Very Short Question Answers - Wind Storms and Cyclones Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Wind Storms and Cyclones Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Wind Storms and Cyclones Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :


Q1: Moving air is called ____________.

Ans : Wind


Q2: State the cause of generation of wind.

Ans : Winds are generated due to uneven heating on the earth.


Q3: We fill air into a bicycle tube to keep it tight. True/False.

Ans : True


Q4: Increased wind speed is accompanied by reduced _______________________.

Ans : Air pressure


Q5: What is the direction of moving air?

Ans : Region where the air pressure is high to the region where the pressure is low.


Q6: The greater the difference in air the faster the air moves. True/False

Ans : True


Q7: Air ________________on heating.

Ans : Expands


Q8: Warm air is ________________ than the cold air.

Ans : Lighter


Q9: Smoke goes up because______________

Ans : Warm air is lighter and it rises up.


Q10: From where, does the region close to equator get maximum heat?

Ans : From sun.


Q11: Define see breeze.

Ans : On a warm summer day along the coast, the differential heating of land and sea leads to the development of local winds called sea breezes.


Q12: When land breeze does occur in day or in night?

Ans : Night


Q13: What is beau fort scale?

Ans : The Beaufort scale is an empirical measure for the intensity of the weather based mainly on wind power


Q14: Who created beau fort scale?

Ans : The scale was created by the British naval commander Sir Francis Beaufort around 1806.


Q15: The monsoon wind carry ________________ and it rains.

Ans : Water


Q16: Hot, humid tropical areas like India.

Ans : India, Malaysia, Indonesia, Brazil etc.


Q17: A thunderstorm is a storm with lightning and thunder. Its produced by a cumulonimbus cloud, usually producing gusty winds, heavy rain and sometimes hail.

Ans : Penguin, polar bear etc


Q18: Thunderstorms are most likely to happen in the spring and summer months and during the afternoon and evening hours.

Ans : Fur


Q19: Yes, despite their small size, all thunderstorms are dangerous.

Ans : A layer of fat under their skin


Q20: Thunderstorm.

Ans : Thick skin and lot of fat


Q21: Lightning is an electric current. True/False.

Ans : true


Q22: What is hail?

Ans : Hail is created when small water droplets are caught in the updraft of a thunderstorm


Q23: What is a monsoon?

Ans : A monsoon is a seasonal wind, found especially in Asia that reverses direction between summer and winter and often brings heavy rains.


Q24: High speed winds and air pressure difference can cause______________

Ans : Cyclones


Q25: What do you mean by cyclone?

Ans : High speed winds and air pressure difference can cause cyclones.


Q26: How we can monitor cyclones?

Ans : By satellites and radars.


Q27: Which one of the following place is unlikely to be affected by a cyclone.

  1. Amritsar
  2. Puri
  3. Mangaluru
  4. Chennai

Ans : Chennai


Q28: In summer the winds flow from the land towards the ocean. True/ False

Ans : False


Q29: The coastline of India is not vulnerable to cyclones. True/ False

Ans : False


Q30: In winter the winds flow from the ____________to the _________.

Ans : Land to the ocean

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

practice quizzes

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Very Short Question Answers - Wind Storms and Cyclones Class 7 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Important questions

,

Summary

,

Exam

,

study material

,

Very Short Question Answers - Wind Storms and Cyclones Class 7 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Very Short Question Answers - Wind Storms and Cyclones Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

;