Solved - Integrated Grammar Practice 2, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10

Created by: Vinay Thomas

Class 10 : Solved - Integrated Grammar Practice 2, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

The document Solved - Integrated Grammar Practice 2, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes is a part of the Class 10 Course English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

1. Complete the passage on hypertension by choosing the correct options from those given below.

There are two kinds of hypertension: secondary and primary. Secondary hypertension has organic causes. It (a) ___________ be caused by either obstructive kidney disease, tumours of the brain, thyroid or adrenal glands (b) ___________ narrowing of the aorta. It is more common (c) ___________ younger people and surgery usually (d) ___________ the pressure to normal levels.Primary hypertension, is a silent killer. It shows no obvious symptoms (e)__________ it is well advanced. (f) ___________ the (g)________ common contributory factors are obesity, diabetes, excessive salt intake, smoking, emotional stress and (h)___________  family history of high blood pressure.

Options:-

(a) (i) may (ii) will (iii) could (iv) might
 (b) (i) and (ii) or (iii) but (iv) so
 (c) (i) in (ii) with (iii) for (iv) of
 (d) (i) restored (ii) is restoring (iii) restores (iv) will restore
 (e) (i) until (ii) while (iii) unless (iv) before
 (f) (i) Between (ii) Of (iii) Among (iv) Besides
 (g) (i) many (ii) more (iii) some (iv) most
 (h) (i) a (ii) the (iii) your (iv) one's

Answers:-

(a)  (i) may
(b) (ii) or
(c) (ii) with
(d) (iii) restores
(e) (i) until 
(f) (iii) Among
(g) (iv) most
(h) (i) a

2. Rajani and Vikram are discussing their plans for the evening. Complete the dialogue by choosing the correct options. 

Vikram : (a) ______ on TV last week?
Rajani : No, (b) ___________ . Did you see the programme?
Vikram : Yes, it was very interesting. The guests on the show were M S Dhoni and Yuvraj Singh.
Rajani : Oh how sad that I missed it. (c)__________.
Vikram : Don't worry. (d)__________.

(a)
(i) Did you watched the Talk Show programme 
(ii) Were you watching the Talk Show programme
(iii) Did you watch the Talk Show programme 
(iv) Do you watch the Talk Show programme

(b)
(i) I had just switched the TV on when some guests arrived.
(ii) I have just switch the TV on when some guests arrived.
(iii) I was just switching the TV on when some guests had arrived.
(iv) I just switched the TV on when some guests were arriving.

(c)
(i) I wish I can seen it
(ii) I wish I could have seen it
(iii) I wish I have seen it
(iv) I wish I had seen it 

(d)
(i) I had taped it so you could see it
(ii) I am taping it so you can see it
(iii) I have taped it so you can see it 
(iv) I will tape it so you can see it.

Answers:

(a)
(i) Did you watched the Talk Show programme 
(ii) Were you watching the Talk Show programme
(iii) Did you watch the Talk Show programme 
(iv) Do you watch the Talk Show programme

(b)
(i) I had just switched the TV on when some guests arrived.
(ii) I have just switch the TV on when some guests arrived.
(iii) I was just switching the TV on when some guests had arrived.
(iv) I just switched the TV on when some guests were arriving.

(c)
(i) I wish I can seen it
(ii) I wish I could have seen it
(iii) I wish I have seen it
(iv) I wish I had seen it 

(d)
(i) I had taped it so you could see it
(ii) I am taping it so you can see it
(iii) I have taped it so you can see it 
(iv) I will tape it so you can see 

3. Given below are some instructions for preparing an omelette. Complete the following paragraph on the basis of these instructions. 

a) Take two eggs. Break them in a bowl and beat them after adding a pinch of salt and pepper.
b) Add a spoonful of water and beat the eggs again.
c) Put a pan on the stove and light the gas. Pour one teaspoon of ghee or butter into the pan.
d) When the ghee or butter becomes hot, pour the beaten eggs into the frying pan.
e) After some time when the omelette is set, loosen it from the sides of the pan.
f) Slip a knife under the omelette, fold it and serve it hot with green chillies and chopped onion.

Two eggs (a) __adding a pinch of salt and pepper. A spoonful (b)  __. A teaspoon of ghee or butter is heated in a frying pan. The beaten eggs (c) __. After some time, when (d) __ . A knife is slipped under the omelette and (e) _with green chillies and chopped onion, etc

Ans.
Two eggs (a) _are broken and beaten in a bowl after _adding a pinch of salt and pepper. A spoonful (b)  _of water is added and eggs are beaten again_. A teaspoon of ghee or butter is heated in a frying pan. The beaten eggs (c) _are poured into the frying pan_. After some time, when (d) _the omlette is set_ . A knife is slipped under the omelette and (e)  it is loosened and is folded by slipping a knife under it then it is served hot_with green chillies and chopped onion, etc.

4. Read the conversation given below carefully and complete the following passage by filling in the blank spaces appropriately.

Mr Goel : Have you booked the rooms in the Hotel for our holiday?
Mrs Goel : Yes I have. I asked them to book a double room on the tenth floor.
Mr Goel : Why did you ask for a room on the tenth floor?
Mrs Goel : The view from there is really great.
Mr Goel : Have you forgotten I am afraid of lifts?

Mr Goel inquired from his wife (a) _. She replied that she had and added (b) __. Mr Goel then wanted to know (c)__ to which Mrs Goel replied (d) ____. At that an upset Mr Goel wanted to know (e) ____.

Ans.
Mr Goel inquired from his wife (a) _if she had booked the rooms in the Hotel for their holiday. She replied that she had and added (b) that she shad asked to book a double room of tenth floor. Mr Goel then wanted to know (c) why she had asked for a room on the tenth floor  to which Mrs Goel replied (d) that the view from there was really great. At that an upset Mr Goel wanted to know (e) whether she has forgotten he is afraid of lifts.

5. Rearrange these words/phrases to form meaningful sentences. 

1. greatest mysteries/bird life/migration/one of the/of/is
Ans. Migration is one of the greatest mysteries of bird life.

2. ringing/ of the/on migration/most/has come/ from/information/young and adult birds
Ans.Most of the information on migration has come from ringing young and adult birds.

3. stamped with/ a light aluminium ring/ a number and return address/ is fastened/ before it/ leaves the nest/ to the bird
Ans. A light aluminium ring stamped with a number and return address is fastened to the bird before it leaves the nest.

4. a special register/ released/a detailed record/and/is kept in/is/the bird/then
Ans. A detailed record is kept in a special register and then the bird is released.

5. extensively employed/ the method/of/ has been/ ringing birds/factual data /in recent years/ in Europe and America/for collecting
Ans. In Europe and America the method of ringing birds has been extensively employed in recent years for collecting data. 

6. Below is a dialogue between two friends. Each line contains an error. Underline each error and write your correction in the space provided.

A:It's no good, Ramesh. I can't find it nowhere.        ---
B:Where have you put it yesterday? Think carefully.                  ---
A:Well, I put it on the drawer first of all because---
 I thought it could be safe. Then Anu said that it---
 was a silly place so I put it over the floor where---
 everyone could see it. But I fell on it ! After that---
 I noticed the top was broke so I repaired it and---
 put it  someone else. Then I was so tired that Anu---
 suggests I had a cool drink.---
B:If I were you, I would look in a fridge.---
A:Hey! You're right… it's in the fridge. I should---
 have left them there when I got my drink. Thanks!---

Ans.

A:It's no good, Ramesh. I can't find it nowhere.        anywhere
B:Where have you put it yesterday? Think carefully.                  did
A:Well, I put it on the drawer first of all becausein
 I thought it could be safe. Then Anu said that itwould
 was a silly place so I put it over the floor whereon
 everyone could see it. But I fell on it ! After thatover
 I noticed the top was broke so I repaired it andbroken
 put it  someone else. Then I was so tired that Anusomewhere
 suggests I had a cool drink.suggested
B:If I were you, I would look in a fridge.the
A:Hey! You're right… it's in the fridge. I shouldmust
 have left them there when I got my drink. Thanks!it

 

7. In the passage given below, one word has been omitted in each line. Write the missing word along with the word that comes before and the word that comes after it in your answer sheet against the correct blank number. Ensure that the word that forms your answer is underlined.

Human blood contains kinds of material,                       a) 
including white blood cells the platelets.b)
But most common in all blood typesc) 
are red- blood cells. When you not haved) 
enough of, your body becomes anaemic.e) 
New research is finally solving few of thef) 
mysteries surrounding cells. Some invertebratesg) 
and all vertebrates carry the oxygen an iron-rich protein called haemoglobin which is present inside red-blood cells. h) 

Ans.

Human blood contains kinds of material,                       a) contains all kinds
including white blood cells the platelets.b) cells and the
But most common in all blood typesc) But the most
are red- blood cells. When you not haved) you do not
enough of, your body becomes anaemic.e) of them, your
New research is finally solving few of thef) solving a few
mysteries surrounding cells. Some invertebratesg) surrounding these cells
and all vertebrates carry the oxygen an iron-rich protein called haemoglobin which is present inside red-blood cells. h) oxygen to an

 

 

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

English Communicative

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Solved - Integrated Grammar Practice 2

,

Objective type Questions

,

Class 10 | EduRev Notes

,

past year papers

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Solved - Integrated Grammar Practice 2

,

practice quizzes

,

Class 10 | EduRev Notes

,

pdf

,

Exam

,

MCQs

,

Solved - Integrated Grammar Practice 2

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

English Communicative

,

Sample Paper

,

study material

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

ppt

,

English Communicative

,

Important questions

;