CLAT Exam  >  CLAT Notes  >  English for CLAT  >  Practice Questions: Sentence Improvement - 1

Practice Questions: Sentence Improvement - 1 | English for CLAT PDF Download

Directions: In the following questions, some part of the sentence is highlighted in underline. Which of the options given below the sentence should replace the part in underline to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is given then choose option D ‘No Improvement’ as the answer.

Q1: The difficulties he faced in his life made him a stronger person.
(a) he faces in his
(b) he face in his
(c) he faced upon his
(d) No Improvement
Ans:
(d)
The part in underline in the given sentence is grammatically correct and needs no improvement.
Hence option D is the correct answer.

Q2: It is not necessary true that what starts well ends well.
(a) necessarily true
(b) necessity true
(c) necessary to true
(d) No Improvement
Ans: (a)
The word ‘true’ is an adjective and it should be preceded by an adverb to make the sentence meaningful and grammatically correct.
In option B, ‘necessity’ is a noun and hence it is incorrect.
The phrase in option C does not fit in the sentence, as it is a modified version of the part given in underline in the question and has the word ‘necessary’ which is an adjective, hence it is incorrect.
In option A, ‘necessarily’ is an adverb used before the adjective ‘true’.
Hence option A is the correct answer and the correct sentence will be “It is not necessarily true that what starts well ends well.”

Q3: The market is in an unstable condition and we do not know what is happen next.
(a) what is happened
(b) what will happen
(c) what was happen
(d) No Improvement
Ans: (b)
The use of the word ‘next’ after the underline part of the sentence indicates that the sentence is talking about what will happen in the future.
So here ‘is’ should be replaced by ‘will’ to make the sentence of the future tense.
Hence option B is the correct answer and the correct sentence will be “The market is in an unstable condition and we do not know what will happen next.”

Q4: Her repo with the manager made everyone jealous.
(a) rapport with
(b) reporting with
(c) report with
(d) No Improvement
Ans: (a)
The word ‘repo’ means a repurchase agreement.
The word ‘rapport’ means a close and harmonious relationship with a person or group of persons.
So according to the context of the sentence, her closeness with the manager made everyone jealous.
Hence option A is the correct answer and the correct sentence will be “Her rapport with the manager made everyone jealous.

Q5: He loved to do whatever his heart desired.
(a) to doing whatever
(b) to done whatever
(c) to does whatever
(d) No Improvement
Ans: 
(d)
The part in underline in the given sentence is grammatically correct and needs no improvement.
Hence option D is the correct answer.

Q6: The idea of giving bonus before Diwali did not clicked with the chairperson.
(a) did not clicks
(b) did not click
(c) does not clicks
(d) No Improvement
Ans: 
(b)
Option C changes the underline part of the sentence completely and makes it incorrect.
The expression ‘did not’ should be followed by a verb in the first form and plural form.
Out of the given options, the option which follows the structure as discussed above is option B.
Hence option B is the correct answer and the correct sentence will be “The idea of giving bonus before Diwali did not click with the chairperson.”

Q7: Everyday he taken a morning walk before going to the office.
(a) he takes
(b) he gave
(c) he took
(d) No Improvement
Ans: 
(a)
In English language to show or indicate habitual and regular actions, we use simple present tense.
So here ‘taken’ should be replaced by ‘takes’.
Hence option A is the correct answer and the correct sentence will be “Everyday he takes a morning walk before going to the office.”

Q8: Much of the people do not follow rules in our country.
(a) Many of the people
(b) Most of the people
(c) Much people
(d) No Improvement
Ans: (b)
In the underline part of the given sentence, the usage of the pronoun ‘much’ is incorrect.
It should be replaced by the pronoun ‘most’ to make the sentence grammatically correct.
Hence option B is the correct answer and the correct sentence will be “Most of the people do not follow rules in our country.”

Q9: In order to attract many investor, the government created a single window system.
(a) attract investors in good numbers
(b) attracts investor
(c) attract much investors
(d) No Improvement
Ans: (a)
The underline part of the sentence implies that the investors were wanted in good numbers.
Therefore ‘investor’ will be replaced by ‘investors’ and the expression 'in good numbers' is to be added to make the sentence grammatically correct.
Hence option A is the correct answer and the correct sentence will be “In order to attract investors in good numbers, the government created a single window system.”

Q10: What he was doing before I came here?
(a) was he doing
(b) he will be doing
(c) he doing
(d) No Improvement
Ans: (a)
The given sentence is an interrogative sentence in past continuous tense.
The structure of such a sentence is “what / why / where + was / were + noun / pronoun + fourth form of the verb /-ing form/gerund form.
Such a structure is followed only in option A.
Hence option A is the correct answer and the correct sentence will be “What was he doing before I came here?”

The document Practice Questions: Sentence Improvement - 1 | English for CLAT is a part of the CLAT Course English for CLAT.
All you need of CLAT at this link: CLAT
72 videos|114 docs|107 tests

Up next

72 videos|114 docs|107 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for CLAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Practice Questions: Sentence Improvement - 1 | English for CLAT

,

study material

,

Practice Questions: Sentence Improvement - 1 | English for CLAT

,

video lectures

,

Practice Questions: Sentence Improvement - 1 | English for CLAT

,

Free

,

Exam

,

ppt

,

Summary

,

pdf

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

;