Very Short Question Answers - Our Changing Earth Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Created by: Rohini Seth

Class 7 : Very Short Question Answers - Our Changing Earth Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Our Changing Earth Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Q1: The lithosphere is broken into number of plates known as…………………….

Ans : Lithospheric plate

Q2: The molten magma inside the earth moves in a circular manner.( T/F)

Ans : True

Q3: Define focus.

Ans : The place in the crust where the movement starts is called the focus.

Q4: Which of the following is not a part of earth quake waves-

1. S

2. P

3. L

4. T

Ans :  T

Q5: Which of the following machine is used to measure earthquake-

a. Richter scale

b. Seismograph

c. Sphygmomanometer

d. Anemometer

Ans :  Seismograph

Q6: ………………is used to measure magnitude of earth quake.

Ans : Richter scale

Q7: The highest water fall is…………………falls of Venezuela.

Ans : Angel

Q8: What is vent?

Ans : The narrow opening of a volcanoes is called vent.

Q9: Sudden movement in the earth interior are cause due to –

a. Exogenic force

b. Plutonic force

c. Endogenic force

d. None of these

Ans : Endogenic

Q10: The strength of the earth quake decreases away from the centre. (T/F)

Ans : True

Q11: Match the following –

Column 1 Column 2
  1. P waves-
  2. S wave
  3. L wave
  1. Surface wave
  2. Longitudinal wave
  3. Transverse wave

Ans :
  
1-b

2-c

3-a

Q12: A ………………is a vent in the earth crust through which molten material erupts suddenly.

Ans : Volcano

Q13: When the rivers began to break up into a number of streams called………………….

Ans : Distributaries

Q14: Which among the following is not the agent of weathering and erosion-

a. Wind

b. Water

c. Ice

d. Heat

Ans :  Heat

Q15: The depositional feature of a glacier is-

a. Moraine

b. Beach

c. Flood plain

Ans : Moraine

Q16: Focus lies just above the epicentre (T/F)

Ans : False

Q17: Severe earth quake calculated above the 5.0 magnitude. (T/F)

Ans : False

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Semester Notes

,

ppt

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Very Short Question Answers - Our Changing Earth Class 7 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - Our Changing Earth Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

study material

,

Exam

,

Very Short Question Answers - Our Changing Earth Class 7 Notes | EduRev

,

Free

;