UPSC Exam  >  UPSC Notes  >  NCERT Summary: UPSC  >  Short Questions: Components of Food

Short Questions: Components of Food | NCERT Summary: UPSC PDF Download

Q1: Name the food rich in carbohydrates.
Ans:
The food rich in carbohydrates are potatoes, beans, yoghurt, oats etc.

Q2: Name the food rich in fats.
Ans: 
The foods rich in fats are cheese, peanut butter, chia seeds, chocolates etc.

Q3: What is dietary fibre?
Ans: 
Dietary fibres are plant-derived food that cannot be completely broken down by the human digestive system. For example - vegetables, fruits, whole grain oats etc.

Q4: Define deficiency diseases?
Ans:
A disease caused by the lack of an element in the diet like vitamin or mineral is known as a deficiency disease. For example- scurvy, rickets etc.

Q5: Name two deficiency diseases caused due to proteins?
Ans:
The two deficiency diseases caused due to proteins are Kwashiorkor and Marasmus.

Q6: Name two diseases caused due to deficiency of minerals?
Ans: 
The two diseases caused due to deficiency of minerals are Osteomalacia and Beriberi.

Q7: Name the food rich in proteins.
Ans: 
The food rich in proteins are chicken, fish, milk, cheese etc.

Q8: Name the two types of vitamins.
Ans:
The two types of vitamins are-

  • Fat-soluble vitamins
  • Water-soluble vitamins

Q9: Define a balanced diet?
Ans:
A diet consisting of a variety of different types of food that provides adequate amounts of the nutrients like proteins, carbohydrates, fats, minerals, vitamins for our wholesome development is known as a balanced diet.

Q10: What are the symptoms of carbohydrate deficiency?
Ans:
The symptoms of deficiency of carbohydrates are-

  • Nausea
  • Fatigue
  • Dehydration
  • Lack of energy and stamina etc

Q11: Name two diseases caused due to deficiency of vitamins in diet?
Ans:
The two diseases caused due to deficiency of vitamins in the diet are scurvy and rickets.

Q12: What is dehydration?
Ans:
Dehydration is the condition when your body loses more fluid than you take in. Basically, excess loss of water from the body leads to dehydration.

The document Short Questions: Components of Food | NCERT Summary: UPSC is a part of the UPSC Course NCERT Summary: UPSC.
All you need of UPSC at this link: UPSC
666 docs
Related Searches

Short Questions: Components of Food | NCERT Summary: UPSC

,

mock tests for examination

,

Short Questions: Components of Food | NCERT Summary: UPSC

,

study material

,

ppt

,

Extra Questions

,

past year papers

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Summary

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

Exam

,

practice quizzes

,

pdf

,

video lectures

,

MCQs

,

Short Questions: Components of Food | NCERT Summary: UPSC

,

Objective type Questions

;