Table of contents |
|
General Awareness |
|
Current Affairs |
|
Life Skills |
|
Achievers Section |
|
Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation
Q1: Which of the following animals is NOT extinct?
(a) Dodo
(b) Mammoth
(c) Platypus
(d) Saber toothed cat
Ans: (c)
Q2: Which festival is known as the ‘Feast of Sacrifice’?
(a) Eid ul-Fitr
(b) Eid al-Adha
(c) Muharram
(d) Diwali
Ans: (b)
Q3: Who among the following specializes in the study of animals?
(a) Astronomer
(b) Florist
(c) Zoologist
(d) Librarian
Ans: (c)
Q4: Select the statement that is NOT correct.
(a) Pine, fir and deodar are conifers.
(b) Fleshy stem of cactus stores water in it.
(c) Mangroves grow in marshy areas.
(d) All of these statements are correct.
Ans: (d)
Q5: X is found in various areas of our body and plays a crucial role in enabling us to move and lift things. X refers to __________.
(a) Brain
(b) Muscle
(c) Heart
(d) Leg
Ans: (b)
Q6: Which of the following is NOT considered a medicinal plant?
(a) Tulsi
(b) Neem
(c) Garlic
(d) None of these
Ans: (d)
Q7: Find the missing number in the given number pattern below.
(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) 10
Ans: (c)
The number in the upper circle is the product of the numbers in the lower two circles.
3 × 2 = 6
4 × 4 = 16
So, 9 × 3 = 27
Q8: Vande Mataram, the National Song of India, was composed by Bankim Chandra Chatterjee. In which book did it first appear?
(a) Anandmath
(b) The Discovery of India
(c) Gitanjali
(d) The Home and the World
Ans: (a)
Q9: In Mahabharat, Yudhishthir was the eldest Pandava. How many Pandavas were there?
(a) 5
(b) 10
(c) 50
(d) 100
Ans: (a)
The five Pandavas were Yudhishthir, Bheem, Arjun, Nakul, and Sahdev.
Q10: Which moon holds the title of the largest in the Solar System?
(a) Europa
(b) Callisto
(c) Ganymede
(d) Titan
Ans: (c)
Q11: Which of the following materials is suitable for constructing the body of a pressure cooker?
(a) Metal
(b) Wood
(c) Plastic
(d) Glass
Ans: (a)
Q12: Select the word that has a similar meaning to the term "Ancient".
(a) Scared
(b) Brave
(c) Old
(d) Develop
Ans: (c)
Q13: Identify this monument.
(a) Hawa Mahal, Jaipur
(b) Taj Mahal, Agra
(c) Red Fort, Delhi
(d) Char Minar, Hyderabad
Ans: (c)
The Prime Minister of India addresses the nation on Independence Day, August 15, every year, from the Red Fort.
Q14: According to Hindu mythology, who is regarded as the creator of the universe?
(a) Lord Shiva
(b) Lord Brahma
(c) Lord Vishnu
(d) Lord Hanuman
Ans: (b)
Q15: Which of the following is a natural contributor to air pollution?
(a) Volcanic eruptions
(b) Smoke from factories
(c) Smoke from vehicles
(d) Waste from households
Ans: (a)
Q16: Which of the following gemstones is characterized by its red hue?
(a) Emerald
(b) Ruby
(c) Aquamarine
(d) None of these
Ans: (b)
Q17: Which of the following facilitates communication via radio and television?
(a) Satellite
(b) Comet
(c) Asteroid
(d) Dwarf planet
Ans: (a)
Q18: What musical instrument does Peter use in 'Peter Pan'?
(a) Pan flute
(b) Pan trumpet
(c) Pan guitar
(d) Pan drum
Ans: (a)
Q19: Study the flow chart given below:
Plants → X → Lion
The arrow sign means “is eaten by”. Which of the following animals can X be?
(a) Snake
(b) Eagle
(c) Goat
(d) Frog
Ans: (c)
The only herbivore in the given options is goat, which can complete this food chain.
Q20: Some letters are given which are numbered as 1, 2, 3, 4 and 5. Select the combination of numbers from the options so that the letters are arranged accordingly to form a meaningful English word. H M Y R E
(a) 3, 2, 4, 1, 5
(b) 4, 3, 2, 5, 1
(c) 4, 1, 3, 2, 5
(d) 1, 3, 4, 2, 5
Ans: (c)
Q21: Who currently holds the position of Minister of Youth Affairs and Sports in India?
(a) Anurag Singh Thakur
(b) Smriti Irani
(c) Rajyavardhan Singh Rathore
(d) None of these
Ans: (a)
Q22: National Girl Child Day is celebrated on ________ in India.
(a) 24th January
(b) 16th July
(c) 8th March
(d) 18th September
Ans: (a)
Q23: Which nation is the host for the ICC World Cup 2023?
(a) India
(b) England
(c) South Africa
(d) New Zealand
Ans: (a)
Q24: Who is the present President of Ukraine?
(a) Volodymyr Zelenskyy
(b) Vladimir Putin
(c) Emmanuel Macron
(d) None of these
Ans: (a)
Q25: The latest 20 denomination banknote features the design of __________ on the back.
(a) Hampi
(b) Ellora Caves
(c) Rani Ki Vav
(d) Sanchi Stupa
Ans: (b)
Q26: Select the accurate statement.
(a) Bullying others is a good way of showing respect.
(b) Ignoring elders is a good way of showing respect.
(c) Good manners are not essential for demonstrating respect.
(d) Choosing your words carefully while talking and caring for other’s feelings is a sign of respect.
Ans: (d)
Q27: ‘Good personal hygiene’ means __________.
(a) Keeping our house and surroundings clean
(b) Keeping ourselves clean and free from germs and dirt
(c) Playing a soothing music
(d) Both A and C
Ans: (b)
Q28: Which of the following is a physical advantage of engaging in sports?
(a) Teamwork
(b) Time management
(c) Stronger body
(d) Improved mental health
Ans: (c)
Q29: Which of the following is considered poor table etiquette?
(a) Washing hands before coming to the table.
(b) Assisting your mother in clearing the table after the meal.
(c) Watching TV or playing video games while the meal is being served.
(d) Not speaking with your mouth full.
Ans: (c)
Q30: Your friend goes out for shopping with his mother to a shopping mall. He gets lost in the crowd. What should he do?
(a) He should ask a stranger for help.
(b) He should go to any house nearby.
(c) He should ask the security guard there to make a call to his parents.
(d) He should take a taxi and go home.
Ans: (c)
Q31: A farmer was about to die. He called his four sons who always quarrelled with each other. He asked them to bring a pile of wooden sticks. He asked each one of the sons to break all the wooden sticks of the pile together. None of the sons was able to do it. He then asked them to open the pile and gave each of them one wooden stick. He again asked them to break their stick into two which each of them easily did. Which important life skill was the father trying to teach his sons?
(a) Time management
(b) Teamwork
(c) Environment sensitivity
(d) All of these
Ans: (b)
United we stand, divided we fall.
Q32: What was the theme of National Voter’s Day 2023?
(a) Let’s all vote this time
(b) Voting is my Right
(c) Making Elections Inclusive
(d) Nothing Like Voting, I Vote for Sure
Ans: (d)
The National Voter’s Day is observed on January 25, which is also the founding day of the Election Commission of India (ECI). The theme of NVD 2023 was "Nothing Like Voting, I vote for Sure."
Q33: Vulture and wolf can be grouped together as ___________________.
(a) omnivores
(b) herbivores
(c) producers
(d) scavengers
Ans: (d)
Scavengers are the organisms that eat other dead organisms.
Q34: Which of these figures depicts the arrangement of stars in the constellation Sagittarius?
(a) (b)
(c)
(d)
Ans: (c)
It matches the shape of a hunter ready to shoot an arrow from his bow.
Q35: In case of earth, the ______________ protects us from solar wind and ______________ protects us from solar radiations.
(a) magnetic field, ozone
(b) magnetic field, oxygen
(c) solar field, nitrogen
(d) solar field, glaciers
Ans: (a)
The magnetic field of earth repels the hot solar winds, and the ozone layer deflects harmful ultraviolet radiations from reaching the earth’s surface.
44 videos|31 docs|44 tests
|
1. What is the GK Olympiad and who can participate in it? | ![]() |
2. How can students prepare for the GK Olympiad? | ![]() |
3. What topics are generally covered in the GK Olympiad for Class 3? | ![]() |
4. Why is participating in the GK Olympiad important for students? | ![]() |
5. What are some benefits of performing well in the GK Olympiad? | ![]() |