Solved - Integrated Grammar Practice 6, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10

Created by: Vinay Thomas

Class 10 : Solved - Integrated Grammar Practice 6, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes

The document Solved - Integrated Grammar Practice 6, English Communicative, Class 10 | EduRev Notes is a part of the Class 10 Course English Grammar (Communicative) Interact In English Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Q1: The following paragraph has not been edited. There is an error in each of the lines indicated. Underline the error and write your correction in the space provided as shown.

 ErrorCorrectio
Economics, is nothing but a way to solving problems of              tofor
allocation of resources. Human want are graded in nature.  
This means that a poor person will be more concern about  
procurement of food for his surviving rather than buying a  
luxury car. It is only after meet this requirement that his  
need for other things should arise. The Government must  
outline its country specific solution to the same problems,  
that is, allocate of resources . There are three essential  
problems, namely what to produced, how to produce and for whom to produce.  

Answer: 

 Error            Correction
Economics, is nothing but a way to solving problems of             tofor
allocation of resources. Human want are graded in nature.wantwants
This means that a poor person will be more concern aboutconcernconcerned
procurement of food for his surviving rather than buying asurvivingsurvival
luxury car. It is only after meet this requirement that hismeetmeeting
need for other things should arise. The Government mustshouldwould
outline its country specific solution to the same problems,solutionsolutions
that is, allocate of resources . There are three essentialallocateallocation
problems, namely what to produced, how to produce and for whom to produce.producedproduce

 

Q2: Given below is a dialogue between two friends discussing their classmates. Complete their dialogue by filling in the spaces with appropriate options from those given below.

Ruma: These days Javed is seen more (a) _____ than in the classroom. What is he up to?

Lekha: He is representing our school in the forthcoming 'Inter State Junior Tennis Tournament' scheduled next month so he (b) ______ daily to improve his skills and stamina.

Ruma: Oh! And what about Seema? She too (c) ____________ five days now. Have you heard from her?

Lekha: She is down with severe cold , cough and high fever. Last evening when I called her up (d) _________ , she told me that the doctor had advised her at least ten days bed rest .

Ruma: She must be really bored sitting at home. She has never liked the idea of sitting indoors.

Options:-

(a)
(i) on the field
(ii) in the field
(iii) at the field
(iv) out of the field

(b) (i) spent most of his time in the practice
(ii) is spending most of his time practicing
(iii) has been spending most of the time for practice
(iv) has spent most of his time in practice

(c) (i) have been absent for more than
(ii) is being absent for more than
(iii) has been absent for more than
(iv) was absent for more than

(d) (i) for found out why she had not been coming to school
(ii) to find out why she is not come to school
(iii) to finding out why she is not been coming to school
(iv) for find out why she has not been coming to school

Ans.

Ruma: These days Javed is seen more (a) _on the field__ than in the classroom. What is he up to?

Lekha: He is representing our school in the forthcoming 'Inter State Junior Tennis Tournament' scheduled next month so he (b) _is spending most of his time practicing_ daily to improve his skills and stamina.

Ruma: Oh! And what about Seema? She too (c) _has been absent for more than_ five days now. Have you heard from her?

Lekha: She is down with severe cold , cough and high fever. Last evening when I called her up (d) _to finding out why she is not been coming to school_ , she told me that the doctor had advised her at least ten days bed rest .

Ruma: She must be really bored sitting at home. She has never liked the idea of sitting indoors.

Q3: The following passage has not been edited. There is one error in each of the lines. Write the incorrect word and the correction in the space provided as given below. 

 ErrorCorrection 
Decision-making is a very vital part in our lives. This is             inof
because where we are today is largely the result of the  
decisions we took in the past. Similarly, whatever happened  
tomorrow will be a result of the decisions we took in  
the present. That is not possible to reverse the wrong  
decisions taken in the past so it is possible to train  
ourselves to becoming a good decision-maker for the  
future. If we didn't, we'll end up doing what we've  
always did and thus get what we've always got.  
Philosopher Walter Kaufman has called this Decidophobia.  

Answer: 

 Error            Correction
Decision-making is a very vital part in our lives. This is             inof
because where we are today is largely the result of thewherewhat
decisions we took in the past. Similarly, whatever happenedhappenedhappens
tomorrow will be a result of the decisions we took inathe
the present. That is not possible to reverse the wrongThatit
decisions taken in the past so it is possible to trainsobut
ourselves to becoming a good decision-maker for thebecomingbecome
future. If we didn't, we'll end up doing what we'vedidn'tdon't
always did and thus get what we've always got.diddone
Philosopher Walter Kaufman has called this Decidophobia. 

 

Q4: Look at the newspaper items below. Then use the information in the headlines to complete the paragraphs.

1. Radiation reaches food chain in Japan
 The Japanese government on Saturday confirmed that _____________________ as higher than normal levels of radioactive materials were found in spinach and milk at six farms in Ibaraki

Ans. The Japanese government on Saturday confirmed that _the radiation_as higher than normal levels of radioactive materials were found in spinach and milk at six farms in Ibaraki

2. Pakistan mine blast death toll hits 45
 ____Sunday's methane gas explosions in a coal mine in Pakistan's southwestern province of Baluchistan, government officials said, as hopes of finding any survivors from the disaster faded.

Ans. _45 succumbed due to _ Sunday's methane gas explosions in a coal mine in Pakistan's southwestern province of Baluchistan, government officials said, as hopes of finding any survivors from the disaster faded.

3. Four New York Times journalists released in Libya
 Four New York Times journalists who had been held _ _ and are expected to cross the border to Tunisia on Monday.

Ans. Four New York Times journalists who had been held _as hostages have been released_in Libya _ and are expected to cross the border to Tunisia on Monday.

4. Rs 700 cr fine imposed on telecom firms: Govt.
 Fines to the tune of Rs 700 crore ___________________________________ on various telecom operators for carrying out illegal and clandestine activities in their services, particularly for non-compliance of the subscriber verification process. 

Ans. Fines to the tune of Rs 700 crore _have been imposed_ on various telecom operators for carrying out illegal and clandestine activities in their services, particularly for non-compliance of the subscriber verification process.

 

Q5: Given below are instructions for making Chocolate Pudding Cake. Complete the following paragraph which describes how Chocolate pudding cake is made. The first one is done as an example. 

  • Preheat oven to 350°F.
  • Combine 1 cup flour, 2 tsp. baking powder, 1/4 tsp salt, 2 tbs. cocoa and2/3 cup sugar in a mixing bowl.
  • Add 3/4 cup milk, 1 tsp. vanilla extract and 2 tbs. melted butter.
  • Beat with an electric mixer until smooth and pale in colour.
  • Stir in1/3 cup walnuts.
  • Pour batter into a buttered 8 inch square baking dish and set aside.
  • Combine 1/2 cup dark brown sugar, 2 tsp. instant coffee, 1 cup water in a heavy saucepan. Cook over high heat stirring constantly until the mixture comes to a boil.
  • Gently pour hot sauce over cake batter.
  • Bake for 40 minutes.
  • Top with caramel.

The oven is preheated to 350 degree. Flour, baking powder, salt, sugar and cocoa (a) ________ _______________in a mixing bowl. After adding milk, vanilla extract and melted butter, the mixture (b) ______________________________ in colour.1/3 cup of walnuts (c) ____________  __________ .The batter (d) ______________ a buttered baking dish and set aside. Brown sugar, coffee and water are combined in a heavy saucepan. The mixture is cooked over high heat till it starts boiling. Hot sauce is poured over the cake batter.  It (e)  ____________________ caramel before serving.

Answer:
The oven is preheated to 350 degree. Flour, baking powder, salt, sugar and cocoa (a)_are_combined_ in a mixing bowl. After adding milk, vanilla extract and melted butter, the mixture (b) _is beaten in electric mixer until it is smooth and pale_ in colour.1/3 cup of walnuts (c) _are stirred_. The batter (d) _is poured_ a buttered baking dish and set aside. Brown sugar, coffee and water are combined in a heavy saucepan. The mixture is cooked over high heat till it starts boiling. Hot sauce is poured over the cake batter. It (e) _is/should be topped with_ caramel before serving.

Q6: In the passage given below, one word has been omitted in each line. Write the missing word along with the word that comes before and the word that comes after it in your answer sheet against the correct blank number. Ensure that the word that forms your answer is underlined.

Twenty years ago, kids in school never evena. 
heard the internet. The internet is a vast resourceb. 
for types of information. It is like a giant bulletinc. 
board that the whole world uses! But anyone can putd. 
anything the internet, you have to be careful. You must             e. 
use your best judgment browsing it. And youf. 
can't rely on what strangers you 'meet' theg.
internet tell either.h.

Ans.

Twenty years ago, kids in school never evena. school had never
heard the internet. The internet is a vast resourceb. heard about/of the internet
for types of information. It is like a giant bulletinc. for all/different types
board that the whole world uses! But anyone can putd. But since anyone
anything the internet, you have to be careful. You must             e. anything on the
use your best judgment browsing it. And youf. judgement while browsing
can't rely on what strangers you 'meet' theg. 'meet' on the
internet tell either.h. tell you either

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Solved - Integrated Grammar Practice 6

,

English Communicative

,

Solved - Integrated Grammar Practice 6

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Solved - Integrated Grammar Practice 6

,

video lectures

,

English Communicative

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Exam

,

MCQs

,

ppt

,

Class 10 | EduRev Notes

,

English Communicative

,

Extra Questions

,

Class 10 | EduRev Notes

,

Free

,

past year papers

,

study material

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

;