WBJEE Biology (Subjective) Previous Year (2009) JEE Notes | EduRev

WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests

JEE : WBJEE Biology (Subjective) Previous Year (2009) JEE Notes | EduRev

The document WBJEE Biology (Subjective) Previous Year (2009) JEE Notes | EduRev is a part of the JEE Course WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests.
All you need of JEE at this link: JEE

Question: 1. Name one each specific plant hormone which perform the following exclusive physiological roles : 
a. Maintenance of apical dominance of shoots
b. Internodal elongation
c. Enhancement of cell division
d. Change of sex in flowers
Ans: a) Apical dominance of shoot is maintained by Auxin
b) Internodal elongation by gibberellin
c) Enhancement of cell division by cytokinin
d) Change of sex in flowers G.A/Auxin/CK

Question: 2. Mention the function of the enzyme aconitase in Kreb’s cycle.
Ans:
WBJEE Biology (Subjective) Previous Year (2009) JEE Notes | EduRev

Question: 3. Write down the scientific names of potato and tomato plants.
 Ans: Name                   Scientific name                           family 

        Patato                   Solanum tuberosum                    Solanaceae
        Tomato                  Lycopersicum esculentum          Solanaceae

Question: 4. Why honey bee is regarded as social insect?
 Ans: 
In bee hive labour based division in found, each having specific function. Queen bee lays eggs, while sterile females act as workers to perform all works of the hive including collection of nectar, formation of honey, rearing of young etc. Drone or male bees only act during the process of mating to provide spermatozoa.

Question: 5. What are biopesticides ? Give two examples. 
Ans: Biopestisides are those biological agents that are used for control of weeds, insects and pathogens
a) Nicotine-tobaco
b) Azadirachtin-Neem

Question: 6. What is Biosphere Reserve? State the main functions of biosphere reserve 
Ans: Biosphere Reserve are multipurpose protected areas which are meant for preserving genetic diversity. It has 3 zones.
1) Core or Natural zone
2) Buffer zone
3) Transition zone or Manupulation zone.
Function
a) Restoration
b) Conservation
c) Development
d) Monitoring
e) Education and Research

Question: 7. What are stem cells ? 
Ans: Stem cells are cells found in most, if not all, multicellular orginism. They are characterised by the ability to renew themselves through mitotic cell division and differentiating into diverse range of specialised cell types.
Example : Bone marrow cells

Question: 8. How ADH increases Blood Pressure? 
Ans: ADH hormone is associated with water absorption by kidney. Hyposecretion of ADH leads to low water absorption and volume of urine is increased so. vol of blood will decrease and finally BP will decrease. More ADH leads to increased blood volume and consequently high B.P. ADH also related to vasoconstriction leading to high B.P.

Question: 9. Name two end-products of β -oxidation of fatty acid.
Ans: Two products of - β Oxidation
a) Acetyl CoA
b) FADH2
c) NADH2

Question:  10. Mention of transformation event of immature sperm to matured spermatozoa. State the specific location of Sertoli cell within Testis. 
Ans: Cell membrane and nuclear membrane start dissociation. Golgi structure modifies to form acrosome cap to contain the enzymes. Mitochondria increases in number and arrange in the middle piece. Distal centriole acts as basal body to give rise to flagella.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

pdf

,

Summary

,

WBJEE Biology (Subjective) Previous Year (2009) JEE Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

WBJEE Biology (Subjective) Previous Year (2009) JEE Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Free

,

MCQs

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Exam

,

ppt

,

Semester Notes

,

Important questions

,

study material

,

WBJEE Biology (Subjective) Previous Year (2009) JEE Notes | EduRev

;