Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Short Question Answer: Inside Our Earth

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers - Inside Our Earth

Q1. Into how many types the layers of the earth is divided?
Ans: The earth consists of three layers:

  • Core (inner core and outer core)
  • Mantle (upper and lower mantle)
  • Crust (continental and oceanic crust)


Q2. How is a sedimentary rock made?
Ans: Rocks roll down, crack, and hit each other and are broken down into small fragments. These smaller particles are called sediments. These sediments form sedimentary rocks.

Q3. What are intrusive igneous rocks? Give an example.
Ans: Sometimes the molten magma cools down deep inside the earth’s crust. Solid rocks so formed are called intrusive igneous rocks. Since they cool down slowly they form large grains. Granite is an example of such a rock. For grinding of spices and grains, the stones used are of granite.

Q4. What do you understand about uppermost layer of the earth? Briefly describe.
Ans: The uppermost layer over the earth’s surface is called the crust. It is the thinnest layer and its depth is about 40km, and its range is about 35km on the continental masses and only 5 km, on the ocean floors.

Q5. What are extrusive igneous rocks? Give an example.
Ans: When the molten lava comes on the earth’s surface, it rapidly cools down and becomes solid. Rocks formed in such a way on the crust are called extrusive igneous rocks. They have a very fine-grained structure. The Deccan plateau is the example that is made up of basalt rocks.

Q6. Describe various types of rocks.
Ans: Rocks are of three types, which can be described as under:
(i) Igneous rocks: When the molten magma cools, it becomes solid. Rocks thus formed are called igneous rocks. They are also called primary rocks. Igneous rocks further can be divided into two types- intrusive and extrusive rocks.
(a) Intrusive igneous rocks: Sometimes the molten magma cools down deep inside the earth’s crust. Solid rocks so formed are called intrusive igneous rocks.
(b) Extrusive igneous rocks: When molten lava comes on the earth’s surface, it rapidly cools down and becomes solid. Rocks formed in such a way on the crust are called extrusive igneous rocks.
(ii) Sedimentary rocks: When rocks roll down, crack, and hit each other and are broken down into small fragments, these smaller particles are called sediments. These sediments are transported and deposited by wind, water etc. These loose sediments are compressed and hardened to form layers of rocks. These types of rocks are called sedimentary rocks.
(iii) Metamorphic rocks: Igneous and sedimentary rocks can change into metamorphic rocks under great heat and pressure. For example, clay changes into slate and limestone into marble.


Q7. Describe the Rock cycle.
Ans: In a cyclic manner one type of rock changes into another type. As we already learnt when the molten magma cools, it solidifies to become igneous rock. These igneous rocks are broken down into small particles that are transported and deposited to form sedimentary rocks.
When the igneous and sedimentary rocks are subjected to heat and pressure they change into metamorphic rocks. The metamorphic rocks which are under great heat and pressure melt down and form molten magma. This molten magma again can cool down and solidify into igneous rocks.
The Rock cycle can be understood and expressed by cycle as shown below:
Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers - Inside Our Earth

The document Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers - Inside Our Earth is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
65 videos|406 docs|60 tests

Up next

65 videos|406 docs|60 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

pdf

,

Semester Notes

,

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers - Inside Our Earth

,

Free

,

Exam

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Summary

,

video lectures

,

ppt

,

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers - Inside Our Earth

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

study material

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 7 Geography Chapter 2 Question Answers - Inside Our Earth

,

mock tests for examination

;