Chapter Notes - Peasants, Zamindars And The State, Class 12, History | EduRev Notes

History Class 12

Created by: Uk Tiwary

Humanities/Arts : Chapter Notes - Peasants, Zamindars And The State, Class 12, History | EduRev Notes

The document Chapter Notes - Peasants, Zamindars And The State, Class 12, History | EduRev Notes is a part of the Humanities/Arts Course History Class 12.
All you need of Humanities/Arts at this link: Humanities/Arts

PEASANT, ZAMINDARS AND STATE

Key concepts in nutshell

1. Peasants and agricultural production - Geographical Diversity
Looking for sources – Historical Epic and Records, Important chronicles – Ain-i-Akbari, Records from Gujrat, Maharashtra and Rajasthan. Peasants and their lands – cultivation was based on the principle of individual ownership. Irrigation and Technology – Expansion of agriculture, monsoon remained the backbone of Indian agriculture, artificial system of irrigations had to be devised, agriculture often harnessed cattle energy. An abundance of crops – two major crops - the kharif and the rabi, new crops came from different parts of the world.

2. The village community.
Caste and the rural milieu – Rajputs are mentioned as peasants.
Panchayats and headman – The panchayats was usually a heterogeneous body, the
headman was chosen through the consensus of the village elders, functions of the panchayat.
Village artisans – The existence of substantial members of artisans.
A little republic – deep inequities based on caste and gender distinctions.

3. Women in agrarian Society – women’s role in the production process, high mortality rates among women, women petitioned to the panchayat, hindu and muslim women inherited zamindaris.

4. Forest and tribes –Beyond settled villages, livelihood came from the gathering of forest produce, hunting and shifting agriculture, jungles provided a good defence.
Inroads into forests – the state required elephants for the army, hunting expeditions by the Mughals, the spread of commercial agriculture

A. Very short questions (02 Marks each)
 Q1. Mention various duties performed by state officials in the 16th century?

Ans. They collect land revenue, measure the lands and keep records etc.

Q2. Who was the author of Ain-I Akbari?

Ans. Abul Fazl, writer of Ain-I Akbari, he was a famous Persian author, gems of Akber’s court.

Q3. Who were Raiyat? How many types of Raiyat?
 Ans.
They were peasants. There are two types of Raiyat - Khud-khasta and Pahi-khasta. Khud-khasta – They were residents of the village in which they held their land.
Pahi-khasta – They were non-resident cultivators who belonged to some other village, but cultivated lands were else were on a contractual basis.

Q4. How many seasons of agriculture according to Ain?
 Ans. 
According to Ain-i-Akbari, agriculture was organized around the two major seasonal
cycles – The kharif and the rabi.
Kharif – rice and jawar. Rabi – wheat and gram

Q5. What was Jins-i-Kamil?
 Ans.
Literally perfect crops. Example - cotton and sugarcane.

B. Short Questions (05 marks each)

Q6. Describe the functions of panchayat?
 Ans. 1. Community welfare –
Construction of bund or digging the cannel which peasants usually could not afford to do on their own.
2. Arrangements against natural calamities, like floods, famine, Droughts etc.
3. Regulate rural societies, like marriage and caste.
4. To ensure that caste boundaries among the various communities
5. Punishment – Example - to levy fines and inflict from the community.

Q7. Describe Ain-i-Akbari?
 Ans. 1. 
Vision of Akbar’s empire.
2. Strong ruling class.
3. The organization of the court, administration and the army.
4. Included detailed revenue, records – with the help of Todarmal tried to reorganized
the hole revenue system.
5. Useful description of agrarian society.

Q8. What were the role played by women in agrarian society?
 Ans. 

1. Women worked shoulder to shoulder with men in fields.
2. Women sowed, weeded, threshed and winnowed the harvest.
3. Craft production – such as spinning yarn, sifting and kneading clay for pottery and embroidery.
4. Some restriction during some days of month – women were not allowed to touch the plough or the potter’s wheel in western India.
5. Produce children and look after them.

Q9. How land revenue was fixed?
 Ans. 
1. It consisted of two stages - Jama and Hasil. Jama was the amount assessed andHasil the amount collected.
2. Both cultivated and cultivable land measured in each province.
3. Prepared annual record of the number of cultivators in each village
4. Officials were appointed to measure land revenue.
5. The Dewan, who was responsible for supervising the fiscal system of the empire.

Q10. Explain the salient features of zabti system?
 Ans.

1. Measurement of land was compulsory.
2. Classification of land:- Polaj, Parauti, Chachar, Banjar.
3. Calculation of the average products.
4. Fixation of state share.
5. Commutation into cash.
6. Collection of land revenue.

Long Questions (10 marks)

Q11. Who were zamindars? What were their functions? 2+8=10
 Ans. 
Zamindars were the part of rural society, who lived on agricultural production had milkiyat belongs to upper caste. New Zamindars emerged from lower caste.
Functions of Zamindars :
1. Collect revenue.
2. Midiate between king and peasant.
3. Maintain military.
4. Developed agricultural land.
5. Give money to farmers for agriculture.
6. Sell their own agricultural produce.
7. Make an arrangement for weekly or fortnightly market in the villages.

Complete Syllabus of Humanities/Arts

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

History | EduRev Notes

,

Chapter Notes - Peasants

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 12

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Exam

,

ppt

,

practice quizzes

,

Chapter Notes - Peasants

,

Semester Notes

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Zamindars And The State

,

Free

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

Chapter Notes - Peasants

,

Summary

,

Zamindars And The State

,

History | EduRev Notes

,

study material

,

video lectures

,

Class 12

,

Class 12

,

past year papers

,

History | EduRev Notes

,

Zamindars And The State

;