Q1: With reference to investments, consider the following:
1. Bonds
2. Hedge Funds
3. Stocks
4. Venture Capital
How many of the above are treated as Alternative Investment Funds?
(a) Only one
(b) Only two
(c) Only three
(d) All the four
Ans: (b) Only two
Alternative Investment Funds (AIFs) in India, as per the Securities and Exchange Board of India (SEBI) regulations, are funds that invest in asset classes other than traditional investments like stocks, bonds, and cash. They include private equity, venture capital, hedge funds, and other non-conventional investments.
Q2: Which of the following are the sources of income for the Reserve Bank of India?
I. Buying and selling Government bonds
II. Buying and selling foreign currency
III. Pension fund management
IV. Lending to private companies
V. Printing and distributing currency notes
Select the correct answer using the code given below.
(a) I and II only
(b) II, III and IV
(c) I, III, IV and V
(d), II and V
Ans: (a) I and II only
The Reserve Bank of India (RBI) generates income primarily through its monetary and financial operations:
Q3: Consider the following statements:
I. The Reserve Bank of India mandates all the listed companies in India to submit a Business Responsibility and Sustainability Report (BRSR).
II. In India, a company submitting a BRSR makes disclosures in the report that are largely non-financial in nature.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) II only
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II
Ans: (b) II only
Q4: Consider the following statements:
Statement I: In India, income from allied agricultural activities like poultry farming and wool rearing in rural areas is exempted from any tax.
Statement II: In India, rural agricultural land is not considered a capital asset under the provisions of the Income-tax Act, 1961.
Which one of the following is correct in respect of the above statements?
(a) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II explains Statement I
(b) Both Statement I and Statement II are correct but Statement II does not explain Statement I
(c) Statement I is correct Statement II is not correct but
(d) Statement I is not correct but Statement II is correct
Ans: (d) Statement I is not correct but Statement II is correct
Statement I: "In India, income from allied agricultural activities like poultry farming and wool rearing in rural areas is exempted from any tax.": This statement is incorrect.
Statement II: "In India, rural agricultural land is not considered a capital asset under the provisions of the Income-tax Act, 1961.": This statement is correct.
Thus, the correct option is (d) Statement I is not correct but Statement II is correct
Q5: Consider the following statements:
Statement I: As regards returns from an investment in a company, generally, bondholders are considered to be relatively at lower risk than stockholders.
Statement II: Bondholders are lenders to a company whereas stockholders are its owners.
Statement III: For repayment purpose, bondholders are prioritized over stockholders by a company.
Which one of the following is correct in respect of the above statements?
(a) Both Statement II and Statement III are correct and both of them explain Statement I
(b) Both Statement I and Statement II are correct and Statement I explains Statement II
(c) Only one of the Statements II and III is correct and that explains Statement I
(d) Neither Statement II nor Statement III is correct
Ans: (a) Both Statement II and Statement III are correct and both of them explain Statement I
Q6: Consider the following statements:
I. India accounts for a very large portion of all equity option contracts traded globally thus exhibiting a great boom.
II. India's stock market has grown rapidly in the recent past even overtaking Hong Kong's at some point of time.
III. There is no regulatory body either to warn the small investors about the risks of options trading or to act on unregistered financial advisors in this regard.
Which of the statements given above are correct?
(a) I and Il only
(b) II and III only
(c) I and III only
(d) I, II and III
Ans: (a) I and II only
Q7: Consider the following statements:
Statement I: Circular economy reduces the emissions of greenhouse gases.
Statement II: Circular economy reduces the use of raw materials as inputs.
Statement III: Circular economy reduces wastage in the production process.
Which one of the following is correct in respect of the above statements?
(a) Both Statement II and Statement III are correct and both of them explain Statement I
(b) Both Statement II and Statement III are correct but only one of them explains Statement I
(c) Only one of the Statements II and III is correct and that explains Statement I
(d) Neither Statement II nor Statement III is correct
Ans: (a) Both Statement II and Statement III are correct and both of them explain Statement I
Q8: Consider the following statements:
I. Capital receipts create a liability or cause a reduction in the assets of the Government.
II.Borrowings and disinvestment are capital receipts.
III.Interest received on loans creates a liability of the Government.
Which of the statements given above are correct?
(a)I and II only
(b) II and III only
(c) I and III only
(d) I, II and III
Ans: (a) I and II only
Q9: Suppose the revenue expenditure is 80,000 crores and the revenue receipts of the Government are 60,000 crores. The Government budget also shows borrowings of 10,000 crores and interest payments of 6,000 crores. Which of the following statements are correct?
I. Revenue deficit is 20,000 crores.
II. Fiscal deficit is 10,000 crores.
III. Primary deficit is 4,000 crores.
Select the correct answer using the code given below.
(a) I and II only
(b) II and III only
(c) I and III only
(d) I, II and III
Ans: (d) I, II and III
Given:
Calculations:
Revenue Deficit = Revenue Expenditure – Revenue Receipts
= 80,000 – 60,000 = ₹20,000 crore
Statement I is correct.
Fiscal Deficit = Total Expenditure – Total Receipts (excluding borrowings)
This is directly given as ₹10,000 crore (since borrowings fill the gap).
Statement II is correct.
Primary Deficit = Fiscal Deficit – Interest Payments
= 10,000 – 6,000 = ₹4,000 crore
Statement III is correct.
Thus, Option (d) I, II and III is correct
Q10: A country's fiscal deficit stands at 50,000 crores. It is receiving 10,000 crores through non-debt creating capital receipts. The country's interest liabilities are 1,500 crores. What is the gross primary deficit?
(a) 48,500 crores
(b) 51,500 crores
(c) 58,500 crores
(d) None of the above
Ans: (a) 48,500 crores
Q11: Consider the following statements in respect of the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD):
I. It provides loans and guarantees to middle income countries.
II. It works single-handedly to help developing countries to reduce poverty.
III. It was established to help Europe rebuild after World War II.
Which of the statements given above are correct?
(a) I and II only
(b) II and III only
(c) I and III only
(d) I, II and III
Ans: (c) I and III only
Q12: Consider the following statements in respect of RTGS and NEFT:
I. In RTGS, the settlement time is instantaneous while in case of NEFT, it takes some time to settle payments.
II. In RTGS, the customer is charged for inward transactions while that is not the case for NEFT.
III. Operating hours for RTGS are restricted on certain days while this is not true for NEFT.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) I only
(b) I and II
(c) I and III
(d) III only
Ans: (a) I only
Q13: Consider the following countries:
I. United Arab Emirates
II. France
III. Germany
IV. Singapore
V. Bangladesh
How many countries amongst the above are there other than India where international merchant payments are accepted under UPI?
(a) Only two
(b) Only three
(c) Only four
(d) All the five
Ans: (b) Only three
The countries where UPI international merchant payments are already accepted (excluding India) from your list are:
Both Germany and Bangladesh are not currently supporting UPI-based merchant payments
Thus, only three countries are accepted under UPI.
108 videos|430 docs|128 tests
|
1. What are the major components of the Indian economy? | ![]() |
2. How does the Indian government influence the economy? | ![]() |
3. What is the role of the Reserve Bank of India in the economy? | ![]() |
4. What are some significant economic reforms introduced in India? | ![]() |
5. What challenges does the Indian economy currently face? | ![]() |