy.

Question 3: What name is given to the heat energy obtained from hot rocks inside the earth ?

Solution : Geothermal energy.

Question 4: Name the agent which decomposes animal dung into biogas.

Solution : Anaerobic bacteria.

Question 5: Which component of biogas is used as a fuel ?

Solution : Methane.

Question 6: Name the constitutents of biogas.

Solution : Bio gas consists of methane, carbon dioxide, hydrogen and hydrogen sulphide.

Question 7: Which of the following is needed for the formation of biogas from cow-dung and which not ?
 Water, Oxygen

Solution : Needed:- water.
Not needed:- oxygen.

Question 8: Name the clean fuel which can be obtained from cow-dung.

Solution : Biogas.

Question 9: Apart from cattle dung, what other substances can be added to a biogas plant ?

Solution : Apart from cattle dung, human excreta, agriculture wastes, vegetable wastes, poultry droppings, paper scrap etc. can also be added to a biogas plant.

Question 10: Name any three forms of energy which could be harnessed from the sea.

Solution : Three forms of energy which could be harnessed from the sea are:
(i) Tidal energy
(ii) Wave energy
(iii) Ocean thermal energy.

Question 11: Write two forms in which solar energy manifests itself in sea.

Solution : (i) Sea-waves energy.
(ii) Ocean thermal energy.

Question 12: Write the full form of OTE.

Solution : OTE stands for Ocean Thermal Energy.

Question 13: What is the function of anaerobic micro-organisms such as anaerobic bacteria in a biogas plant ?

Solution : Anaerobic bacteria help in the degradation of cow-dung in the presence of water but in the absence of oxygen.

Question 14: State whether the following statement is true or false :
 Tidal energy is one of the forms in which solar energy manifests itself in oceans.

Solution : False

Question 15: Fill in the following blanks with suitable words :
 (a) Biomass is another form in which……… energy manifests itself.
 (b) Tidal waves build up and recede……….. a day.

Solution : (a) solar. (b) twice.

Question 16: (a) What is biomass ? Give three examples of biomass.
 (b) Name the biomass which is still widely used as a source of heat energy in many households of our country.

Solution : (a) The dead parts of plants and trees, and the waste material of animals are called biomass. It is the organic matter which is used as a fuel to produce energy. E.g., wood, agricultural wastes and cow dung.
(b) Wood.

Question 17: What are the two ways in which cow-dung can be used as a fuel ? Which of them is better and why ?

Solution : Two ways in which cow-dung can be used as a fuel are:
1. In the form of cow-dung cakes, which can be used directly as a fuel.
2. By preparing biogas from cow-dung.
Biogas is better than cow-dung cakes because it gives a cleaner than cow-dung cakes and after extracting biogas, the spent cow-dung can be used as a manure.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

Free

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

pdf

,

Semester Notes

,

study material

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 148) - Physics By Lakhmir Singh

,

Important questions

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 148) - Physics By Lakhmir Singh

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

MCQs

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Solutions of Sources of Energy (Page No- 148) - Physics By Lakhmir Singh

;