Very Short Question Answers - Getting to know plants Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Very Short Question Answers - Getting to know plants Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Getting to know plants Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A:
Q1:    What are weeds?

Ans : Weeds are unwanted plants that start growing in a field or plot.


Q2:    In which three categories can plants be classified?

Ans: Herbs, shrubs and trees.


Q3:    What are herbs?

Ans: Plants with green and tender stems are called herbs.


Q4:    Stem in shrubs is ______________.

Ans: Hard.


Q5:    Stem in shrubs is not very thick.(TRUE/FALSE)

Ans: True


Q6:    Herbs are __________in height.

Ans: Short


Q7: What kind of stem trees have?

Ans: Trees have hard and thick brown stem.


Q8:    Trees are ___________ in height.

Ans: Tall


Q9:    Give an example of any herb.

Ans: Tomato


Q10:    The plants with weak stem that cannot stand upright and spread on ground are called ___________.

Ans: Creepers


Q11:    Give an example of a shrub.

Ans: Lemon


Q12:    Plants take support on neighbouring structure and climb up are called 

Ans: Climbers


Q13:    Give two examples of tree.

Ans: Mango and banyan


Q14:    ___________ conducts water in plants.

Ans: Stem


Q15:    __________absorbs water and minerals from the soil.

Ans: Roots


Q16: The water and minerals go to all parts of plant through narrow tubes inside stem.(TRUE/FALSE)

Ans: True


Q17:    The part of leaf through which it is attached to the stem is ____________.

Ans:  Petiole


Q18:    What is leaf venation?

Ans: The design made by veins in a leaf is called leaf venation.


Q19: In photosynthesis __________gas is given out.

Ans: Oxygen


Q20:    What is the broad green part of leaf called?

Ans: Lamina


Q21:    What is transpiration?

Ans: Water comes out of leaves in the form of vapour. This is called transpiration.


Q22:    The lines in the leaf are called________ and the thick vein in the middle of leaf is called ___________.

Ans: Veins, midrib


Q23:    Give an example of climbers.

Ans: Money plant


Q24:    Give an example of leaf which shows parallel venation.

Ans: Wheat


Q25: In which part of plant photosynthesis takes place?

Ans: Leaves


Q26:    The leaves loose water in the environment through _________.

Ans: Transpiration


Q27:    Name the different types of roots.

Ans: Tap root and fibrous root


Q28:    Some plants have main root called __________ and the smaller roots called ________.

Ans: Tap root, lateral roots


Q29:    Give one example of flower with joined sepals and one with separated sepals.

Ans: Jointed sepal-hibiscus and separated sepal-jasmine.


Q30:    Name any four parts of a flower.

Ans: Petals, sepals, pistil and stamens


Q31:    What are the parts of stamen?

Ans: Anther and filament.


Q32:    Sepal is a part of ___________.

Ans: Flower


Q33:    The roots which do not have any main root are called __________.

Ans: Fibrous roots


Q34:  Pistil and stamen are parts of flower.(TRUE/FALSE)

Ans: True


Q35:    The innermost part of flower is called __________.

Ans: Pistil


Q36:    Transpiration and photosynthesis takes place in roots and leaves respectively.(TRUE/FALSE)

Ans: False


Q37:    Style and stigma are parts of __________.

Ans: Pistil

Q38:    The number of petals, stamens and sepals are different in different flowers. (TRUE/FALSE)

Ans: True.


Q39:    What is the innermost swollen part of pistil called?

Ans: Ovary


Q40:    Transpiration takes place in leaf.(TRUE/FALSE)

Ans: True

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Very Short Question Answers - Getting to know plants Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - Getting to know plants Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Free

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - Getting to know plants Class 6 Notes | EduRev

,

Exam

,

Summary

,

past year papers

,

pdf

,

ppt

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

;