CLAT Exam  >  CLAT Notes  >  English for CLAT  >  Practice Questions: Spotting Errors - 3

Practice Questions: Spotting Errors - 3 | English for CLAT PDF Download

Directions: In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q1: The use of aspirin in post-myocardial patients was (A) / based on the assumption that inhibition of platelet activity would (B) / reduce thrombo-embolism associated with atherosclerosis. (C) / No error (D)
(a) The use of aspirin in post-myocardial patients was
(b) based on the assumption that inhibition of platelet activity would
(c) reduce thrombo-embolism associated with atherosclerosis.
(d) No error
Ans:
(d)
The sentence depicts a cause and effect relationship. There is no error. Hence option D is correct.

Q2: Tackling infrastructure bottlenecks would (A) / eventually lead to lowering (B) / inflation and subsequently, of the interest rates. (C) / No error (D)
(a) Tackling infrastructure bottlenecks would
(b) eventually lead to lowering
(c) inflation and subsequently, of the interest rates.
(d) No error
Ans: (b)
Here, we need to use lowering as a gerund. Hence, it should be a lowering rather than lowering which is a participle.
The correct sentence is- Tackling infrastructure bottlenecks would eventually lead to a lowering of inflation and subsequently, interest rates.
Hence, Option B is the correct answer.

Q3: The Hobbit actor, Sir Ian Mckellen began (A) / his career in an apprentice with (B) / the Belgrade Theatre in Coventry. (C) / No error (D)
(a) The Hobbit actor, Sir Ian Mckellen began
(b) his career in an apprentice with
(c) the Belgrade Theatre in Coventry.
(d) No error
Ans: (b)
Apprentice means a pupil; someone who works for another person to learn something.
Thus, the correct usage would be as an apprentice. ‘In an’ would go with apprenticeship.
Correct sentence: The Hobbit actor, Sir Ian Mckellen began his career as an apprentice with the Belgrade Theatre in Coventry.
Hence, B is correct.

Q4: Among the most challenges (A)/ facing India in the next fifty (B)/ years are poverty and unemployment.(C)/ No error (D)
(a) Among the most challenges
(b) facing India in the next fifty
(c) years are poverty and unemployment.
(d) No error
Ans: 
(a)
'..Among the many challenges..' is the correct version instead of '..Among the most challenged..' . More is
a better comparative form than the superlative Most in this case.
Correct sentence: Among the many challenges facing India in the next fifty years are poverty and unemployment.
Hence, option A is correct.

Q5: The minimum qualification of the (A) / job is the ability to fluently converse (B) / with the overseas stakeholders.(C) / No error (D)
(a) The minimum qualification of the
(b) job is the ability to fluently converse
(c) with the overseas stakeholders.
(d) No error
Ans: 
(a)
For would replace of here.
The correct sentence is- The minimum qualification for the job is the ability to fluently converse with the overseas stakeholders.
Hence, Option A is correct.

Q6: Scientists have found evidence (A) / that suggest that the dog (B) / is descended from the gray wolf. (C) / No error (D)
(a) Scientists have found evidence
(b) that suggest that the dog
(c) is descended from the gray wolf.
(d) No error
Ans: (b)
Evidence is singular and must thus be accompanied by suggests rather than suggest. Correct Sentence- Scientists have found evidence that suggests that the dog is descended from the gray wolf.
Hence, Option B is hence the correct answer

Q7: More than 80 percent of the energy produced in (A) / Japan comes from nuclear power, (B) / where it forms only 10 percent of the total energy produced in India. (C) / No error (D)
(a) More than 80 percent of the energy produced in
(b) Japan comes from nuclear power,
(c) where it forms only 10 percent of the total energy produced in India.
(d) No error
Ans: (c)
The sentence is about the correct usage of conjunctions. Here, there is a comparison of energy produced in Japan and India and also talks about the different situation in both.
The ideal conjunction is whereas.
Hence, option C is the correct answer

Q8: Some of the world largest hedge funds (A) / have lost money this year - or made barely (B) / any - even as markets have hit record highs.(C) / No error (D)
(a) Some of the world largest hedge funds
(b) have lost money this year - or made barely
(c) any - even as markets have hit record highs.
(d) No error
Ans: (a)
World here is incorrect. The correct usage would be ‘world’s’. World here is singular and necessitates the usage of apostrophe.
Correct sentence: Some of the world’s largest hedge funds have lost money this year -
or made barely any - even as markets have hit record highs.
Option A is hence the correct answer.

Q9: As per many economists, not more (A) / than two per cent of home loan accounts taken (B) / by the workers are overdue.(C)/ No error (D)
(a) As per many economists, not more
(b) than two per cent of home loan accounts taken
(c) by the workers are overdue
(d) No error
Ans: 
(d)
The sentence is absolutely correct.
Hence, D is the correct option.

Q10: Regulators are generally warier of mounting risks (A)/ in the financial system -- whether these (B)/ come from consumer debt or OTC derivatives.(C)/ No error(D)
(a) Regulators are generally warier of mounting risks
(b) in the financial system whether these
(c) come from consumer debt or OTC derivatives.
(d) No error
Ans: 
(d)
There is no error.
Hence option D is correct.

The document Practice Questions: Spotting Errors - 3 | English for CLAT is a part of the CLAT Course English for CLAT.
All you need of CLAT at this link: CLAT
72 videos|114 docs|107 tests

Up next

72 videos|114 docs|107 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for CLAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Summary

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Important questions

,

Practice Questions: Spotting Errors - 3 | English for CLAT

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Free

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

Practice Questions: Spotting Errors - 3 | English for CLAT

,

Objective type Questions

,

study material

,

Practice Questions: Spotting Errors - 3 | English for CLAT

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Extra Questions

;