Worksheet Questions (Part - 1) - Whole Numbers Class 6 Notes | EduRev

Mathematics (Maths) Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Worksheet Questions (Part - 1) - Whole Numbers Class 6 Notes | EduRev

The document Worksheet Questions (Part - 1) - Whole Numbers Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Ques 1: Fill in the blanks
(a) ____ * 13 = 13 * 18
Ans:  18

(b) Whole numbers are closed under _______ and ________ operation.
Ans: Addition and Multiplication.

(c) Division by ______ is not defined.
Ans: Zero

(d) _______ is the identity for multiplication.
Ans: 1

(e) If ______ is added to a number, the sum will remain the same. Hence ______is called the __________ in the whole numbers.
Ans: 0, 0,Identity element for Addition.

Ques 2: Seema got 99 marks in Math, 69 marks in English, and 91 in Science. Another student Rita got 92 marks in Math, 33 in English and 84 in Science. What are their total marks?
Ans: Marks obtained by Seema:
Math = 99
English = 69
Science = 91
∴ Total marks obtained by Seema = 99 + 69 + 91 = 259
Marks obtained by Rita:
Math = 92
English = 33
Science = 84
So Total marks obtained by Rita = 92 + 33 + 84 = 209

Ques 3: Ramesh ordered 10 cartons of chocolates to distribute among the class. Each carton holds 20 boxes and each box has 12 chocolates. How many chocolates did Ramesh order altogether?
Ans: 240 chocolates

Ques 4: Mukesh lives form a hostel which charges Rs 55 for Dinner and 45 for Lunch. Find the money he has to pay for seven days.
Ans: Amount paid for lunch = 45
Amount paid for dinner = 55
Number of days = 7
Money paid by him in 7 days = 7 x (55 +45) = 700

Ques 5: Find the sum by suitable rearrangement:
(a) 837 + 208 + 363  
(b) 1962 + 453 + 1538 + 647
Ans: (A) 837 + 208 + 363 = (837 + 363) + 208
= 1200 + 208 = 1408
(b) 1962 + 453 + 1538 + 647 = (1962 + 1538) + (453 + 647)
= 3500 + 1100 = 4600

Ques 6: Find the product by suitable rearrangement:
(a) 2 * 1768 * 50
(b) 4 * 166 * 25
(c) 8 * 291 * 125
(d) 625 * 279 * 16
(e) 285 * 5 * 60
(f) 125 * 40 * 8 * 25

Ans: (a) 2 * 1768 * 50 = 2 * 50 * 1768
= 100 * 1768 = 176800
(b) 4 * 166 * 25 = 4 * 25 * 166
= 100 * 166 = 16600
(c) 8 * 291 * 125 = 8 * 125 * 291
= 1000 * 291 = 291000
(d) 625 * 279 * 16 = 625 * 16 * 279
= 10000 * 279 = 2790000
(e) 285 * 5 * 60 = 285 * 300 = 85500
(f) 125 * 40 * 8 * 25 = 125 * 8 * 40 * 25
= 1000 * 1000 = 1000000

Ques 7: A taxi driver filled his car petrol tank with 40 litres of petrol on Monday. The next day, he filled the tank with 50 litres of petrol. If the petrol costs Rs 44 per litre, how much did he spend in all on petrol?
Ans: Quantity of petrol filled on Monday = 40 l
Quantity of petrol filled on Tuesday = 50 l
Total quantity filled = (40 + 50) l
Cost of petrol (per l) = Rs 44
Total money spent = 44 × (40 + 50)
= 44 × 90 = Rs 3960

Ques 8: A vendor supplies 32 litres of milk to a hotel in the morning and 68 litres of milk in the evening. If the milk costs Rs 15 per litre, how much money is due to the vendor per day?
Ans: Quantity of milk supplied in the morning = 32 l
Quantity of milk supplied in the evening = 68 l
Total of milk per litre = (32 + 68) l
Cost of milk per litre = Rs 15
Total cost per day = 15 * (32 + 68)
= 15 * 100 = Rs 1500

Ques 9: If the product of two whole numbers is zero, can we say that one or both of them will be zero? Justify through examples.
Ans: If the product of 2 whole numbers is zero, then one of them is definitely zero.
For example, 0 * 2 = 0 and 17 * 0 = 0
If the product of 2 whole numbers is zero, then both of them may be zero.
0 * 0 = 0
However, 2 * 3 = 6
(Since numbers to be multiplied are not equal to zero, the result of the product will also be non-zero.)

Ques 10: If the product of two whole numbers is 1, can we say that one of both of them will be 1? Justify through examples.
Ans: If the product of 2 numbers is 1, then both the numbers have to be equal to 1.
For example, 1 * 1 = 1
However, 1 * 6 = 6
Clearly, the product of two whole numbers will be 1 in the situation when both numbers to
be multiplied are 1.

Ques 11: How many whole numbers are there between 32 and 53?
Ans: Whole numbers between 32 and 53 = 20 (53 − 32 − 1 = 20)
(33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52)

Ques 12: In each of the following pairs of numbers, state which whole number is on the left of the other number on the number line. Also write them with the appropriate sign (>, <) between them.
(a) 530, 503
(b) 370, 307
(c) 98765, 56789
(d) 9830415, 10023001
Ans: (a) 530, 503
As 530 > 503,
503 is on the left side of 530 on the number line.
(b) 370, 307
As 370 > 307,
307 is on the left side of 370 on the number line.
(c) 98765, 56789
As 98765 > 56789,
56789 is on the left side of 98765 on the number line.
(d) 9830415, 10023001
Since 98, 30, 415 < 1, 00, 23, 001,
98,30,415 is on the left side of 1,00,23,001 on the number line.

Ques 13: Solve the following using distributive property.
(a) 234 x 13 + 234 x 7
Ans: = 234 (13 + 7) = 234 (20) = 4680

(b) 405 + 405 x 29
Ans. = 405 (1 + 29) = 405 (30) = 12150

(c) 3845 x 5 x 782 + 769 x 25 x 218
Ans: = (769 x 5) x 5 x 782 + 769 x 25 x 218
= 769 x 25 x 782 + 769 x 25 x 218
= 769 x 25 (782 + 218) = 19225 (1000) = 19225000

Ques 14: Write 5 successive numbers just after 4023.
Ans: 4024, 4025, 4026, 4027, 4028

Ques 15: Write the smallest and largest 6 digit whole number.
Ans: Smallest - 100000
Largest - 999999

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

ppt

,

Viva Questions

,

Summary

,

Free

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

study material

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

pdf

,

Worksheet Questions (Part - 1) - Whole Numbers Class 6 Notes | EduRev

,

Worksheet Questions (Part - 1) - Whole Numbers Class 6 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Worksheet Questions (Part - 1) - Whole Numbers Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

past year papers

;