Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Commerce: Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

The document Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce is a part of the Commerce Course TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Page No. 3.30

Question:1 From the following Balance Sheet, prepare Comparative Balance Sheet of Sun Ltd.:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

In the books of Sun Ltd.
Comparative Balance Sheet

as at March 31,2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce


Question:2
Following is the Balance Sheet of Radha Ltd. as at 31st March, 2019:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce


Page No. 3.31

Question:3
Balance Sheet of Blue Bell Ltd. as at 31st March, 2019 is given below:

BALANCE SHEET

as at 31st March, 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Prepare Comparative Balance Sheet showing percentage changes from 2018 to 2019.
Solution:

In the books of Blue Bell Ltd.
Comparative Balance Sheet

as at March 31, 2018 and 2019
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce


Page No. 3.32

Question:4 Following is the summarised Balance Sheet of Wye Ltd. as at 31st March, 2019:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Notes to Accounts
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
You are required to comment upon the changes in absolute figures from one period to another.
Solution:

In the books of Wye Ltd.
Comparative Balance Sheet

as at March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce


Page No. 3.33

Question:5
From the Following Balance Sheet of Royal Industries Ltd. as at 31st March, 2019, prepare Comparative Balance Sheet:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - CommerceSolution:

In the books of Royal Industries Ltd.

Comparative Balance Sheet
as at March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce


Page No. 3.33

Question:6
From the following Balance Sheet of Depth Ltd. as at 31st March, 2019, prepare Comparative Balance Sheet:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Solution:

Comparative Balance Sheet of Depth Ltd.
as a March 31, 2017 and March 31, 2018

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce


Page No. 3.34

Question:7
From the following Balance Sheet of H.P. Ltd. as at 31st March, 2019, prepare Comparative Balance Sheet:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Balance Sheet of H.P. Ltd.
as at March 31, 2018 and March 31, 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:8
Following information is extracted from the Statement of Profit and Loss of Gold Coin Ltd. for the year ended 31st March, 2015:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement
for the year ended March 31, 2014 and 2015

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Page No. 3.35

Question:9
Prepare Comparative Statement of Profit and Loss from the following Statement of Profit and Loss:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ended March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:10
Prepare Comparative Statement of Profit and Loss from the following Statement of Profit and Loss:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ended March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Page No. 3.36

Question:11
From the following Information, prepare Comparative Statement of Profit and Loss:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ended March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Working Notes:
WN1 Computation of Other Income
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
WN2 Computation of Expenses
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:12
From the following information, prepare Comparative Statement of Profit and Loss showing increase, decrease and percentage:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ended 31st March, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Working Notes:
WN1 Computation of Revenue from Operations
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
WN2 Computation of Other Expenses
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:13
From the following Statement of Profit and Loss, prepare Comparative Statement of Profit and Loss:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Notes to Accounts
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ended March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Page No. 3.37

Question:14
Prepare Comparative Statement of Profit and Loss from the following information:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ended March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:15

From the following Statement of Profit and Loss of Antriksh Ltd. for the year ended 31st March, 2012 and 2013, Prepare
Comparative Statement of Profit and Loss:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Rate of Income Tax was 40%.
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ending March 31, 2012 and 2013

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:16
From the following Statement of Profit and Loss, prepare Comparative Statement of Profit and Loss:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Notes to Accounts
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Comparative Income Statement

for the year ended March 31, 2018 and 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Page No. 3.38

Question:17
From the following Statement of Profit and Loss of Star Ltd., for the year ended 31st March, 2015 and 2016, prepare a Common-size statement:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Common Size Statement of Profit and Loss

for the year ended March 31, 2015 and 2016

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:18
Prepare Common-size Statement of Profit and Loss from the following Statement of Profit and Loss:
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Common Size Income Statement

for the year ended March 31, 2018

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Page No. 3.39

Question:19
Prepare Common-size Statement of Profit and Loss from the following Statement of Profit and Loss:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Common Size Income Statement

for the year ended.....

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

Question:20
Prepare Common-size Balance Sheet and comment on the financial position of Sun Ltd. and Star Ltd. The Balance Sheet of Sun Ltd. and Star Ltd. as at 31st March, 2019 are:

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Solution:

Common Size Balance Sheet

as at March 31, 2019

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce
Comments:
1. Star Ltd. has a greater share of Capital in the total sources of funds i.e. 66.67% in comparison to 60% of Sun Ltd.
2. Sun Ltd. retains 26.67% of their earnings as a part of Reserves and Surplus. Whereas, Star Ltd. retains only 19.44% of their earnings.
3. Star Ltd. has invested major portion of its funds on acquiring the Fixed Assets as these are 88.89% of the total application of funds in comparison to 66.67% of Sun Ltd. On the other hand, Sun Ltd. emphasises more on Current Assets as these are 33.33% of the total applications of funds in comparison to 11.11% of star Ltd.

The document Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce is a part of the Commerce Course TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Related Searches

Free

,

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

,

study material

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Exam

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Tools of Financial Statement Analysis-Comparative Statements and Common-Size Statements (Part - 1) Notes | Study TS Grewal Solutions - Class 12 Accountancy - Commerce

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

pdf

;