Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev

General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL

Created by: Bakliwal Institute

LR : Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev

The document Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev is a part of the LR Course General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL.
All you need of LR at this link: LR

Directions (1-4): The following questions have a few statements followed by conclusion. Read the statements and logically select the conclusions that can follow the statements.
1. Statements:
I. Some Xs are Ys
II. Some Ys are Zs
III. No Z is A.
Conclusions:
I. No X is A
II. Some Ys are not A
III. Some X are Z
a) Only I follows
b) Only III follows
c) Either I or II follows
d)  Both I and II follows
Answers:  a
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

2. Statement:
I. All AB are PQs
II. Some PQs are XYs
III. All XYs are MNs
Conclusions:
I. Some ABs are XYs
II. Some MNs are PQs
III. No AB is XY
IV. All  PQs are ABs
a) Only I follows
b) I and II but III follows
c) II and I or III follows
d) All of them follow
Answers:  c
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

3. Statements:
I. Some goats are sheeps.
II. All sheeps are bikes.
Conclusions:
I. All bikes are sheeps.
II. Some bikes are goats.
a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both follow
Answers: b
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

4. Statements:
I. All greens are blues
II. Some blues are reds
Conclusions:
I. Some blues are greens
II. All greens are reds
a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Neither follows
Answers: a
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

Directions for questions 5 and 8: In each of the following questions some statements are given. On basis of the statements determine which conclusion/s is/are true.
5. Statements: Some pots are trees. Some trees are scooters. All cars are pots. Some scooters are pots.
Conclusions:
a) All trees are pots.
b) Some pots are cars.
c) No tree is car.
d) No pot is car.
Answers:  b
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

6. Statements: All right are black. All black are boards. Some black are watches. No watch is right.
Conclusions:
a) Some right is watch.
b) No black is watch.
c) Some boards are right.
d) No watches are black.
Answers:  c
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

7. Statements: Some bags are lights. Some doors are bags. All shirts are door. All cups are bag. No soup is cup. Some soups are lights. 
Conclusions:
I. No soup is bag.
II. No shirt is bag.
III. All lights are soup is a possibility.
IV. Some shirts are cup.
a) Either I or II follows
b) Only II follows
c) Either I or III follows
d) II and III follows.
Answers:  d
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

8. Statements: Some clothes are paper. All grey are clothes. Some pink are grey. No grey is white.
Conclusions:
I. No white is pink.
II. Some pink is white.
III. Some white are paper.
a) Either I or II follows
b) Only II follows
c) Either I or III follows
d) II and III follows.
Answers:  a
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 

Directions (9 -10): In each question below are four statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.
9. Statement :  All shirts are white.
Statement II :  Some white are pink.
Statement III :  All pink are dresses.
Statement IV :  Some dresses are clothes.
Conclusion I : Some clothes are shirts.
Conclusion II :  Some dresses are shirts.
Conclusion III : Some dresses are white.
Conclusion IV :  All dresses are pink.
a) None follow
b) Only II follow
c) Only III follow
d) Both II and III follow
Answers:  c
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev 
Conclusion I  : Some clothes are shirts.  (X)
Conclusion II : Some dresses are shirts.  (X)
Conclusion III : Some dresses are white.  (✓)
Conclusion IV : All dresses are pink.     (X)

10. Statement I : Some pens are bats.
Statement II : Some bats are boxes.
Statement III : All boxes are pencils.
Statement IV : No pencil is notebooks.
Conclusion I : No pens are notebooks.
Conclusion II : Some pencils are pens.
Conclusion III : Some pencils are bats.
Conclusion IV : No boxes are notebooks.
a) None follow
b) II and III follow
c) Either I or III follow
d) Both III and IV follow
Answers:  d
Explanation: 
Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev
Conclusion I  : No pens are notebooks.  (X)
Conclusion II : Some pencils are pens.  (X)
Conclusion III  : Some pencils are bats.  (✓)
Conclusion IV : No boxes are notebooks.  (✓)

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

study material

,

past year papers

,

Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

video lectures

,

ppt

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Important questions

,

pdf

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Free

,

Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Syllogism Questions with Answers LR Notes | EduRev

;