Class 6  >  Science Class 6  >  Worksheet Questions: Electricity & Circuits

Worksheet Questions: Electricity & Circuits Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Worksheet Questions: Electricity & Circuits for Class 6 2022 is part of Science Class 6 preparation. The notes and questions for Worksheet Questions: Electricity & Circuits have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Worksheet Questions: Electricity & Circuits covers topics like and Worksheet Questions: Electricity & Circuits Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Questions: Electricity & Circuits.

Introduction of Worksheet Questions: Electricity & Circuits in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Worksheet Questions: Electricity & Circuits in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Worksheet Questions: Electricity & Circuits Notes | Study Science Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?


Q1. Fill in the blanks:

i.                  do not allow current to pass through them.

Ans. Insulators

ii. Air is an               .

Ans. insulator

iii. Our body is a             conductor of electricity.

Ans. good

iv. The metal cap is the                      terminal of the electric cell.

Ans. positive

Q2. True/False:

i. Impure water can also conduct electricity.

Ans. True

ii. An electric cell produces electricity from the chemicals stored inside it.

Ans. True

iii. The metal disc is the positive terminal.

Ans.  False

iv. Brass is a conductor.

Ans.  True

v. Insulators allow current to pass through them.

Ans. False

Q3. Which device is used to open or close an electric circuit?

Ans. Electric switch

Q4. Who invented the first electric bulb?

Ans. Thomas Alva Edison invented the first electric bulb.

Q5. Who invented the first electric cell?

Ans. Alessandro Volta invented the first electric cell.

Q6. Which is the +ve terminal of a cell?

Ans. The metal cap is the positive terminal of the electric cell.

Q7. Which is the –ve terminal of a cell?

Ans. The metal disc is the negative terminal of the electric cell.

Q8. Who invented dry cell?

Ans. French chemist Georges Leclanche invented dry cell.

Q9. Define an electric switch.

Ans. A switch is a simple device that either breaks the circuit or completes it.

Q10. Where does the torch get electricity from?

Ans. Electricity to the bulb in a torch is provided by the electric cell.

Q11. Where does electricity come from?

Ans. A power station provides us with electricity.

Q12. How does an electric cell produce electricity?

Ans. An electric cell converts chemical energy into electricity.

Q13. Name the type of circuit in which switch is in ‘OFF’ position.

Ans. Open circuit

Q14. Can distilled water conduct electricity?

Ans. No, distilled or pure water does not conduct electricity.

Q15. Name the type of circuit in which switch is in ‘ON’ position.

Ans. Closed circuit or complete circuit

Q16. Can tap water or rain water conduct electricity?

Ans. Yes, tap water or rain water can conduct electricity.

Q17. What is a thin wire fixed in the middle of the glass bulb called?

Ans. A thin wire fixed in the middle of the glass bulb is called a filament.

Q18. What is a filament in a light bulb?

Ans. The thin wire that gives off light is called the filament of the bulb.

Q19. Write two examples of conductor and insulators.

Ans. Conductor – Copper and Aluminium

          Insulators – Plastic and Rubber

Q20. What is heating effect of current?

Ans. Heating caused due to conversion of electrical energy into heat energy is called heating effect of current.

The document Worksheet Questions: Electricity & Circuits Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
117 videos|173 docs|49 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

past year papers

,

Exam

,

Important questions

,

Extra Questions

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Free

,

Viva Questions

,

Summary

,

Worksheet Questions: Electricity & Circuits Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Worksheet Questions: Electricity & Circuits Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Worksheet Questions: Electricity & Circuits Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

practice quizzes

;