CLAT Exam  >  CLAT Notes  >  English for CLAT  >  Practice Questions: Rearrangement of Sentences

Practice Questions: Rearrangement of Sentences | English for CLAT PDF Download

Q1: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. Folk tales offer lots of advice.
B. Most of them deliver the message clearly.
C. The reason was that he was not properly dressed.
D. There is a story of Birbal not being allowed to attend the king’s free lunch.
E. This happened despite his high intellectual abilities.
F. The advice thus conveyed is ‘Don’t judge a book by its cover.’
(a) ADEBCF
(b) ABCEDF
(c) ACEDBF
(d) ABDCEF
Ans: (d)

Q2: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. When I woke up in my tent, I realized I was all alone.
B. I asked him to be ushered in.
C. My chest hurt badly from the hard blow.
D. It was getting dark outside when my guard announced a visitor.
E. I applied a balm to my wounds which eased the pain slightly.
F. My heart thumped in expectation of the news of the war.
(a) ABCEDF
(b) ACEDBF
(c) ADCEBF
(d) AEDCBF
Ans: (b)

Q3: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. Ultimately, cotton was exported to Britain as a raw material for their textile industries.
B. This was due to the availability of good quality cotton from India.
C. The British were attracted to the cotton belts of India.
D. Textile industries in Manchester and Liverpool greatly flourished.
(a) CADB
(b) DCBA
(c) CBDA
(d) BDAC
Ans: (a)

Q4: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. concept used when
B. philosophy of technology
C. technological somnambulism is a
D. talking about the
(a) CADB
(b) ABCD
(c) BCDA
(d) ADCB
Ans: (a)

Q5: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
District judges
P: in far-flung districts
Q: and gag orders
R: have been authorizing mass blocking of online content
(a) PRQ
(b) PQR
(c) QPR
(d) RPQ
Ans: (a)

Q6: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Tenzing Norgay created history
P: to conquer Mount Everest
Q: became the first men
R: on May 29, 1953, when he and Sir Edmund Hillary
(a) QRP
(b) QPR
(c) PRQ
(d) RQP
Ans: (d)

Q7: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. At this speed the rocket soon attained the height of 190 miles above the earth.
B. At 9 am the great rocket lifted in the air with a mighty roar.
C. It rose smoothly at first, then quickened to a speed of 17,500 miles an hour.
D. Gagarin now pulled himself towards the window to look down.
(a) BCAD
(b) BADC
(c) ADBC
(d) CBAD
Ans: (a)

Q8: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: We may see alcohol and tobacco advertisements everywhere, on television, in newspaper, on street ads card etc.
Q: But we know the truth is alcohol and cigarette are harmful for people’s health and sometimes it may bring bad effects to self-impression.
R: Alcohol ads usually create several feints to tell people that alcohol is good for people and induce people to drink.
S: On the other hand, the malign influence of advertisements shows smoking as something "cool".
(a) QRSP
(b) RSPQ
(c) PRSQ
(d) PSQR
Ans: (c)

Q9: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: Biographies of great men can also help us in learning good manners.
Q: Courtesy and politeness is the key to good manners.
R: No doubt these are little words but if they are spoken at the right moment and in a soft and sweet voice, they are bound to work wonders.
S: The use of polite words like "Sorry", "Please", "Thank you", "Beg your pardon", "Sir" etc. creates a healthy impact on the minds of others.
(a) QPSR
(b) SPQR
(c) PRSQ
(d) RPSQ
Ans: (a)

Q10: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: One has to work hard to establish, develop and maintain deep and lasting bonds with those who matter in one’s life.
Q: As "Man is not an island entire of itself", he cannot be happy in isolation.
R: Humans live out their life in the company of their family, friends, colleagues, superiors, even total strangers in buses and lifts.
S: And, brick by brick, they must build their relationship with each one, to lay a secure foundation for their road to happiness.
(a) QSPR
(b) QRSP
(c) SPRQ
(d) RQSP
Ans: (c)

Q11: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: All these ensure that the world we live in grows a new skin every few years.
Q: These influences do, of course, work on humankind but they have the greatest impact on that section of society which is on the threshold of discovery-discovery of the self, of life and of living.
R: The life and times of two generations cannot be identical or even similar, thanks to modern research, progress in science, faster and easier communications and even distasteful things like inflation and population explosion.
S: These changes in due course affect our thinking and influence our attitudes, expectations, behavioural patterns and values.
(a) QSPR
(b) QPSR
(c) PSQR
(d) RPSQ
Ans: (d)

Q12: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A: A man on a bike had to ride on the pavement.
B: When he tried to plunge onto the road, a car hit him.
C: As the bus inched through the evening life, the traffic grew.
D: There was no space on the road any more.
(a) CDAB
(b) DBCA
(c) ADBC
(d) CBAD
Ans: (a)

Q13: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Costs were low that year.
P: There was a good person for each job and the market remained firm.
Q: The output was also high.
R: There were no losses from fire also.
S: Thankfully no market fluctuations caused havoc.
All in all it was the best years in the history of the company.
(a) PQSR
(b) SQPR
(c) QPSR
(d) RSPQ
Ans: (c)

Q14: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
There is a common belief that while the dog is man’s best friend, the coyote is his worst enemy.
(P) Provided valuable farm animals are protected, the coyote will often free the property of other animals, like rabbits, which are ruinous to crops and certain trees.
(Q) It hunts at night and is particularly destructive to sheep, young pigs, and poultry.
(R) The bad reputation of the coyote traces back to his fondness for small animals.
(S) Yet it is sometimes wise to encourage coyotes. It is especially beneficial in keeping down the rodent population.
(a) RQSP
(b) QRPS
(c) PRQS
(d) QPRS
Ans: (a)

Q15: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
We should try to use the car as little as possible.
P: The exercise will surely be good for us.
Q: It’s good for the muscles.
R: We should go to the shops on foot and get what we want.
S: We should even sometimes cycle to work.
Another suggestion is that we should have, at least in big cities, one day without cars.
(a) RSQP
(b) SRQP
(c) QRSP
(d) PQRS
Ans: (a)

Q16: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: Each sentence in a paragraph “talks about” or develops one single main idea.
Q: If your paragraph does this, it is said to have unity.
R: In addition, each sentence in a paragraph must be tied to the one before and after it, like links in a chain, by using special words called transitions.
S: It should contain a minimum of five sentences.
If your paragraph contains these links, it is said to have coherence.
(a) RQPS
(b) SPQR
(c) QRPS
(d) PQRS
Ans: (b)

Q17: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
First, I have never met a German shepherd whose intelligence wasn’t above average.
P: In addition, German shepherds are dedicated to their owners.
Q: They can learn how to turn door knobs, follow a trail, or identify illegal substances.
R: My dog Max waits patiently at the end of the driveway every night until I come home.
S: Not even a juicy bone will tempt him to move.
Finally, he is usually suspicious of all strangers, so he barks or growls when anything or anyone unknown is near his family.
(a) SQPR
(b) QPSR
(c) QSPR
(d) QPRS
Ans: (b)

Q18: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Be kind to the environment
P: First, because they are light weight and compact, a meal for five or six people weighs under a kilogram and takes up very little space in a backpack.
Q: Second, hotdogs can be prepared over a small fast fire.
R: Take a hot dog for lunch.
S: The humble wiener makes a great back country meal for hikers.
The small amount of firewood required can be gathered near the path without trampling large areas of the delicate forest floor.
(a) SRPQ
(b) RSPQ
(c) PQSR
(d) QPSR
Ans: (a)

Q19: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
My grandfather has always been my favourite person.
P: He respects what I have to say and listens to my suggestions.
Q: When I was just ten, he started to show me how to fix cars, and now I know enough to help him in his garage.
R: Since I was very little he has always taken me fishing with him, and he taught me everything I know about catching salmon.
S: Most of all, my grandad has always spent lots of time talking to me.
I love to be with my grandfather, a man who has a special place in my life.
(a) RQSP
(b) QRSP
(c) SRQP
(d) PQRS
Ans: (a)

Q20: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. Ultimately, cotton was exported to Britain as a raw material for their textile industries.
B. This was due to the availability of good quality cotton from India.
C. The British were attracted to the cotton belts of India.
D. Textile industries in Manchester and Liverpool greatly flourished.
(a) CADB
(b) DCBA
(c) CBDA
(d) BDAC
Ans: (a)

Q21: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: The magnitude of the interdependence depends on the technique of production causing the shifts in the food supply curve.
Q: Interdependence on the food and labour market is important for the development process.
R: Similarly, an upward shift in the food supply curve shifts up the food demand curve.
S: An upward shift in the food supply curve would simultaneously result in an upward shift in the labour demand curve.
(a) QSPR
(b) QPRS
(c) PSRQ
(d) SPQR
Ans: (a)

Q22: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: Served as one of the sub-themes of the cultural nationalistic reassertion.
Q: Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha, and Homeopathy (AYUSH)
R: In the early 20th century against the imperialistic British reign.
S: Revival of the Indian systems of medicine, which comprises.
(a) QPSR
(b) SQRP
(c) PRSQ
(d) SQPR
Ans: (d)

Q23: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: I Thought That Today I Would Go Back To The Underground Food Store At The Supermarket.
Q: We Can Get Supplies For A Week Or Two, I’m Coming With You And We’ll Ask One Or Two Of The Others To Come Along As Well.
R: The One I Went To On The First Day, If Nobody Else Has Found It.
S: The Next Day, While Still In Bed, The Doctor’s Wife Said To Her Husband, We Have Little Food Left, We’ll Have To Go Out Again.
(a) SRPQ
(b) PRSQ
(c) QRPS
(d) SPRQ
Ans: (d)

Q24: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. Ultimately, cotton was exported to Britain as a raw material for their textile industries.
B. This was due to the availability of good quality cotton from India.
C. The British were attracted to the cotton belts of India.
D. Textile industries in Manchester and Liverpool greatly flourished.
(a) CADB
(b) DCBA
(c) CBDA
Ans: (a)

Q25:Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. Amina joined a two-year course at a local coaching institute.
B. However, she decided to opt out of the course at the end of one year.
C. When she asked for a refund of the fee for one year, she was denied.
D. This was because of the poor quality of teaching at the institute.
E. At the time of joining, she paid a fee of Rs. 60000 as a lump sum for the entire course. 
F. Amina filed a case in the district consumer court.
(a) AEBDCF
(b) ADEBCF
(c) ABCDEF
(d) ACDEBF
Ans: (a)

Q26: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. She had never seen the like of it before.
B. But her own earnings had been in coppers and nickels.
C. She peered closely at the big currency note.
D. She only recognised the fives and tens she had seen in other people’s hands.
(a) CADB
(b) DACB
(c) CBAD
(d) DABC
Ans: (a)

Q27: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. with the interim budget out,
B. all eyes are now on the Monetary
C. Policy Committee’s (MPC) decision that
D. will be announced on 7 February
(a) CADB
(b) ABCD
(c) BCDA
(d) ADCB
Ans: (a)

Q28: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
There was a second part
P: are ambivalent about
Q: many people
R: of her decision which
(a) QRP
(b) QPR
(c) PRQ
(d) RQP
Ans: (d)

Q29: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Statistics show
P: figures over the last three decades
Q: in several parts of India
R: a steady rise in the turnout
(a) RPQ
(b) RQP
(c) PQR
(d) QPR
Ans: (a)

Q30: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. One day, she saw a very beautiful plant in a catalogue and wanted that for her garden.
B. She loved gardening too and was very proud of her garden.
C. She ordered it and planted it at the base of the stonewall in her backyard.
D. A young woman inherited a beautiful garden from her grandmother.
(a) ABCD
(b) DBAC
(c) ACDB
(d) BCDA
Ans: (b)

Q31: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
(P) Served as one of the sub-themes of the cultural nationalistic reassertion.
(Q) Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha, and Homeopathy (AYUSH),
(R) In the early 20th century against the imperialistic British reign.
(S) Revival of the Indian systems of medicine, which comprises.
(a) QPSR
(b) SQRP
(c) PRSQ
(d) SQPR
Ans: (d)

Q32: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: The political awakening cannot be an isolated phenomenon; it requires some changes in social structure so that woman can enjoy as important a place as man occupies.
Q: Unfortunately our customs and traditions conspired with her economic dependence to make her unimportant in our society.
R: Democracy in India can be a success only when the Indian women are politically awakened.
S: Moreover they should be free to express their opinion, to act as they like and to assert themselves in all departments of life.
(a) PRSQ
(b) RPSQ
(c) PSQR
(d) SQPR
Ans: (b)

Q33: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: Superstitions mean an irrational belief in or notion of the ominous significance of a particular thing, circumstance, or the like.
Q: This is a universal phenomenon cutting across caste, communal, and even national boundaries.
R: All over the globe, people have superstitions, although the superstitions may vary from country to country or from region to region.
S: Nor does education drives away superstitions completely.
(a) QRPS
(b) RPSQ
(c) PQRS
(d) SQRP
Ans: (c)

Q34: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: Superstitions exist throughout the world despite scientific advances.
Q: One cannot heed anybody’s sneezes if one has to be punctual on duty or ‘cannot miss a flight.
R: But the spread of science and education among the masses has certainly given rise to a significant number of persons who do not believe in these superstitions.
S: The compulsions of modern life have also caused some of the superstitions to fade out.
(a) SRQP
(b) PRSQ
(c) RPSQ
(d) SQRP
Ans: (b)

Q35: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A: If the mixture becomes too thick add more milk.
B: Finally, add sugar and nuts, and your kheer is ready.
C: Boil milk in a heavy-bottomed pan and add rice.
D: Cook for about twenty minutes stirring every once in a while till the mixture thickens.
(a) BADC
(b) DACB
(c) CDAB
(d) ADCB
Ans: (c)

Q36: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
It is often said that lightning never strikes twice in the same place,
P: Go ask the forest rangers.
Q: But this isn’t true.
R: They will tell you that every thundershower brings several bolts of lightning to their lookout stations.
S: Rangers spend their summers as fire-fighters.
So lightning does strike twice in the same place.
(a) QSPR
(b) SQPR
(c) SPQR
(d) QPSR
Ans: (d)

Q37: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Make sure your glasses fit well.
P: Take your glasses for adjustments to the place you bought them.
Q: Keep your glasses in a case when you’re not wearing them.
R: The earpieces should be at eye level and don’t try to adjust the earpieces yourself.
S: This will prevent scratches.
Keep the glasses clean and a soft cloth is best for cleaning.
(a) PRQS
(b) RPQS
(c) QSPR
(d) SPQR
Ans: (b)

Q38: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
In earlier days those who had overseas business which they believed should be discussed personally,took ship and set out across the sea.
P: Once aboard they transacted their affairs, engaging in commercial and social matters or conducting government business.
Q: And airplanes soar overhead.
R: But above them all, words speed through the sky – telephone conversations quickly bring together in the most personal fashion people who are separated by thousands of miles.
S: Today ships and passengers continue to sail the seven seas.
So distance is not a factor now.
(a) SPRQ
(b) RPSQ
(c) QRSP
(d) PSQR
Ans: (d)

Q39: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Every year, we see more and more cars on our roads.
P: In other countries, people are trying to reduce the amount of oil and petrol they use.
Q: As they are aware that it pollutes the atmosphere and causes global warming.
R: Many of them have very big engines which use a lot of petrol and produce a lot of pollution.
S: They do this by driving smaller cars and by using public transport, or even walking.
I think it’s time we started to reduce our fuel consumption.
(a) PRQS
(bQSPR
(c) RPQS
(d) QSPR
Ans: (c)

Q40: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Riding a bike can give you lots of good exercise everyday.
P: When somebody stole my bike, I was heartbroken, but the police found it two days later.
Q: I use my bike to get to work every day.
R: I take my bike to get groceries also.
S: I often ride my bike out to the country on week-ends just for a change of scene.
Without my bike, I wouldn’t get any exercise at all.
(a) RQPS
(b) QRPS
(c) PRQS
(d) SQPR
Ans: (b)

Q41: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Canoeing is the best way to relax and relieve your stress.
P: Canoeing has its most soothing effect when you can lie back in the middle of a deserted lake and stare up at nothing more complicated than a bright cloudless sky.
Q: Canoeing always makes you feel comfortable with your life.
R: Gliding across a still lake on a summer day, nothing but silence and bird songs will break the quiet and interrupt your thoughts.
S: In addition, the slow rhythmic strokes of the paddle can help you unwind so that all your troubles will fade into the background.
No wonder canoeing makes me feel so good.
(a) SRPQ
(b) RSQP
(c) PQRS
(d) RSPQ
Ans: (c)

Q42: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
Is there anything better than homemade bread?
P: After it’s out of the oven, the dark, golden crust makes the first crunchy slice a treat to bite into.
Q: When it’s almost baked, the warm, nutty smell fills the house and brings everyone into the kitchen.
R: The middle section dripping with lots of butter and fresh strawberry jam.
S: The third, but most wonderful thing about homemade bread is its soft middle section
Freshly baked bread is a delicious treat.
(a) PQSR
(b) SQRP
(c) QPSR
(d) RQPS
Ans: (c)

Q43: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
If it were up to me, I would outlaw three foods.
P: Then, there’s spinach, a slimy green leaf that makes my mouth feel funny.
Q: The food I dislike the most is liver.
R: First, there’s oatmeal porridge.
S: It’s thick and sticks to my spoon like glue.
I can’t stand the smell, and it feels like a cup of sand in my mouth.
(a) SRQP
(b) PQRS
(c) QPSR
(d) RSPQ
Ans: (d)

Q44: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. While the long thin ones are most common, there are many other varieties.
B. Noodles are the staple food in many cultures across the world.
C. They are then served with a sauce or in soup.
D. However, all varieties are usually cooked in boiling water.
(a) BADC
(b) BCAD
(c) BCDA
(d) BDAC
Ans: (a)

Q45: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. She had never seen the like of it before.
B. But her own earnings had been in coppers and nickels.
C. She peered closely at the big currency note.
D. She only recognized the fives and tens she had seen in other people’s hands.
(a) CADB
(b) DACB
(c) CBAD
(d) DABC
Ans: (a)

Q46: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. At this speed the rocket soon attained the height of 190 miles above the earth.
B. At 9 am the great rocket lifted in the air with a mighty roar.
C. It rose smoothly at first, then quickened to a speed of 17,500 miles an hour.
D. Gagarin now pulled himself towards the window to look down.
(a) BCAD
(b) BADC
(c) ADBC
(d) CBAD
Ans: (a)

Q47: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: And with each passing moment he felt an urgent need to run and hide as though the bell were sounding a warning.
Q: And heavy that he could scarcely hold onto it and he wanted to know what was in the package and he stopped near an alley corner and unwrapped in.
R: It sounded suddenly directly above his head and when he looked it was not there but went on tolling.
S: And he stood on a street corner in a red glare of light like that which came from the furnace and he had a big package in his arms so wet and slippery.
(a) RPSQ
(b) RSPQ
(c) RQPS
(d) PSRQ
Ans: (a)

Q48: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A: A man on a bike had to ride on the pavement.
B: When he tried to plunge onto the road, a car hit him.
C: As the bus inched through the evening life, the traffic grew.
D: There was no space on the road any more.
(a) CDAB
(b) DBCA
(c) ADBC
(d) CBAD
Ans: (a)

Q49: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
P: But the scenario has quite changed now-a-days by allocating a special budget of funds for security.
Q: In the last ten years, budget towards the development of military forces is higher when compared to others.
R: India earlier days gave more importance to the development of industry and less importance to other departments.
S: This is because of the frightening increase in terrorism all around the world especially emerging after the 9/11 terror attack in U.S.
(a) PRQS
(b) SPQR
(c) QSPR
(d) RPSQ
Ans: (d)

Q50: Given below are jumbled statements, arrange the following in logical form:
A. Folk tales offer lots of advice.
B. Most of them deliver the message clearly.
C. The reason was that he was not properly dressed.
D. There is a story of Birbal not being allowed to attend the king’s free lunch.
E. This happened despite his high intellectual abilities.
F. The advice thus conveyed is ‘Don’t judge a book by its cover.’
(a) ADEBCF
(b) ABCEDF
(c) ACEDBF
(d) ABDCE
Ans: (d)

The document Practice Questions: Rearrangement of Sentences | English for CLAT is a part of the CLAT Course English for CLAT.
All you need of CLAT at this link: CLAT
72 videos|114 docs|107 tests

Up next

72 videos|114 docs|107 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for CLAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

past year papers

,

Practice Questions: Rearrangement of Sentences | English for CLAT

,

pdf

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

ppt

,

Practice Questions: Rearrangement of Sentences | English for CLAT

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Practice Questions: Rearrangement of Sentences | English for CLAT

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Semester Notes

,

Free

,

study material

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Exam

,

video lectures

;