Table of contents |
|
Word and Structure Knowledge |
|
Reading |
|
Spoken and Written Expression |
|
Achievers Section |
|
Note: The questions provided in this document are similar to the questions that were asked in the actual Olympiad exam. So, we recommend you study these for your Olympiad preparation.
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 1 to 7)
Q1: The baby is drinking ___________ from the bottle.
(a) cake
(b) ice cream
(c) milk
(d) pudding
Ans: (c)
Q2: This purse is not ___________. It’s hers.
(a) my
(b) me
(c) myself
(d) mine
Ans: (d)
Q3: All children must ___________ their parents.
(a) obeyed
(b) obey
(c) obeying
(d) obeys
Ans: (b)
Q4: There is ___________ rat under the table.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) no article
Ans: (a)
Q5: We are going ___________ see a movie tonight.
(a) for
(b) of
(c) to
(d) on
Ans: (c)
Q6: Raj enjoys pastries ___________ I prefer chocolates.
(a) but
(b) because
(c) so
(d) or
Ans: (a)
Q7: They ___________ to the museum tomorrow.
(a) have gone
(b) will go
(c) goes
(d) is going
Ans: (b)
Choose the Correct Option for the Underlined Word. (Question 8 to 9)
Q8: "My uncle gifted me a beautiful necklace on my birthday"?
(a) Adverb
(b) Noun
(c) Adjective
(d) Verb
Ans: (c)
Q9: I often go to play tennis with my friends.
(a) Verb
(b) Adverb
(c) Adjective
(d) Noun
Ans: (b)
Choose the Part of the Sentence That Has an Error. (Question 10 to 11)
Q10: I would like to by some vegetables and fruits.
(a) I would
(b) like to
(c) by some vegetables
(d) and fruits.
Ans : (c)
Q11: She waited long befor her children returned.
(a) She waited
(b) long befor
(c) her children
(d) returned.
Ans : (b)
Q12: Choose the correct spelling of the word that refers to a type of fruit.
(a) Pomegranete
(b) Pomegranate
(c) Pomegranite
(d) Pomigranate
Ans: (b)
Q13: Choose the correct spelling of the name of a country.
(a) Egipt
(b) Egiept
(c) Egypt
(d) Egeept
Ans: (c)
Q14: Which of the following is a synonym for the word "scheme"?
(a) Disorder
(b) Plan
(c) Crack
(d) Fragile
Ans: (b)
Q15: Which word is the opposite of disguise?
(a) Camouflage
(b) Secret
(c) Close
(d) Reveal
Ans: (d)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 16 to 20)
Taj Mahal is one of the most beautiful historical monuments of India. There are many beautiful historical monuments in India but no monument can beat the beauty of Taj Mahal. It is the most fascinating monument of India and has been chosen among Seven Wonders of the World. It has been called as “A Dream in Marble” by Rabindranath Tagore. It is a real heaven on the earth as mentioned by the UNESCO World Heritage Site.
Taj Mahal was built by the great Mughal emperor, Shah Jahan in the memory of his dead wife, Mumtaz Mahal. It is an epitome of love shared between the king and his wife. It is said that the king loved his wife so much that he decided to keep all her memories in front of him, so he decided to build Taj Mahal in front of the Agra Fort where he lived. It took 22 years to build Taj Mahal completely. It is one of the most visited tourist destinations of India. Its great artistic charm attracts many tourists around the world every year.
Taj Mahal was built on the banks of the river Yamuna and was built using white marble which gives it an attractive and amazing look. It is situated in the city of Agra, Uttar Pradesh, India. Ustad Ahmad Lahori was the chief Persian architect who designed the map of the Taj Mahal designing every detail perfectly. He not only used the royal designs of Persian architecture but also used the surroundings in a way which enhances the beauty of Taj Mahal. It is a beautiful combination of Indo-Islamic and Persian architecture.
Q16: What is the main subject of the passage?
(a) Shah Jahan
(b) Taj Mahal
(c) Ustad Ahmad Lahori
(d) Mumtaz Mahal
Ans: (b)
Q17: What name did Rabindranath Tagore give to the Taj Mahal?
(a) One of the Seven Wonders of the World
(b) Agra Fort
(c) Historical Monument
(d) A Dream in Marble
Ans: (d)
Q18: Taj Mahal was constructed in honor of _____________.
(a) Mumtaz Mahal
(b) Shah Jahan
(c) Ustad Ahmad Lahori
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (a)
Q19: Taj Mahal is a perfect combination of ___________ and ___________ architecture.
(a) Western, Persian
(b) Indian, Western
(c) Indo-Islamic, Persian
(d) European, Persian
Ans: (c)
Q20: In the second paragraph, the term ‘epitome’ refers to __________.
(a) picture
(b) example
(c) alert
(d) design
Ans: (b)
Read the Passage and Answer the Questions That Follow. (Question 21 to 25)
Once there was a notorious jackal who frequently strayed into the village looking for food. The village was filled with dogs that scared the jackal. Although he was scared of the dogs, the jackal loved food and travelled to the village again and again.
One day, he was going to enter a dyer’s house when he heard the dogs’ barking. He was shocked to find a gang of dogs running towards the house. They looked violent and caused the jackal to panic. He ran and tumbled into a tub of blue dye. The dogs couldn’t see him and they ran in the opposite direction.
When the jackal came out of the tub, he was completely blue from head to toe. He appeared very different from any other animal. The jackal was pleased with his new appearance as no one would be able to recognize him and he could easily fool anyone in the jungle. Just like he had thought, everyone in the jungle was surprised to see such an unusual animal.
The small animals, the lion and the tiger all asked who he was and who had sent him. “I have been sent by God himself to look after you. I will now be the king of the jungle,” the jackal said. The lion protested saying he had always been the king of the jungle. “From now on, that must change and all of you must serve me,” the jackal said happily. Some animals like the tiger protested and asked what would happen if they didn’t obey him. He replied by saying God would destroy the entire jungle if they didn’t.
Scared for their lives and their jungle, the animals asked the blue jackal what he would like them to do. “Bring me lots of food,” said the blue jackal promptly. The animals quickly scurried and returned with lots of food for the jackal. He had so much food that he even gave his leftovers to other animals and told them that they had to serve him fresh food every day. He even threw out the pack of jackals from the jungle because he knew that they could identify him some day.
The blue jackal was very happy with himself for fooling the entire jungle and was happy to be away from the village dogs. But one day the banned pack of jackals was walking around the jungle and howling loudly. The blue jackal began howling out of habit too. Because of this mistake, the other animals quickly identified him as a jackal and threw him out of the jungle.
Q21: Who are the primary characters mentioned in the passage?
(a) The lion
(b) The tiger
(c) The dogs
(d) The blue jackal
Ans: (d)
Q22: When the jackal was on the verge of entering a dyer's home, he heard the ___________.
(a) roaring of the lions
(b) barking of the dogs
(c) chirping of the birds
(d) chattering of the monkeys
Ans: (b)
Q23: Why was the blue jackal happy with his new look?
(a) Because he wanted a makeover.
(b) Because his favorite color was blue.
(c) Because he looked just like the other jackals.
(d) Because he was unrecognizable and could trick anyone in the jungle.
Ans: (d)
Q24: What is the lesson conveyed by the story? Excessive greed is _____________.
(a) good
(b) harmful
(c) healthy
(d) prosperous
Ans: (b)
Q25: In the second paragraph, the word ‘tumbled’ means _________.
(a) stable
(b) balanced
(c) fell down
(d) dropped
Ans: (c)
Choose the most suitable option to complete each conversation. (Question 26 to 30)
Q26: Amrit: Honesty is the ___________ policy.
(a) best
(b) good
(c) better
(d) more good
Ans: (a)
Q27: Amber: My ___________ are playing chess.
(a) friend
(b) friends
(c) friends’s
(d) friends’
Ans: (b)
Q28: Justin: ___________ are you coming late?
(a) What
(b) Why
(c) Who
(d) Which
Ans: (b)
Q29: Mother: You have finished your breakfast, _________?
(a) haven’t you
(b) don’t you
(c) wasn’t you
(d) hadn’t you
Ans: (a)
Q30: Teacher: If you have ___________ doubts, please ask. Students: No, ma’am. The topic is clear.
(a) so
(b) much
(c) most
(d) any
Ans: (d)
Choose the Correct Option to Fill in the Blank. (Question 31 to 32)
Q31: My father ___________ me to pursue a career as a mechanical engineer.
(a) wants
(b) want
(c) wanting
(d) is want
Ans: (a)
Q32: I will sleep ___________ at Riya’s house tonight.
(a) over
(b) on
(c) in
(d) near
Ans: (a)
Q33: Identify the segment of the sentence that contains a mistake. Jiya was like to visit her father in London next week.
(a) Jiya was like
(b) to visit
(c) her father in
(d) London next week
Ans: (a)
Q34: Which of the following is the correct synonym for modest?
(a) Selfish
(b) Humble
(c) Envious
(d) Superficial
Ans: (b)
Q35: Choose the most suitable option to complete each conversation.
Father: You are grounded for not finishing your work. You ________ stay at home.
(a) can
(b) may
(c) must
(d) will
Ans: (c)
35 videos|57 docs|97 tests
|
1. What is the format of the English Olympiad for Class 3? | ![]() |
2. How can I prepare my child for the English Olympiad? | ![]() |
3. What topics are usually covered in the Class 3 English Olympiad? | ![]() |
4. Is there any negative marking in the English Olympiad for Class 3? | ![]() |
5. How are the results of the English Olympiad communicated to the students? | ![]() |