UPSC Exam  >  UPSC Notes  >  NCERT Summary: UPSC  >  Short Questions: Separation of Substances

Short Questions: Separation of Substances | NCERT Summary: UPSC PDF Download

Q1: Define winnowing.
Ans: 
Winnowing is the process of separating heavy components from lighter components with the help of wind.

Q2: Define threshing.
Ans:
The term "threshing" refers to the process of removing grains from their stalks. The stalks are beaten to liberate the grain seeds in this process.

Q3: Define decantation.
Ans
: Decantation is the process of taking out clear water into a new container after sedimentation. The water after decantation is clear but it is still not fit for drinking.

Q4: Define condensation.
Ans:
Condensation is the process of turning water vapour into liquid.

Q5: Name 5 methods used for separating substances from their mixtures?
Ans:
Five methods used for separating substances are:

  • Winnowing
  • Sieving
  • Handpicking
  • Threshing
  • Decantation

Q6: What is sieving?
Ans: 
Sieving is the process of separating tiny particles from larger particles by the use of holes in a sieve.

Q7: Define sedimentation.
Ans:
Sedimentation is the process in which heavier components settle down at the bottom of the container. E.g. Water mixed with mud or sand.

Q8: Define evaporation.
Ans: 
Evaporation is the process of converting water into water vapour.

Q9: Define saturated solution.
Ans:
Saturated solution is a solution in which no more of a substance/solute can be dissolved.

Q10: Give one importance of separating substances from the mixtures.
Ans:
It is important to separate substances from mixtures to obtain pure substances differently for various purposes.

The document Short Questions: Separation of Substances | NCERT Summary: UPSC is a part of the UPSC Course NCERT Summary: UPSC.
All you need of UPSC at this link: UPSC
666 docs
Related Searches

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Important questions

,

study material

,

Summary

,

Semester Notes

,

ppt

,

Short Questions: Separation of Substances | NCERT Summary: UPSC

,

Free

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Exam

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Short Questions: Separation of Substances | NCERT Summary: UPSC

,

Short Questions: Separation of Substances | NCERT Summary: UPSC

,

Extra Questions

;