Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Science Class 9  >  Long Question Answer: Is Matter Around Us Pure?

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

Q1: What is chromatography? What is its advantage over other methods of separation?
Ans: 
Chromatography is the process to separate different components of a mixture by absorbing over a suitable absorber.
The main advantages of this technique is : 

  • It can be used for small amount of mixture. 
  • Component of mixture do not get wasted. 
  • Constituent of mixture can be identified apart from separation.


Q2: Explain sublimation process with labelled diagram.
Ans: 
The process of converting solid form directly into vapour form is called sublimation. This is a reversible process.
Process : 
(i) Take some camphor or ammonium chloride.
(ii) Crush the compound and put it in china dish.
(iii) Fit an inverted funnel over the china dish.
(iv) Put a cotton ball on the stem of the funnel.
(v) Heat the china dish slowly and observe.
Figure: Separation of ammonium chloride and salt by sublimationFigure: Separation of ammonium chloride and salt by sublimation

Ammonium chloride is the molecule which on heating changes directly into gaseous state. When vapours of ammonium chloride collected then solid ammonium chloride is formed.

NH4Cl (solid) ⇔ NH4Cl (vapour)

Observation : A change of state directly from solid to gas without changing into liquid state (or vice versa) is observed, this phenomenon is called sublimation.

Q3: What are colloids? Give their characteristics.
Ans: 
Colloidal solution is a heterogeneous mixture whose particles are bigger than size of particle in solution but cannot be visible by naked eye. When the beam of light passes through a colloid, then the path of light becomes visible. For example : Milk, smoke, etc.
(i) Brownian movement : The particles of a colloid show Brownian movement. The particles in it never fully settle down even leaving for a long time to remain undisturbed. They show constant zigzag movement. The type of movement is caused by the constant collisions between the particles of the dispersing medium and dispersed phase.
(ii) Tyndall effect : If the beam of light passes through a colloid then the path of light becomes visible. This is called Tyndall effect. The colloidal particles shine because they scatter the light falling on them in all directions.
Figure: Colloidal solutionFigure: Colloidal solution

Q4: 110 g solution of salt is present in 550 g of solution. Calculate the concentration of solution.
Ans: 
Mass of solute = 110 g
Mass of solution = 550 g
 % composition = 110 x 100 / 550
Concentration = 20% by mass

Q5: How much water should be mixed with 12 ml of alcohol to obtain 12% of alcohol? Calculate.
Ans:

Volume of solute = 12 ml
Concentration of solution = 12%
Volume of water = x
We know that
Concentration of solution = Volume of Solute / Volume of Solution x 100
Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

100 = 12 + x
x = 100 – 12
x = 88 ml
Volume of water = 88 ml

Q6: Calculate the grams of NaCl (5.25% by mass) in 245 grams of a commercial bleach solution.
Ans:

Mass percent =  Gram of solute / Gram of solution x 100
 Solute (gram ) = Mass percent / Gram of solution x 100
= 5.25 x 245 / 100
= 12.9 g

Q7: Give difference between colloidal solutions and suspensions.
Ans:

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

Q8: What is chromatography? What is its advantage over other methods of separation?
Ans:
Chromatography is the process to separate different components of a mixture by absorbing over a suitable absorber. The main advantages of this technique is :
(i) It can be used for small amount of mixture.
(ii) Component of mixture do not get wasted. (iii) C onstituent of mixture can be identified apart from separation.

Q9: Give difference between true solutions and colloidal solutions.
Ans: 
Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

The document Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure? is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
80 videos|363 docs|97 tests

Up next

80 videos|363 docs|97 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Exam

,

mock tests for examination

,

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

,

Viva Questions

,

Free

,

pdf

,

ppt

,

Summary

,

study material

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

,

video lectures

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

;