Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Short Question Answer: On Equality

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers - On Equality

Q1. Describe about the universal adult franchise.
Ans: Universal adult franchise is an essential aspect of all democracies. The idea of universal adult franchise is based on the idea of equality because it provides that every adult in a country, irrespective of his wealth and the communities she/he belongs to, has one vote.

Q2. Describe about mid-day meal scheme of Government.
Ans: In addition to laws, the government has also set up several schemes to improve the lives of communities and individuals who have been treated unequally for several centuries including mid-day meal scheme. This scheme was very first time started in the State of Tamil Nadu in the year 2001.

Q3. Why was Mr Ansari surprised?
Ans: He was surprised to hear that landlady made an excuse that there is no non-vegetarian resident in the society. Therefore, she could not rent the house to someone who ate meat while there was fish being cooked and smell was spreading around.

Q4. How is Kanta’s life different from her owner?
Ans: Kanta is a maid working the Jain family. The differences can be listed as below:

  • There are huge differences between both but they vote together.
  • Jain family live in a bungalow while Kanta lives in slum;
  • When any member of Jain family falls ill, they go to a private clinic and do not have to stand in queues while Kanta goes in government hospital and stands long in the queue.
  • Jain family and Kanta both are politically equal but their living is totally different.


Q5. Explain every person is equal before the Indian Constitution.
Ans: The Indian Constitution recognizes every person as equal. This means that every individual in the country is recognized equal irrespective of castes, religion, or any background.
This recognition of equality includes some of the provisions in the Constitution:

  • Every person is equal before the law;
  • No person can be discriminated against on the basis of his religion, race, caste, place of birth or whether he/se is female or male;
  • Every person has access to all public places including playgrounds, hotels, shops, markets, wells roads and bathing Ghats and
  • Untouchability has been abolished.


Q6. How does the government implement the equality?
Ans: There are several laws in India that protect every person’s right to be treated equally. There are two ways whereby the government tries to implement the equality:

  • through laws; and
  • through government programmes or schemes to help disadvantaged communities.


Q7. Describe the provisions stated in Indian Constitution about equality.
Ans: The provisions about equality in Indian Constitution are:

  • Every person is equal before the law;
  • No person can be discriminated against on the basis of his religion, race, caste, place of birth or whether he/she is a female or male;
  • Every person has access to all public places including playgrounds, hotels, shops, markets, wells roads and bathing Ghats and
  • Untouchability has been abolished.
The document Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers - On Equality is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
64 videos|388 docs|60 tests
64 videos|388 docs|60 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Exam

,

Summary

,

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers - On Equality

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Important questions

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Semester Notes

,

study material

,

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers - On Equality

,

Viva Questions

,

Class 7 Civics Chapter 1 Question Answers - On Equality

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Extra Questions

;