Class 8 Exam  >  Class 8 Notes  >  Social Studies (SST) Class 8  >  Long Question Answer: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

Q1: What is ‘water cycle’?
Ans: 
Water is in constant motion, cycling through the oceans, the air, the land and back again, through the processes of evaporation, precipitation and run-off. This is referred to as the ‘water cycle’.

Q2: What are the uses of water resources?
Ans: 
Humans use huge amounts of water not only for drinking and washing but also in the process of production. Water for agriculture, industries, generating electricity through reservoirs of dams are the other usages.

Q3: Which countries in the world are facing water shortage?
Ans: 
There is scarcity of water in many regions of the world. Most of Africa, West Asia, South Asia, parts of western USA, north-west Mexico, parts of South America and entire Australia are facing shortages in fresh water supply.

Q4: What are landslides and how do they occur?
Ans: 
Landslides are simply defined as the mass movement of rock, debris or earth down a slope. They often take place in conjunction with earthquakes, floods and volcanoes. A prolonged spell of rainfall can cause heavy landslide that can block the flow of river for quite some time.

Q5: What are the reasons for the degradation of the soil?
Ans: 
Soil erosion and depletion are the major threats to soil as a resource. Both human and natural factors can lead to degradation of soils. Factors which lead to soil degradation are deforestation, overgrazing, overuse of chemical feritilisers or pesticides, rain wash, landslides and floods.

Q6: Name any two steps that government has taken to conserve plants and animals.
Ans: 
Two steps that government has taken to conserve plants and animals are:

  • It has set up national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves to protect our natural vegetation and wildlife.
  • It has banned the killing of lions, tigers, deers, great Indian bustards and peacocks.

Q7: In what forms is freshwater found on the earth?
Ans: 
Fresh water accounts for only about 2.7 per cent. Nearly 70 per cent of this occurs as ice sheets and glaciers in Antarctica, Greenland and mountain regions. Due to their location they are inaccessible. Only 1 per cent of freshwater is available and fit for human use. It is found as ground water, as surface water in rivers and lakes and as water vapour in the atmosphere.

Q8: Why there is uneven distribution of population in different parts of the world?
Ans: 
The uneven distribution of population in different parts of the world is mainly due to varied characteristics of land and climate. The rugged topography, steep slopes of the mountains, low-lying areas susceptible to water logging, desert areas, and thick forested areas are normally sparsely populated or uninhabited. Plains and river valleys offer suitable land for agriculture. Hence, these are the densely populated areas of the world.

Q9: Why is wildlife important to us?
Ans: 
Wildlife is important to us because

  • They provide us milk, meat, hides and wool.
  • Insects like bees provide us honey, help in pollination of flowers and have an important role to play as decomposers in the ecosystem.
  • The birds feed on insects and act as decomposers as well.
  • Vulture due to its ability to feed on dead livestock is a scavenger and considered a vital cleanser of the environment.

Q10: “Vegetation and wildlife are valuable resources.” Comment
Ans: 
Vegetation and wildlife are valuable resources.

  • Plants provide us with timber, give shelter to animals, produce oxygen we breathe, protects soils so essential for growing crops, act as shelter belts, help in storage of underground water, give us fruits, nuts, latex, turpentine oil, gum, medicinal plants and paper.
  • Wildlife includes animals, birds, insects as well as the aquatic life forms. They provide us milk, meat, hides and wool. Insects like bees provide us honey, help in pollination of flowers and have an important role to play as decomposers in the ecosystem. The birds feed on insects and act as decomposers as well. Vulture due to its ability to feed on dead livestock is a scavenger and considered a vital cleanser of the environment.

Q11: Suggest some methods of soil conservation.
Ans:
Some methods of soil conservation are

  • Mulching: The bare ground between plants is covered with a layer of organic matter like straw. It helps to retain soil moisture.
  • Contour barriers: Stones, grass, soil are used to build barriers along contours. Trenches are made in front of the barriers to collect water.
  • Rock dam: Rocks are piled up to slow down the flow of water. This prevents gullies and further soil loss.
  • Terrace farming: These are made on the steep slopes so that flat surfaces are available to grow crops. They can reduce surface run-off and soil erosion.
  • Intercropping: Different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash.
  • Contour ploughing: Ploughing parallel to the contours of a hill slope to form a natural barrier for water to flow down the slope.
  • Shelter belts: In the coastal and dry regions, rows of trees are planted to check the wind movement to protect soil cover.

Q12: What are the major factors affecting soil formation?
Ans: 
The major factors of soil formation are the nature of the parent rock and climatic factors. Other factors are the topography, role of organic material and time taken for the composition of soil formation.

Q13: What do you mean by private land and community land?
Ans: 
Private land is owned by individuals whereas, community land is owned by the community for common uses like collection of fodder, fruits, nuts or medicinal herbs. These community lands are also called common property resources.

Q14: What human factors determine land use pattern?
Ans:
The use of land is determined by physical factors such as topography, soil, climate, minerals and availability of water. Human factors such as population and technology are also important determinants of land use pattern.

Q15: Why water availability per person in India is declining?
Ans: 
Increasing population, rising demands for food and cash crops, increasing urbanisation and rising standards of living are the major factors leading to shortages in supply of fresh water either due to drying up of water sources or water pollution.

Q16: Suggest three ways to conserve water.
Ans: 
Ways to conserve water:

  • Rain water harvesting.
  • The canals should be properly lined to minimise losses by water seepage.
  • In dry regions with high rates of evaporation, drip or trickle irrigation is very useful.

Q17: What do you know about CITES?
Ans: 
CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is an international agreement between governments. It aims to ensure that international trade in specimens of wild animals and plants does not threaten their survival. Roughly 5,000 species of animals and 28,000 species of plants are protected. Bears, dolphins, cacti, corals, orchids and aloes are some examples.

Q18: How does rainfall affect vegetation?
Ans:
In areas of heavy rainfall, huge trees may thrive. The forests are thus associated with areas having abundant water supply. As the amount of moisture decreases the size of trees and their density reduces. In the regions of moderate rainfall short stunted trees and grasses grow forming the grasslands of the world. In dry areas of low rainfall, thorny shrubs and scrubs grow. In such areas plants have deep roots and leaves have thorny and waxy surface to reduce loss of moisture by transpiration.

Q19: What are the factors affecting soil formation?
Ans:
Factors affecting soil formation are:

  • Parent Rock – Determines colour, texture, chemical properties mineral, content, permeability of soil.
  • Climate – Temperature and rainfall influence rate of weathering and humus.
  • Relief – Altitude and slope, determine accumulation of soil.
  • Flora, Fauna and Micro-organism – Affect the rate of humus formation.
  • Time – Determines thickness of soil profile.

Q20: What are the threats to natural vegetation and wildlife?
Ans:
Threats to natural vegetation and wildlife are:

  • Changes of climate and human interferences can cause the loss of natural habitats for the plants and animals. Many species have become vulnerable or endangered and some are on the verge of extinction.
  • Deforestation, soil erosion, constructional activities, forest fires, tsunami and landslides are some of the human made and natural factors which together accelerate the process of extinction of these great natural resources.
  • One of the major concerns is the increasing incidents of poaching that result in a sharp decline in the number of particular species.
The document Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development is a part of the Class 8 Course Social Studies (SST) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8
72 videos|457 docs|59 tests
72 videos|457 docs|59 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 8 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Objective type Questions

,

Summary

,

practice quizzes

,

study material

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Important questions

,

past year papers

,

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

,

Semester Notes

,

Free

,

pdf

,

ppt

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Exam

,

MCQs

,

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

,

Class 8 Geography Chapter 1 Question Answers - Resources and Development

,

Previous Year Questions with Solutions

;